Tancant i obrint portes!

maniFIESTO, un petit somni.

I ahir últim examen, pressa de comanda, obro un restaurant, fictici (no us espanteu) es diu “ManiFIESTO”. La meva intenció és fer honor al significat més pur de la paraula, fer una declaració d’intencions, i en aquest cas de caràcter artístic. El cor que fa bategar el meu restaurant són els vins, ¿I que són els vins, si no les petites creacions artístiques dels seus elaboradors? Amb aquesta premissa començo la meva carta de vins, ha de tenir un mínim de 220 referències nacionals i internacionals, sidres, vermuts, cerveses, destil·lats, còctels, etc. És a dir una llista completa per abraçar tots els productes que hauria de conèixer un professional del sector.

La carta de vins, anirà acompanyada d’oferta gastronòmica, evidentment. La meva tria, la de sempre, la que mou la meva vida, una proposta slow i de proximitat, mediterrània i amb un toc d’innovació. M’agrada molt menjar i fa molts anys vaig descobrir, que els vins, ben triats això si, complementen i fan encara més grans les xifles. Era per tant d’absoluta lògica, que després de tant olorar els plats que em servien a taula, sempre sota la mirada encuriosida dels meus amics, passés a olorar de manera natural les copes i tots els seus continguts.

carta

 

La carta de vins.

Fa molts mesos que vaig començar a treballar en el concepte del meu restaurant, a configurar la meva carta, amb una il·lusió latent de saber que la finalitat de fer-la, seria acabar un període molt intens de dos anys de dedicació. Primer vaig començar pels vins que més m’agraden, després pels meus elaboradors fetitxes, vaig continuar per les varietats que m’emocionen i a poc a poc, em vaig adonar que la carta s’anava configurant, gairebé tenia vida pròpia. Tot i semblar simple, hi ha molta feina de recerca, la meva carta tindrà una petita explicació de l’elaboració, perquè encara que la formalitat no sigui el meu fort, m’encantaria que la gent sabés tot el que comporta el vi que demana.
Creieu-me quan us dic, que no és gens fàcil comptabilitzar les hores dedicades, perquè un cop tens els vins triats, falta sumar la indagació dels detalls, fer el càlcul del preu que hauran de tenir i finalment conèixer amb exactitud tots els vins que la van configurant. Després del període intens de redacció, arribar el moment de la cerca i captura de com vols presentar-ho. És un petit somni, representa tot allò que voldries tenir i per tant, no pot ser una entrega sense més, vols fer-ho com si entreguessis una petita part de tu. En la meva evolució, bé en la meva i en la de tot el grup que hem compartit tant (em poso davant com a bona ruca que sóc), hem passat moments de “no arribo, no arribo, impossible”, moments d’eufòria en què cridaves “ja ho tenim”, i després en tornar a repassar, veies que hi havia milers de coses que faltaven. Així, tots hem compartit múltiples viatges a sobre d’un Dragon Khan fictici, que ens ha fet pujar i baixar moltíssimes vegades. I ara sembla, que ja hem arribat al final, hi ha algú a la parada final que ens espera per treure’ns els cinturons i llençar-nos al que vingui.

grupillo

 

La pressa de comanda, la prova final

I un cop tens tot llest, arriba la pressa de comanda. Una simulació real d’algú, amb moltes ganes de tocar la flauta, que ve al teu restaurant a demanar tot el que no tens i a preguntar tot el que no saps. Podem dir que és el beta tester que arriba per veure on té el teu programa el forat. En aquest cas la carta és el teu programa i tu ets el programador que ha estat teclejant tot el codi.
Quin és l’homònim del formatge manxego a Itàlia, d’on prové la paraula fondillón, com s’elabora un vin santo, quina és la varietat coneguda com la pinot noir catalana, que és un cava paratge i quines condicions s’han de complir per estar dintre, quines diferències hi ha entre un té negre i un té verd, quina és la marca més famosa de vermut francesa, i un llarg etcètera de preguntes que has d’anar responent com si fossis un petit estudiant que no és que hagi estudiat, sinó que ho sap tot perquè formarà part del teu futur i per tant ho has de saber.
30 minuts molt intensos que passen ràpidament, gairebé ni t’adones, i un cop arribés als cafès, tes i puros, ja veus que estàs al final, i a poc a poc comences a respirar, estàs finalitzant la prova final.

20171114_194358

 
Tanco etapa, ens trobem al setembre!

Avui dono per finalitzat el curs de sommelier, i entre somriures i una mica de melangia, intento fer memòria de com va començar tot, i de com he arribat fins aquí. El juliol del 2016,  vaig agafar l’última plaça del curs (el destí estava escrit), i ara ja he acabat. I encara que això només és el començament, fa molts mesos que tot ja va rodant, al seu ritme, al meu ritme. No puc fer una llista de tot el que m’emporto perquè seria impossible de gestionar, però dintre meu tinc tots els detalls, no passa res desapercebut.

Avui amb aquest petit article tanco etapa i temporada, us faig còmplices de tot el que durant aquest últims mesos m’ha robat les hores de son. Ens tornem a trobar al setembre. La propera tornada al cole promet! Se’m farà curt i llarg a la vegada, perquè  sóc com els nens petits, necessito vacances, però després sempre estic desitjant tornar.

Per què tot i que no em llegiu, les meves cametes continuaran visitant projectes, els meus sentits estaran sempre atents a la cerca i els meus ditets intentaran teclejar tot allò indispensable per explicar-vos, a la tornada, la màgia que s’amaga darrera el que molts a vegades no veuen.

IMG-20180228-WA0025

_____________________________

Retrat dibuixat i pintat per Marta Mariné.