Capítol 2. Segon dia

Dia: 12-9-17
Hora: 09:00 h
Lloc: Celler Crivellé-Valls. Poboleda.

  • Comencem el dia donant un tomb per les vinyes. Estem al terme de la Morera de Montsant a la partida de Mas d’en Gil. És de les zones més fresques i humides de Poboleda i això fa que la maduració del raïm, sobretot de la garnatxa, no vingui tan precipitada.
  • Ja s’ha entrat la garnatxa blanca i el syrah. Agafarem mostra de la garnatxa negra i la anirem tastant mentre caminem entre fileres. La pell encara li falta una mica però ja té molta dolçor i no volem que se’ns passi de grau.
  • L’anàlisi ens dona 14,8 de grau, ho parlem amb el Raül (propietari del celler) i aquest cap de setmana seria un bon moment per collir-lo.

crivelle valls 2

 

dades celler 4

Hora: 12:00 h
Lloc: Celler Ardèvol. Porrera.

  • He arribat a Porrera. Avui toca estar una estona al celler. El Josep Ardèvol està veremant i vindrà mes tard. Els merlots i els Syrahs estan acabant la fermentació. Miro les densitats 1005,1002,1000, els hi falten pocs sucres per acabar.
  • Vaig tastant totes les tines per decidir si hem de córrer a premsar. Els merlots poden esperar uns dies mes però el syrah li volem potenciar la frescor i la tanicitat ja es present. 3 o 4 dies més i premsarem.
  • Avui entra la garnatxa, agafo mostra, bon grau 14,8º i acidesa 3,8 ats, molt bé!
  • També agafaré mostres per portar-les al laboratori. Aquest any volem fer un millor control de finals de fermentació. Hem arribat amb una acord amb el Vitec (Parc tecnològic del vi de Falset). Quan la fermentació està cap a finals farem un control analític de acidesa volàtil, màlic i sucres i un control microbiològic per assegurar que hi ha una bona població de llevats i que a finals de fermentació no hi hagi desviacions.

ardevol 2

 

dades celler 5

Hora: 15:00 h
Lloc: Celler Sabaté. La Vilella baixa.

  • Ara em toca al celler del Jaume, és un dels primers cellers que vaig treballar aquí al Priorat, hi sóc des de 2001. Un celler amb història. He conegut a l’avi, vaig treballar amb el pare i ara el Jaume fill és el qui porta el celler i el pare s’ha quedat cuidant la vinya que és el que més li agrada.
  • La garnatxa ja la tenim tota collida, aquest any, com a molts d’altres, ens fa córrer. Li puja molt de pressa el grau. N’estem contents de com està anant la fermentació. Hi ha una part que la collim i vinifiquem perquè conservi l’aroma i l’altra amb més maduració i maceració per tenir més estructura en boca.
  • La carinyena la deixarem madurar uns dies més, el temps ha canviat i podem esperar tranquil·lament.

celler-sabate

 

dades celler 6