Articles de
El garbell

El Garbell és la nostra secció mensual a La Guia 19, antiga Agenda 19. El Garbell consisteix en un article d’opinió mensual que tracta sobre el present i el futur de l’enoturisme a la Conca. A més d’altres temes d’anàlisi econòmica, social, històrica de la comarca. Amb Leandre Romeu i Josep Saperes.

Trepat de Solivella

Comencem aquest 2015 amb el reconeixement del microclima que té Solivella que resulta ser idoni per la varietat de raïm conegut com a Trepat, varietat autòctona de la Conca de Barberà, que aquest any té un altre bon motiu per convèncer sobre la seva particularitat i gran qualitat. Al marge d’alguns perjudicis, com per exemple…

Llegir Més
Les Cooperatives avui dia (II): Vinícola de Sarral

Donem pas, amb aquest article, a la segona entrega del cicle d’articles sobre l’actualitat de les cooperatives a la nostra comarca. Vam iniciar el cicle amb la Cooperativa de Barberà  de la Conca (http://laconca51.wordpress.com/2014/10/02/el-garbell-les-cooperatives-avui-dia-i-cooperativa-de-barbera-de-la-conca/) i avui ens mourem pocs quilòmetres dins el mapa de la Conca de Barberà per fixar-nos en la Cooperativa de Sarral.…

Llegir Més
Astronomia i vins biodinàmics

Aquest estiu a la Conca de Barberà, gràcies a l’Alexandre Bonanit i el Jordi Llorens, hem pogut gaudir de nits d’observació astronòmica en el tros conjuntament amb un tast de vins ecològics i naturals. Una nit serena, al tros, amb un telescopi, un dia de fruita segons el calendari biodinàmic, mentre tastes alguns dels vins naturals…

Llegir Més
La DO Conca més jove (i IV): Celler Tintoré i Vinyes de l’Albà

Tanquem aquest mes el cicle de quatre articles sobre nous cellers de la DO Conca de Barberà, en els quals hem parlat de vuit cellers joves que inicien les seves passes en el món del vi des de la Conca de Barberà. Aquí podeu llegir la primera entrega amb Succés Vinícola i Gerida Viticultors http://laconca51.wordpress.com/2014/02/03/el-garbell-la-do-conca-mes-jove-i-succes-vinicola-i-gerida-viticultors/;…

Llegir Més
La regulació jurídica de les DO

L’any 1999 es va crear la Denominació d’Origen Catalunya, però no amb poques i controvertides opinions i dificultats legals. Per una banda, el seu origen es deu a la satisfacció dels interessos d’alguns municipis elaboradors de vi que no entraven dins els límits reglamentaris de cap denominació d’origen, com ara part de la comarca de…

Llegir Més
La DO Conca més jove (III): Vins de Pedra i Dasca Vives

Retornem aquest mes amb la sèrie d’articles parlant dels cellers més joves de la nostra DO. Després dels articles anteriors (que podeu recuperar en els següents enllaços http://laconca51.wordpress.com/2014/02/03/el-garbell-la-do-conca-mes-jove-i-succes-vinicola-i-gerida-viticultors/ i http://laconca51.wordpress.com/2014/04/01/la-do-conca-mes-jove-ii-gatzaravins-i-vidbertus/), avui parlarem de dues històries extraordinàries, de dos cellers que van molt més enllà del simple fet de posar vi dins d’una ampolla. Dos cellers…

Llegir Més
Pater vinaerum

El conreu, l’elaboració i el comerç del vi a Catalunya i la resta de l’Europa occidental va perdre protagonisme econòmic després de la caiguda de  l’imperi romà a Europa i el declivi de la cultura clàssica. Aquesta situació no va canviar fins la fundació dels monestirs cristians, els quals es van convertir en autèntics centres…

Llegir Més
La DO Conca més jove (II): GATZARAVins i VidBertus

En aquest article seguim amb l’anàlisi dels cellers més joves de la nostra comarca. Podeu llegir la primera entrega aquí: http://laconca51.wordpress.com/2014/02/03/el-garbell-la-do-conca-mes-jove-i-succes-vinicola-i-gerida-viticultors/ Aleshores vam parlar de Succés Vinícola i Gerida Vitivultors; avui, ens centrarem en dos cellers que comparteixen moltes més coses que la joventut. I és que tant GATZARAVins com VidBertus van iniciar la seva…

Llegir Més