Articles de
Brots

Columna d’opinió compartida entre el Manel Martínez, el Joaquim Queralt, l’Anna March, l’Albert Carreras, la Núria Griso, el Ferran Civit, el Ramon Ribas, el Jaume Hernandez, la Carme Ferrer i la Carme Sureda. En una etapa anterior també en va formar part la Ruth Troyano, el Carles Bertran i la Bet Altarriba. Un espai que neix amb la voluntat d’aportar noves veus i nous anàlisis sobre el vi, l’enoturisme, el territori, el desenvolupament local i altres temes d’interès pels autors. Amb la col·laboració de LA CREU BLANCA.

Ús o abús de muntanyes i boscos?

L’any 1976 la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) va publicar el llibre Natura, ús o abús?, Llibre blanc de la gestió de la natura als Països Catalans, una obra col·lectiva on la comunitat científica alertava sobre la necessitat d’una acurada gestió per mantenir la riquesa natural del país. Precisament en aquell treball ja es recomanava…

Llegir Més
Tots som Oficines de Turisme

Amb aquest article m’estreno a la Conca 5.1. Això em porta a començar amb una felicitació i un agraïment als creadors d’aquest altaveu del territori on es divulga coneixement, es reflexiona, es genera debat, es fan propostes de futur i es dóna la paraula a moltes veus que de forma coral ajuden a comprendre millor…

Llegir Més
Gestió dels espais naturals protegits

A la comarca de la Conca de Barberà tenim varis espais naturals de protecció especial: PNIN de Poblet, PEIN Muntanyes de Prades, PEIN Sistema Prelitoral Central, PEIN Tossal Gros de Miramar, PEIN Obagues del riu Corb i PEIN Vall la Vinaixa, amb un total de 18.593,46 hectàrees protegides. El PEIN (Pla d’Espais d’Interès Natural) de…

Llegir Més
Pit i amunt!

Per falta de coordinació domèstica, l’últim Sant Jordi vaig trobar-me amb dues versions del mateix llibre a casa. Sort que són edicions i idiomes diferents, amb la qual cosa no en penso retornar cap dels dos i segur que la lectura comparada m’enriquirà per veure l’evolució i els canvis de la viticultura i l’enologia a…

Llegir Més
Enoturisme a la Conca de Barberà?

“França és una de les primeres destinacions turístiques mundials i el primer productor mundial de vi, però paradoxalment l’enoturisme hi està poc desenvolupat, potser pel pes d’una tradició vitivinícola que no veu el vi com un producte de lleure”. Aquesta és una de les contundents afirmacions –que ens pot semblar sorprenent, atesa la visió que…

Llegir Més
Ens cal més autoestima

Vivim i gaudim d’una comarca, la Conca de Barberà, que és un valuós tresor. Paisatge, natura i cultura per donar i per vendre són bona part d’aquest tresor. Tres pilars bàsics que fan de la nostra comarca un indret envejable per a molts i que hem heretat els ciutadans actuals dels qui ens han precedit,…

Llegir Més
Per un futur digne

El documental “Plantant una llavor”, de La Conca 5.1, es va projectar fa uns dies al Centre de Lectura de Reus i, a l’acte de presentació, em va semblar adient tornar a insistir entre el vincle entre llibres i vi. Reus és una ciutat amb una llarga trajectòria vitivinícola, àmpliament sabuda i recordada pel Reus,…

Llegir Més