Articles de
Vi a vi

Secció d’anàlisi de vins, el seu entorn i les persones que el fan. Amb Martí Magriñá Poblet, Anna Casabona, Anna Espelt i Josep Vadrí.
Amb la col·laboració del celler MAS FORASTER.

Un tast de xampanys

Això és un sopar entre afeccionats al vi, alguns d’ells professionals del sector, amb la intenció principal de tastar, conèixer, judicar,… una sèrie de Xampanys, icònics i no tant, aprofitant que som una bona colla entre qui repartir el cost d’un experiment com aquest. Els candidats a ser disseccionats són una sèrie de botelles mítiques…

Llegir Més
Conté sulfits

Segurament heu vist que a les ampolles de vi hi posa “conté sulfits” i segurament us heu preguntat perquè serveixen o què són. El sulfurós (sulfits) o diòxid de sofre és un compost químic format per dues molècules d’oxigen i una de sofre, la fórmula és doncs SO2. L’additiu alimentari  E-220 o diòxid de sofre és…

Llegir Més
Los ignorantes

Aquest és un còmic publicat fa uns anys, el 2012 concretament, en castellà, no hi ha traducció catalana. Es tracta d’una doble iniciació, com diu el subtítol: un autor de còmics demana a un viticultor de passar una temporada amb ell per tal de copsar-ne l’ofici i, vice-versa, el convida a conèixer el món del…

Llegir Més
Tast vertical vins DO Conca de Barberà

El passat 4 de novembre vaig poder assistir al tast vertical que va organitzar la DO Conca de Barberà per a veure l’evolució dels vins dels cellers Molí dels Capellans, Josep Foraster i Gatzara Vins en les anyades 2009, 2010 i 2011. El tast el va dirigir l’actual millor sommelier d’Espanya, en Josep Pelegrín. O…

Llegir Més
La fermentació malolàctica

La fermentació malolàctica, anomenada també segona fermentació, és un procés biològic de gran interès enològic. Es tracta en realitat d’un procés de descomposició de l’àcid màlic a àcid làctic per acció de  bactèries. El raïm, com moltes fruites, conté àcids com el tartàric, el màlic i l’àcid cítric. Aquests àcids s´han format i evolucionat durant…

Llegir Més
“El Plantarga”

Per tancar el cicle d’aquest any acabarem amb un celler a mig camí entre la veterania i la novetat. A causa de la proliferació de cellers dels darrers anys se’ls pot considerar ja  com a veterans, per bé que en termes enològics encara són força novells: van començar el primer any del Viver de Celleristes i…

Llegir Més
Com s’elabora un escumós?

És curiós que quan destapem una ampolla de cava, sempre escoltem una petita detonació, moltes vegades acompanyada d’escuma. Perquè passa això? Per elaborar un cava, primer s’ha de tenir un bon vi base, és a dir, el vi a partir del qual obtindrem el vi escumós o cava. El vi base s’obté de la fermentació…

Llegir Més
Els vins de Succés Vinícola

Succés Vinícola és una iniciativa nascuda a redós del viver de celleristes -recordem una vegada més què és el Viver de Celleristes de Barberà de la Conca? doncs és la iniciativa més democratitzadora coneguda en els anals de la història vitícola, ras i curt-. Continuem… sí, Succés Vinícola neix sota el paraigües d’aquesta iniciativa. Darrera…

Llegir Més
La màgia dels llevats

En general, tothom ha sentit parlar de la fermentació alcohòlica o s’ha preguntat com el suc del raïm passa a ser vi. Doncs bé, per tal que es realitzi aquesta transfrormació, la fermentació alcohòlica, cal tenir dos elements essencials, per un costat el most (suc del raïm) i per l’altra els llevats (micro-fongs). El components fermentables…

Llegir Més
Syrah Rosat 2015 – Rendé Masdéu

Rendé Masdéu és una de les primeres iniciatives privades en el món del vi a la Conca de Barberà.És un pioner en un fet habitual i profusament escampat avui per la comarca: un celler particular; un fet, però, innovador i molt rar només fa uns anys -als 90, sense anar més lluny-, on l’ombra de…

Llegir Més