Articles de
Vi a vi

Secció d’anàlisi de vins, el seu entorn i les persones que el fan. Amb Martí Magriñá Poblet, Anna Casabona, Anna Espelt i Josep Vadrí.
Amb la col·laboració del celler MAS FORASTER.

La fermentació malolàctica

La fermentació malolàctica, anomenada també segona fermentació, és un procés biològic de gran interès enològic. Es tracta en realitat d’un procés de descomposició de l’àcid màlic a àcid làctic per acció de  bactèries. El raïm, com moltes fruites, conté àcids com el tartàric, el màlic i l’àcid cítric. Aquests àcids s´han format i evolucionat durant…

Llegir Més
“El Plantarga”

Per tancar el cicle d’aquest any acabarem amb un celler a mig camí entre la veterania i la novetat. A causa de la proliferació de cellers dels darrers anys se’ls pot considerar ja  com a veterans, per bé que en termes enològics encara són força novells: van començar el primer any del Viver de Celleristes i…

Llegir Més
Com s’elabora un escumós?

És curiós que quan destapem una ampolla de cava, sempre escoltem una petita detonació, moltes vegades acompanyada d’escuma. Perquè passa això? Per elaborar un cava, primer s’ha de tenir un bon vi base, és a dir, el vi a partir del qual obtindrem el vi escumós o cava. El vi base s’obté de la fermentació…

Llegir Més
Els vins de Succés Vinícola

Succés Vinícola és una iniciativa nascuda a redós del viver de celleristes -recordem una vegada més què és el Viver de Celleristes de Barberà de la Conca? doncs és la iniciativa més democratitzadora coneguda en els anals de la història vitícola, ras i curt-. Continuem… sí, Succés Vinícola neix sota el paraigües d’aquesta iniciativa. Darrera…

Llegir Més
La màgia dels llevats

En general, tothom ha sentit parlar de la fermentació alcohòlica o s’ha preguntat com el suc del raïm passa a ser vi. Doncs bé, per tal que es realitzi aquesta transfrormació, la fermentació alcohòlica, cal tenir dos elements essencials, per un costat el most (suc del raïm) i per l’altra els llevats (micro-fongs). El components fermentables…

Llegir Més
Syrah Rosat 2015 – Rendé Masdéu

Rendé Masdéu és una de les primeres iniciatives privades en el món del vi a la Conca de Barberà.És un pioner en un fet habitual i profusament escampat avui per la comarca: un celler particular; un fet, però, innovador i molt rar només fa uns anys -als 90, sense anar més lluny-, on l’ombra de…

Llegir Més
Alma de Reboreda

Molt de tant en tant,  tots els qui estimem el món del vi tenim l’oportunitat de tastar alguna ampolla especial de debò. I no em refereixo a vins cars o icònics com podria ser un Petrus o un Ermita, sinó algun vi amb ànima. Un vi on alguna persona hi ha posat tota la seva…

Llegir Més
Cara Nord 2014 – negre

Avui parlem d’una iniciativa forana, del desembarcament d’un grup de professionals lligats sobre tot a Costers del Segre, Denominació veïna, geogràficament molt propera i amb el segell de l’emprenedoria potent de les comarques de ponent, almenys molt més potent que la que ha caracteritzat fins no fa massa la nostra comarca, proverbialment orfe d’iniciativa privada…

Llegir Més
Rosat Vinyes de l’Albà

Tenim davant un altre exemple de vi sorgit de l’excepcional iniciativa del viver de Celleristes: Vinyes de l’Albà, amb el vallenc Carles Figueres al darrere del projecte que s’aixopluga sota aquesta marca. D’entre tots els celleristes, aquest presenta una singularitat, i és que els seus vins s’emparen sota la Denominació d’Origen Catalunya, i no la de…

Llegir Més