L’oci entès com a activitat d’entreteniment s’ha convertit en una poderosa indústria que ja representa una quantitat important del PIB. Les activitats vinculades al turisme s’han anat desenvolupant a Catalunya i avui ja podem afirmar que la cultura en tota la seva amplitud ( teatre, música, cinema, literatura…) ja forma part de l’oferta d’oci del…
Llegir MésArticles de
Encreuaments
Els principals temes que afecten el territori i el medi ambient a debat. Amb Jordi Navarro i Cinthia Pereira
Fauna i conflictes associats
M’agradaria fer una reflexió filosòfica i crítica sobre aquest tema mitjançant dos exemples d’espècies, la gavina Larus cachinnans i el porc senglar Sus scrofa. L’any passat quan vaig donar classes d’extensió universitària sobre biodiversitat urbana, vaig fer una sèrie de preguntes als estudiants sobre aquestes dues espècies. Vaig començar per les gavines Larus cachinnans. La…
Llegir MésConviure amb la fauna, replantejar-nos el país
Els que tenim una edat recordem perfectament que en determinades comarques la croada contra la fauna formava part de la normalitat. Abatre ocells fringíl·lids i insectìvors perquè es menjaven part dels fruits dels arbres fruiters, enverinar ocells rapinyaires perquè eren una amenaça per a la caça i l’aviram, parar ballestes i fer una carnisseria d’ocells…
Llegir MésResidus i territori, una realitat amagada
L’Agència Catalana de Residus defineix un ventall de residus molt variat. Fins a 21 tipologies de residus generem a Catalunya, tot plegat enmig d’un clima d’indiferència ciutadana i tebior institucional i administrativa. Residus municipals, industrials, comercials, orgànics per a valorització agrícola, deixalles i residus de la construcció, excedent de dejeccions ramaderes, sanitaris, orgànica ( FORM),…
Llegir MésBiodiversitat urbana a la ciutat de Barcelona
Comença el dia, obres la finestra i mires cap al carrer. Camines pels passejos urbans i mires entre edificis i colors grisos. Què hi ha? Què veus? Què escoltes? Què sents? És habitual escoltar una resposta a aquestes preguntes que estigui relacionada amb el soroll, amb la contaminació, amb les males olors. A Barcelona, com…
Llegir MésEls boscos i la seva interrelació amb l’aigua
M’agradaria relacionar l’article anterior que vaig escriure sobre l’aigua, amb aquest sobre boscos des de la perspectiva de la interrelació entre aquests dos elements naturals. Quan parlem d’ecosistemes forestals, observem en realitat dos cicles de l’aigua que funcionen de forma dinàmica i interrelacionada: el cicle hidrològic atmosfèric i el cicle hidrològic forestal. El primer és el més conegut i explicat en…
Llegir MésBoscos, identitat i drets ambientals
Riquesa biològica, climàtica i pasatgística La bioregió mediterrània on es troba incardinada la península ibèrica, el conjunt dels Països Catalans i Catalunya, presenta una riquesa biològica excepcional. Diversos factors físics i climàtics determinen en bona mesura aquesta immensa riquesa biològica. Així, la latitud, el relleu o la proximitat al mar, configuren unes condicions climàtiques que…
Llegir MésAigua, territori i societat
L’accés a aigua neta és un dels drets humans més fonamentals. A tot el món, més d’una de cada sis persones encara no tenen accés a l’aigua potable i aproximadament el 80 per cent de la població mundial viu en àrees on els recursos hídrics són insegurs (FAO, 2013). L’aigua potable és un dret i…
Llegir MésAigua, territori i responsabilitat
L’aigua és un patrimoni global i sense ella no podria haver-hi vida al planeta que habitem. La nostra civilització post-industrial i tecnificada dóna per fet que l’aigua sempre fluirà i que en podrem disposar sense límits. El marc econòmic basat en el capitalisme, concep l’aigua com una simple mercaderia amb la qual es poden fer…
Llegir Més