Tast vertical vins DO Conca de Barberà

El passat 4 de novembre vaig poder assistir al tast vertical que va organitzar la DO Conca de Barberà per a veure l’evolució dels vins dels cellers Molí dels Capellans, Josep Foraster i Gatzara Vins en les anyades 2009, 2010 i 2011. El tast el va dirigir l’actual millor sommelier d’Espanya, en Josep Pelegrín. O sigui, tot un privilegi de tast.

Abans d’explicar com va anar, caldria primer fer unes petites puntualitzacions sobre com van ser les diferents anyades que vam tastar, ja que com després vam poder comprovar, van marcar profundament les característiques dels vins. Per exemple la 2009, tal i com van comentar alguns dels productors de la comarca presents al tast, va ser una bona anyada en tots els sentits amb una producció molt alta de raïm de bona qualitat. L’anyada 2010, en canvi, va ser molt complicada ja que va ser un any molt plujós en el que la maduració del fruit va ser molt lenta i al retardar la verema l’estat sanitari del raïm es va veure seriosament afectat. L’anyada 2011 va tornar a ser molt bona amb una bona maduració ja que el final de l’estiu va ser sec i per tant es va poder esperar a veremar sense problemes.

14962674_10154656295268735_4083751364057597815_nVam començar amb els vins de Molí dels Capellans. Un monovarietal de chardonnay fermentat i criat en bótes de roure durant sis mesos.
2011 – de color daurat molt viu amb aromes de fruita madura com poma i pinya amb bon equilibri amb les notes torrades i fumades de la fusta. En boca ens trobem amb un vi voluptuós amb bona persistència de l’acidesa i un punt salí.
2010 – color daurat un punt més pujat, on la fruita està més diluïda i la fusta predomina. En boca és més curt tot i la bona acidesa. Trobem el reflex de les difícils condicions de l’anyada.
2009 – de color or vell, ens sorprèn la intensitat aromàtica a fruita blanca i cítrica confitada i brioix que recorda a un champagne. Molt equilibrat en boca, amb pas sedós, untuós i fresc. Qui ha dit que un blanc de set anys està mort?

14980712_10154656295318735_4588470696161030386_nLa següent tanda de vins van ser els tres Gatzara criança. Una barreja de Merlot i cabernet Sauvignon, amb un petit percentatge d’Ull de llebre per completar-lo amb 12 mesos de criança en bóta.
2011 – profund color roig picota, en nas trobem molta fruita negra com mores i prunes sobre un fons balsàmic mentolat. En boca, és un vi intens, de tanins molt present però de tacte agradable amb un final golós.
2010 – en aquesta anyada no hi van afegir el cabernet sauvignon al cupatge degut a que no va madurar adequadament aquella anyada. De color més evolucionat que les altres copes, en nas apareixen notes de pebrot escalivat i en boca és més prim i secant. Sens dubte, l’anyada també es fa notar en aquest vi.
2009 – trobem un magnífic equilibri entre la fruita, la fusta i les notes mentolades. En boca és intens, amb molta presencia de la fruita i dels tanins. Amb cos, llarg i fresc. Un vi amb molt de tot i ben posat.

14938295_10154656295493735_2257412750639074993_nPer acabar, es van tastar els vins Josep Foraster Criança. Un cupatge amb 40% Cabernet Sauvignon, 25% Ull de Llebre, 25% Syrah i 10% Trepat i 12 mesos de criança en bóta.
2011 – de color roig picota amb molta capa, amb aromes de fruita negra madura i en compota, en boca és envolvent i fresc amb tanins madurs i de llarga persistència. De futur prometedor.
2010 – aquí ens tornem a trobar amb la dificultat de l’anyada. Un vi més desequilibrat, de taní secant i amb aromes on destaca el pebrot verd.
2009 – vi complex i complert, amb aromes de fruita compotada, balsàmic, pebre blanc i angostura. De pas sedós i fresc amb tanins fins i final de boca amb fruita vermella.

Un tast molt interessant i alliçonador. Si hagués d’escollir un adjectiu per a cada una d’aquestes tres anyades amb aquestes varietats de raïm diria: 2009 elegància, 2010 austeritat, 2011 concentració.

____________________________________

Fotografies cedides per la DO Conca de Barberà