Sergi Serra i Eva Hortoneda: Formatges artesans La Vall del Brugent “Quina sort tenim de ser pastors, eh, papa?”. Aquest va ser el comentari del fill de sis anys del Sergi Serra mentre pasturaven el seu ramat de cabres pels voltants del poble de Capafonts, a les Muntanyes de Prades. “Érem sols, no hi havia…
Llegir MésArticles de
Gent del Camp
Espai dedicat a la gent de les Muntanyes de la Costa Daurada-Baix Camp. Secció impulsada per l’Àrea de turisme del Consell Comarcal del Baix Camp-Muntanyes de la Costa Daurada.
Reportatges escrits i fotografiats per Rafael López Monné.
La terra és la mare de tot
Miquel Àngel Nogués, pioner de l’agricultura regenerativa Trobo al Miquel Àngel Nogués envoltat de noguers i recollint la collita d’enguany. La primera hora del matí daura l’herba sota els arbres. Ha estat dallada acuradament i això fa que l’entorn sembli més un jardí que un camp convencional. Parlem de les nous i m’explica que aquí…
Llegir MésFilles del fred
Pomes de les Muntanyes de Prades Quin és el gran símbol de la temptació? D’ençà que Eva va decidir mossegar-la, la poma ostenta aquest privilegi. Si pareu bé l’orella sentireu encara el soroll crocant d’aquella primera queixalada. Però, quina va ser la veritable temptació? Pensar per un mateix? Deslliurar-se d’una vida còmoda però subordinada? I…
Llegir MésEl secret és el tomacó
Cal Mestre, fruita i horta a Duesaigües Si tens un nyap de tomàquet industrial i el tritures, el resultat és un nyap de tomàquet industrial triturat. No hi ha miracles. Si, a més, la pasta aigualida resultant l’estens sobre una llesca de pa, llavors, el resultat es pot apropar al sacrilegi. L’aigua que desprèn el…
Llegir MésEls garrofers necessiten veure la mar
“Hem de recular. Ara ens estem adonant de tot el que hem fet malament en l’agricultura. Pràcticament vam creure que amb la química podríem substituir tot allò que a la planta li calia. Vam acostumar-les a menjar cada dia un plat d’espaguetis. I estàvem equivocats. Hem alterat tots els ecosistemes. Cal fer un pas enrere.”…
Llegir MésUna artesana de la verdura
Maria Baceiredo “El darrer dia que vaig estar a l’hospital pel naixement del meu fill em van portar un préssec amb el dinar. Era dur com una pedra. Com no m’agrada haver de llençar menjar, me’l vaig endur cap a casa. Si hagués sigut un dels meus, en un parell de dies hauria estat a…
Llegir MésLa consistència de la tradició
Melmelades Montserrat Rull “Aquest arròs ens l’haurem de menjar amb cullera”, va exclamar el pare de la Montserrat quan va saber que la seva filla, amb només vuit anys, s’havia posat davant els fogons per cuinar. De ben petita li havia agradat tafanejar i saber de tot allò que passava a la cuina. La seva…
Llegir MésAls pollastres els agraden els garrofers
Una granja ecològica al peu del Coll de Balaguer “A l’estiu acabem tard de treballar. Els pollastres ronden tot el dia a camp obert mentre hi ha llum. Quan es fa fosc entren sols als galliners i és llavors quan els podem tancar per tal que estiguin segurs durant la nit. Els que ens dediquem…
Llegir MésEl brunzit de la vida
L’apicultura tradicional de Mel del Padrí “Les abelles m’han ensenyat a ser pacient. Elles noten de seguida si vas amb presses i llavors s’alteren i la feina no surt com voldries.” El Joan Viñas m’explica que li han ensenyat a no reaccionar impulsivament. “Davant qualsevol problema, abans de fer res, compto fins a deu.” Probablement,…
Llegir MésL’exquisidesa neix de la rudesa
«A les cabres no els hi fem quasi res. Si no les “apretes”, es cuiden gaire bé soles». Aquesta simple frase concentra la saviesa amb la qual hauríem de tenir cura del planeta i de nosaltres mateixos. Si alguna cosa sap fer la natura, és conservar els fonaments de la vida. Tanmateix, els entesos asseguren…
Llegir Més