Aquesta és la postal d’un tros de cultura. Fins fa alguns anys, jo tampoc ho sabia. Era, per mi, ‘herba’: genèric que abastava la gespa del jardí de casa dels meus pares, el verd que estrenyia entre les rajoles de les voreres i allò que creixia fora dels marges de la ciutat. Un mantell més…
Llegir MésArticles de
Zona Rural
Espai destinat a explicar experiències de les zones rurals, el desenvolupament local, les iniciatives rurals, l’economia cooperativa, les noves ruralitats, etc. Amb Joan Nogué, Roser Vernet, Elisenda Trilla, Pili Sanmartín, Núria Albà, Pau Moragas, Montserrat Veses, Vanesa Freixa, Moisès Jordi i Eva Bonet. Amb la col·laboració del Museu de la Vida Rural de L’Espluga de Francolí.
La ruralitat que s’acaba
Cultura, en el seu origen etimològic: cultivar la terra. Fa molt de temps que diem que aquest món s’acaba i mai arriba al seu final. Però sí que és molt cert que moltíssims coneixements i pràctiques ja han marxat i d’altres estan en procés de marxa, amb poques possibilitats de tornar. Fa molt de temps…
Llegir MésD’emergències, sostenibilitats, respostes i propostes
Recull dels tres debats que han format part del cicle Visions 5.1 2020 durant la primavera 2020. D’emergències, sostenibilitats, respostes i propostes climàtiques Amb Yayo Herrero, Marc Castellnou, Manola Brunet, Marta Torres Gunfaus i Queralt Castillo. D’emergències, sostenibilitats, respostes i propostes culturals Amb Íngrid Guardiola, Anna Guitart, Clàudia Rius, Alba Sotorra i Anna Zaera. D’emergències,…
Llegir MésLa pandèmia al poble
Confinats en un petit poble del Priorat Em sap greu explicar la situació que hem viscut en aquest confinament en un petit poble, d’encara no 100 habitants, en aquesta part del país oblidada, fins i tot ignorada en molts casos i també ara, en el moment de la pandèmia i em sap greu perquè el…
Llegir MésEstrena a FILMIN de “Fins i tot els arbres escoltaven”
A partir del 25 de juny es podrà veure el documental “Fins i tot els arbres escoltaven” a la plataforma FILMIN. Hi trobareu la versió original en català i la versió original subtitulada en castellà. En aquests enllaços: https://www.filmin.es/pelicula/fins-i-tot-els-arbres-escoltaven https://www.filmin.cat/pelicula/fins-i-tot-els-arbres-escoltaven Fins i tot el arbres escoltaven és un documental sobre les experiències d’èxit i de progrés…
Llegir MésVacances pandèmiques de primavera
Durant aquests darrers mesos d’excepcionalitat, malauradament i tot i el confinament, he hagut de fer viatges continuats fora del Pallars. En un d’aquests viatges, arribant ja a destí, em vaig despertar pels rajos de sol que entraven pel vidre del cotxe. Endormiscada, mirant pel vidre, vaig tenir per un moment la sensació d’estar arribant en…
Llegir MésHabitar la terra
Aquesta terra que habitem, podríem interpretar que, farta de ser maltractada per una manera de fer perversa i desenraonada, ens ha expulsat i ens ha tancat a casa, castigats. Castigats al racó de pensar. Castigats a aguaitar per la finestra i veure com, sense la nostra presència, la vida és més viva. Mentre naltros, darrere…
Llegir MésCanvi de paradigma
Fa temps que parlem de canvi de paradigma, és a dir d’una substitució d’aquells principis i d’aquells fonaments que han regit durant dècades i a nivell mundial els nostres models socials, culturals i econòmics per uns altres de nous. Fa temps que en parlem i intentem fixar-ne una cronologia, sobretot pel que fa al seu…
Llegir MésRuralitats
Vídeo del primer debat del cicle Visions 5.1 2019. Celebrat l’11 de maig al Museu de la Vida Rural de L’Espluga de Francolí. Amb María Sánchez, Pili Sanmartín, Mireia Font, Gemma Flores Pons, Jordi París, Gemma Carbó, Pebbels Gimenez i Montserrat Serra.
Llegir MésA propòsit de l’Ós
El “No a l’Ós”, la re-introducció de l’ós al Pirineu com a símbol dels conflictes territorials entre el poder públic i les poblacions locals. “Veurem el pecat comès al permetre l’extinció d’aquesta criatura, en l’antiguitat divinitzada, i l’intent de retornar a un idíl·lic paradís perdut, a una somiada naturalesa verge”. Sophie Bobbé[1] Aquesta és una…
Llegir Més