Senderisme. Un contacte pausat amb el paisatge

Si consultem a la Wikipedia la paraula “senderisme” trobarem la següent definició: el senderisme és una activitat física esport que consisteix a caminar a l’aire lliure generalment seguint camins o senders marcats per tal de gaudir de la natura, els paisatges i els seus elements d’interès històric i cultural. Es considera una de les formes d’excursionisme muntanyisme, oberta al gran públic perquè no necessita una gran preparació física o tècnica. El traçat dels senders eviten tant com poden el pas de carreteres i camins asfaltats, així com els grans desnivells que suposen l’ascensió a pics i muntanyes.

Personalment, crec que no hi ha millor manera de gaudir de l’entorn natural i del paisatge que fer recorreguts a peu per qualsevol indret. Si ho fem per un sender homologat, sigui un GR (sender de gran recorregut), PR (sender de petit recorregut) o SL (sender local), afegirem encara més encants a la pròpia caminada ja que aquests senders transcorren per llocs singulars.

Hem de tenir present però, que aquests camins estan pensats per fer-los a peu i necessiten d’un manteniment. El trànsit rodat o motoritzat pot fer malbé els traçats del camí especialment en aquelles zones de forts pendents, produint erosió sobre el terreny. Els caminadors o usuaris d’aquests senders hem de col·laborar sempre que puguem. Una bona manera de fer-ho és portant unes tisores a la motxilla per actuar allà on la vegetació comença a taponar el camí o treient pedres que entorpeixen el pas. També hem de ser respectuosos amb l’entorn no llançant cap tipus de deixalles.

Sens dubte, la marxa pausada d’un caminador el permet apreciar molt més tots els detalls que l’envolten. Així doncs, tot caminant, podrem gaudir de les terres de conreu amb les seves vinyes, cereals, oliveres, ametllers… de les illes boscoses escampades per tota la comarca, de les grans masses forestals de les Muntanyes de Prades, del cant dels ocells, del ric patrimoni arquitectònic rural, dels pobles de la Conca i d’un sense fi de sensacions.

A la comarca de la Conca de Barberà tenim una bona xarxa de senders homologats als que es poden afegir altres petits recorreguts senyalitzats per diferents ajuntaments o associacions. Per tant no tenim cap excusa per posar-nos a caminar. Ben segur que gaudirem del nostre paisatge d’un forma diferent i el nostre cos també ens ho agrairà.