Articles de
Vi a vi

Secció d’anàlisi de vins, el seu entorn i les persones que el fan. Amb Martí Magriñá Poblet, Anna Casabona, Anna Espelt i Josep Vadrí.
Amb la col·laboració del celler MAS FORASTER.

Simpòsium

La paraula simpòsium és d’origen greg. Es forma a partir de dues arrels que venen a significar “Beure junts”. El sentit actual de la paraula (trobada entre experts per dialogar al voltant de la seva matèria) deriva del costum habitual entre els gregs en la llarga sobretaula posterior als simpòsiums, de discutir i enraonar, sempre…

Llegir Més
El sulfurós, àngel o dimoni?

L’ús del sofre en enologia és molt extens i antic i no es limita només al vi sinó que comença ja a la vinya, com a fertilitzant i plaguicida. Plini el Vell –disculpeu per treure el nom de sempre- l’any 23 dC ja anomena el sulfurós en el seu famós tractat i aconsella la crema…

Llegir Més
Imatges mentals

Aquestes fotos corresponen a esquemes d’activació cerebrals obtinguts amb una tècnica anomenada IRM funcional. A les dues de dalt s’ha demanat a dos individus diferents que mirin una imatge determinada. La de sota, per contra, representa l’activació derivada d’haver tan sols imaginat la imatge, sense que hi hagi participat la vista. Els esquemes són molt…

Llegir Més
Gust a suro?

Alguna vegada ens hem trobat que al destapar una ampolla de vi hi trobem un gust estrany i que fàcilment relacionem amb gust a suro. Es calcula que entre un 1-4% de les ampolles de vi tapades amb suro poden presentar aquest defecte. Què ha passat, com es produeix aquest gust desagradable que es motiu…

Llegir Més
Llevats en fermentació

Imatge de llevats en un most en fermentació. Els llevats són fongs, unes simples cèl.lules, pertanyents a diferents espècies, la més corrent: Sacharomyces Cerevisae, la mateixa que fa la cervesa i el pa. El most és un medi molt ric en nutrients, sobre tot sucre, que els llevats consumeixen compulsivament, amarats d’abundància, excretant al medi…

Llegir Més
Rosat

Aquesta és una paleta que engloba segurament tots els matisos de color que pot tenir el vi rosat. En aquests vins, el color és la principal senya d’identitat, per això s’embotellen sempre en ampolla transparent. A banda de totes les variacions del propi color rosat, que depenen sobre tot de la varietat de raïm, representats…

Llegir Més
Arqueologia del vi

La vinya salvatge, de la qual provenen les actuals varietats plantades, és originària de la zona del Càucas, mes o menys on se situen avui Georgia, Armenia, Azerbadjan i tota la conca alta del riu Tigris, en la cruïlla entre Turquia, Iraq i Iran. En temps de la revolució Neolítica i amb els primers assentaments …

Llegir Més
El roure i el vi

L’elaboració del vi està íntimament lligada a la presència de fusta. Quan mentalment visualitzem un celler de seguida ens ve al cap una sala amb bótes, i a més considerem aquesta sala com la més noble, la que dóna més llustre a totes les instal·lacions. És indubtable que qualsevol espai dins d’un celler queda inequívocament…

Llegir Més
Les amines biògenes

Els compostos del vi que poden tenir un impacte en la salut humana són cada vegada més estudiats. En aquest article explicarem de forma senzilla uns d’aquests compostos, les amines biògenes, i d’entre elles, posarem especial atenció a la histamina degut als seus efectes sobre la salut de les persones. El consum d’aliments que contenen…

Llegir Més