Una de les principals crisis que vivim és la climàtica. Una crisi que té efectes en múltiples aspectes de la nostra vida quotidiana: energia, mobilitat, contaminació, subministraments bàsics, economia domèstica, etc. Fugint de la culpa i de la ecoansietat, com podem treballar com individus i com a societat en la lluita contra el canvi climàtic…
Llegir MésArticles de
Territori polièdric
Espai de debat entorn el territori, el paisatge, el medi ambient, la geografia, etc. Amb Jaume Busquets, Xavi Buqueras, Joan Pons Solé, Núria Foguet, Albert Cortina, Maria Mestre, Rafael López-Monné, Xavier Basora, Irene Navarro i Júlia Urgell.
No tots som Alcarràs
L’estiu passat, parlant amb una persona molt propera al rodatge de la nova pel·lícula de la Carla Simón, Alcarràs, em va avançar el rerefons de l’argument i ja n’esperava una recepció plena d’èxits i que no deixaria indiferent. Ja entreveia que tindríem davant un retrat d’un estil de vida que s’esfuma, que s’escola entre la…
Llegir MésDe la inconsciència a la consciència. Primer debat Visions 5.1 2022
Ser conscients de la crisi. De la inconsciència a la consciència Fa anys que vivim immersos en diverses crisis, emergències i canvis constants que ens afecten com a individus i com a societat. És important conèixer i ser conscients dels efectes que té en la nostra vida quotidiana aquesta situació de xoc constant. La consciència…
Llegir MésLa por a la natura: una reflexió a propòsit de la pandèmia Covid-19
La por com a resposta adaptativa Les pandèmies pertorben la quotidianitat i posen a prova la capacitat de resposta de les societats i l’estabilitat del mode de vida considerat normal, alhora que generen sensació de perill i temor en les persones. Les dades aportades per diversos estudis sobre el benestar psicològic de la gent durant…
Llegir MésJJOO d’Hivern i realisme: preguntes que cal respondre
Amb l’anunci d’una consulta al territori de l’Alt Pirineu i Aran, s’ha intensificat el debat social sobre la candidatura dels Pirineus per als Jocs Olímpics d’Hivern de l’any 2030. Diversos programes de molta audiència, com el FAQs de TV3 o el Matí de Catalunya Ràdio, han mostrat els diversos punts de vista, tant dels partidaris…
Llegir MésLliçons des de la prehistòria
Les pintures de l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona La culpa va ser del blat. Ell va domesticar-nos i no a l’inrevés. La revolució agrícola va ser “el frau més gran de la història” segons la qualifica sense embuts Yuval Noah Harari en el seu magnífic assaig Sàpiens. Una breu història de la humanitat. En el…
Llegir MésEl blues del Delta (del Llobregat)
El Delta del Llobregat ha estat notícia durant els últims mesos a causa de la intenció del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana d’ampliar l’Aeroport de Barcelona, tot ocupant espais naturals protegits i terres de cultiu properes. La resposta social ha sigut contundent i l’enrenou mediàtic generós, però algunes de les dinàmiques més transformadores…
Llegir MésQue cremi Catalunya, que cremi el món
S’ha parlat molt (menys del que cal, és clar), arrel d’alguns incendis forestals, de la necessitat de recuperar el mosaic agrari i la neteja dels boscos. Però com? No se sent gaire a dir que amb el model econòmic actual això no és possible. Parlem-ne. Si ens decidim a recuperar aquest mosaic i les pràctiques…
Llegir MésAlta distensió
El debat públic sobre les energies renovables, la generació elèctrica i el seu transport, està més viu que mai i sense perspectives que s’hagi de calmar. Si algú pensava que l’estiu podia ser una època per relaxar cos i ment, estava ben equivocat, ja que algú ha cregut oportú sotmetre a informació pública, un 28…
Llegir MésEls aeroports sostenibles no existeixen
En les últims setmanes s’ha arribat a un acord entre la Generalitat de Catalunya i el Govern de l’Estat Espanyol per ampliar de l’Aeroport de Prat. Anticipant les possibles crítiques i les preguntes de la premsa, ja s’ha dit que serà «l’aeroport més verd d’Europa», que serà «descarbonitzat», «sostenible», «respectuós amb el medi ambient i…
Llegir Més