Articles de
El garbell

El Garbell és la nostra secció mensual a La Guia 19, antiga Agenda 19. El Garbell consisteix en un article d’opinió mensual que tracta sobre el present i el futur de l’enoturisme a la Conca. A més d’altres temes d’anàlisi econòmica, social, històrica de la comarca. Amb Leandre Romeu i Josep Saperes.

La Bio-leta, consumidors i productes ecològics de Montblanc

Enfront les tendències de la globalització contra la solidaritat entre els pobles, enfront la massiva industrialització alimentària, de l’esbiaixat interès públic o general dels polítics davant els interessos econòmics de les multinacionals o cadenes alimentàries. A més, de l’escassa o gairebé inexistent consciència mediambiental dels tècnics dirigents, o la falta de respecte dels governants cap…

Llegir Més
Alternatives

Alternatives, aquest és el nom d’una sèrie de jornades que la Cultural Jordi Francolí de l’Espluga ha preparat, per aquests propers mesos, amb la voluntat d’informar sobre les alternatives existents en diferents àmbits de la nostra vida. Aquesta iniciativa vol dur a la Conca de Barberà entitats, moviments o persones de referència que expliquin com…

Llegir Més
Plantant una llavor

Aquest mes de novembre, s’estrenarà la visualització del documental que porta com a títol “Plantant una llavor”, obra audiovisual principal de la Conca 5.1. Un esdeveniment programat pel pròxim divendres dia 8 de novembre de 2013, a les 19:30 hores, a l’Antic Hospital de Santa Magdalena, com acte de cloenda del programa d’actes de la…

Llegir Més
Paisatges del vi

Un dels recursos turístics dels quals disposem a la Conca de Barberà i que és desconegut per la majoria de ciutadans, tan de dins com de fora, és la ruta anomenada Paisatges del Vi. L’any 2008, fruit de la col·laboració entre les oficines comarcals de turisme del Priorat, la Terra Alta i la Conca de…

Llegir Més
Arrels de l’allioli

L’allioli és una salsa pròpia dels Països Catalans, que prové d’una evolució de les antigues salses egípcies en les quals s’utilitzava l’all, l’oli, el vinagre, herbes aromàtiques, i que es poden trobar posteriorment a l’imperi Romà. El primer document en què s’esmenta l’allioli és en els escrits de Plini el Vell ( 23-79 dC )…

Llegir Més
Alguns apunts històrics entre la Rioja i Catalunya

En general, m’atreviria afirmar que al llarg dels darrers tres cents anys de la història, el Principat català, per una raó o una altra, no ha gaudit de les mateixes condicions polítiques, socials i econòmiques que altres zones vinícoles del regne constitucional d’Espanya per tal de prosperar. Tenim, per exemple, la Rioja, que amb els…

Llegir Més
El tret distintiu

En ple segle XXI, endinsats a la globalització, l’homogeneïtzació, una crisi galopant i amb la necessitat urgent de proposar i construir alternatives, sorgeix, com l’aire que respirem, la necessitat de diferenciar-nos, especialitzar-nos i oferir alguna cosa al món que ens faci únics i ens permeti tirar endavant, una economia autosuficient i productiva. Aquesta singularitat cal…

Llegir Més