En aquests temps que corren, som molts els col·lectius, entitats i moviments socials que, des de les evidències de crisi sistèmica i multidimensional que la crisi sanitària ha posat en evidència, exigeixen polítiques per una transició ecosocial. Però què significa transitar en les polítiques sectorials d’ordenació del territori, de planificació d’infraestructures, de gestió de l’aigua,…
Llegir MésArticles de
Dimarts de reflexió
Espai de reflexió creat i publicat conjuntament amb el Museu de la Vida Rural arran de la crisi de la Covid-19 i de la confluència de diverses crisis i emergències en diversos sectors.
Una transició que ens obliga a transaccionar
Ara mateix si hi ha algun tema que ens implica a tota la humanitat, de grat o per força, és el canvi climàtic. El repte climàtic, la crisi climàtica, l’alteració climàtica, la sotragada climàtica, el terratrèmol climàtic, etc. Tota la humanitat estem units en el destí catastròfic que ens hem dotat a nosaltres mateixos, especialment…
Llegir MésLa crisi ambiental, un bon moment per reflexionar el model de vida que volem
Una síntesi en dos actes Durant aquest procés de confinament del coronavirus el ritme de les nostres vides s’ha aturat i ha canviat, les agendes de cadascun de nosaltres s’ha vist forçosament aturada i modificada, i això ha provocat que tinguéssim temps per a nosaltres, a pensar i fer coses que segurament no ens haguéssim…
Llegir MésLa Conca de Barberà després de la pandèmia
Reflexió des de la transformació impulsada pel Monestir de Poblet La pandèmia que vivim ha generat una crisi sense precedents a escala mundial, amb uns costos humans, socials i econòmics que encara desconeixem, perquè sembla lluny d’acabar. Si una cosa sabem, però, enmig de tanta incertesa, és que el model de desenvolupament que ens ha…
Llegir MésLa pandèmia al poble
Confinats en un petit poble del Priorat Em sap greu explicar la situació que hem viscut en aquest confinament en un petit poble, d’encara no 100 habitants, en aquesta part del país oblidada, fins i tot ignorada en molts casos i també ara, en el moment de la pandèmia i em sap greu perquè el…
Llegir MésCinc tesis sobre el panorama agroalimentari després de la COVID-19
La crisi de la COVID-19 ho ha capgirat tot, també en l’àmbit agroalimentari. O potser no tant, però sí que ha modificat els precaris equilibris entre els diferents models que coexisteixen al nostre territori, que per a simplificar anomenarem com a model agroindustrial globalitzat i model agroecològic localitzat (tot i que la cosa, a la…
Llegir MésCoronavirus i territori: una mirada geogràfica
El virus que sí que hi entenia, de territori. El mes de març va ser nefast a Europa pel que fa a l’expansió de la malaltia Covid-19, causada pel virus SARS-CoV-2. Dels mitjans de comunicació ens arribaven imatges dramàtiques del nord d’Itàlia, on la pandèmia mostrava els seus efectes fatals i posava de manifest la…
Llegir MésVacances pandèmiques de primavera
Durant aquests darrers mesos d’excepcionalitat, malauradament i tot i el confinament, he hagut de fer viatges continuats fora del Pallars. En un d’aquests viatges, arribant ja a destí, em vaig despertar pels rajos de sol que entraven pel vidre del cotxe. Endormiscada, mirant pel vidre, vaig tenir per un moment la sensació d’estar arribant en…
Llegir MésHabitar la terra
Aquesta terra que habitem, podríem interpretar que, farta de ser maltractada per una manera de fer perversa i desenraonada, ens ha expulsat i ens ha tancat a casa, castigats. Castigats al racó de pensar. Castigats a aguaitar per la finestra i veure com, sense la nostra presència, la vida és més viva. Mentre naltros, darrere…
Llegir MésEl món és real i les gallines ponen ous de dos rovells
El món és real i les gallines ponen ous de dos rovells. Cada dia a quarts d’una del migdia me n’adono, quan baixo a l’hort i al corral que tinc just darrere de casa. Sempre dic que lo meu sí que és de quilòmetre zero, per ser més precís hauria de dir que és de…
Llegir Més