Suau i equilibrat? L’oli nou de la DOP Siurana!

“6 milions 100 mil quilos”. Aquesta és la previsió de la collita d’oli nou d’enguany de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana. Així ho va assegurar Antoni Galceran, president del Consell Regulador, en una finca d’oliveres centenàries a La Selva del Camp (Baix Camp), durant l’acte d’apadrinament de la campanya 2019-2020 celebrat el passat 8 de novembre.

Si la previsió s’acompleix, la xifra doblaria sobradament l’assolida durant la campanya de l’any passat, que va ser molt curta a causa de diversos factors. A més, es pronostica que sigui de gran qualitat ja que les olives són verdes i tenen una molt bona sanitat.

L’actriu Agnès Busquets, nascuda a Tarragona i amb arrels i família dedicada al cultiu de l’olivera a Montbrió del Camp i Riudoms, ho va comprovar ‘in situ’ mentre exercia de padrina de la nova collita. “L’olivera em transporta a un món de nostàlgia, a la iaia Maria de Riudoms i al iaio Josep Maria de Montbrió, que ens van transmetre l’amor per la terra vermella i seca”, va rememorar en el seu parlament.

“Si els humans som un 70% aigua, us asseguro que jo sóc un 45% oli d’oliva DOP Siurana perquè l’he consumit des de sempre”, afegia fent gala del seu humor. “A casa, els meus pares van crear monstres sibarites amb la meva germana i amb mi donant-nos-el a tastar. I ara jo ho reprodueixo a la meva família i al meu entorn d’amics”, va assegurar també.

La descripció de l’oli nou va anar a càrrec d’Agustí J. Romero Aroca, doctor enginyer agrònom i investigador responsable del Grup d’Olivicultura i Elaiotècnia de l’IRTA, entre altres comeses, nomenat Entenedor de l’any 2019 per la seva dilatada tasca de divulgació, promoció i recerca en la millora de la qualitat de l’oli d’oliva verge extra.

‘Entendre l’oli’ és el lema de la DOP Siurana. Entendre la importància de divulgar les seves qualitats organolèptiques i les seves propietats nutricionals. D’aquí el reconeixement d’una figura significada del món de la restauració o de la ciència que es fa anualment durant el mateix acte.

Per a Romero Aroca, membre del Panell de Tast Oficial de d’Olis Verges d’oliva de Catalunya, estem davant un oli de fruitat mig-alt, amb connotacions d’olives verdes i madures, entrada en boca força dolça amb un lleuger amargor final i una nota picant clara, però no agressiva, d’evolució més lenta, amb aromes secundàries pròpies de la varietat arbequina de la zona Siurana, sensació d’herba tallada i notes que recorden el tomàquet verd o la carxofa. La sensació final és ametllada, li confereix suavitat i equilibra el conjunt.

L’oli nou de la DOP Siurana ja es pot tastar a totes les entitats enmarcades dins aquest distintiu d’origen i qualitat. I es podrà tastar també a gairebé una vintena de festes dedicades al producte que se celebraran als diferents municipis productors, entre elles, la de Reus, els pròxims 15 i 16 de novembre, i la de Tarragona, que tindrà lloc del 29 de novembre a l’1 de desembre.

La Denominació d’Origen Protegida Siurana, que agrupa 9.000 hectàrees d’oliveres, 3 milions d’arbres i més de 5.000 productors repartits entre 123 municipis de 7 comarques de la demarcació de Tarragona, ha incrementat substancialment la venda amb envàs propi en els últims anys, superant el 70% de la seva producció. Creix també, any rera any, el percentatge d’exportacions d’oli d’oliva verge extra produït; actualment situat en un 15%.

________________