Articles de
Brots

Columna d’opinió compartida entre el Manel Martínez, el Joaquim Queralt, l’Anna March, l’Albert Carreras, la Núria Griso, el Ferran Civit, el Ramon Ribas, el Jaume Hernandez, la Carme Ferrer i la Carme Sureda. En una etapa anterior també en va formar part la Ruth Troyano, el Carles Bertran i la Bet Altarriba. Un espai que neix amb la voluntat d’aportar noves veus i nous anàlisis sobre el vi, l’enoturisme, el territori, el desenvolupament local i altres temes d’interès pels autors. Amb la col·laboració de LA CREU BLANCA.

Els 10 de les comarques tarragonines

Fa uns dies, el web internacional de viatges Skyscanner – una startup britànica dedicada a la comparació de vols, hotels i cotxes de lloguer -, va publicar un recull dels paratges més bonics del país. Se’n va fer ressò el diari digital elmon.cat. El titular: “Els 20 paratges més bonics de Catalunya”. Molt cridaner. Principalment,…

Llegir Més
El sector del vi es compacta

A la Conca de Barberà, durant els últims anys, s’han produït grans canvis en el sector productiu de vi base cava. La Conca de Barberà segueix sent avui per avui una comarca agrícola. No en percentatges del PIB, però sí, que ho és, si fem cas al que veuen els nostres ulls. I el sector…

Llegir Més
La meva visió de la Conca

Escriure sobre la Conca, el seu entorn i el seu patrimoni és una tasca molt agradable i alhora una mica decebedora. Tenim i gaudim d’una comarca amb un paisatge de qualitat, rica en patrimoni cultural i rural, però alhora anem veiem com tots aquests preuats valors es van degradant poc a poc. El futur immediat…

Llegir Més
Un patrimoni local molt mundial

Al que és la Conca estricta, i extensible a altres comarques, tenim una sèrie d’edificis que a nivell local competeixen amb les esglèsies pel que fa a monumentalitat i valor patrimonial. Uns espais que amb prou feines tenen 100 anys, que tenen una vida desigual però que estan profundament vinculats al territori perquè van néixer per…

Llegir Més
Un vespre diferent a la Conca

És dijous 5 de novembre de 2015 al voltant de les vuit del vespre. Condueixo fins a Blancafort i em costa una mica trobar lloc per aparcar: ja hi ha alguns cotxes. Entro al bar restaurant l’Arravaló i travesso la porta de mà esquerra. Llavors ja sóc dins de la haima que fa acollidora i recollida…

Llegir Més
La Conca també és terra de masos

Existeix l’estereotip que les comarques de l’anomenada Catalunya Nova són comarques amb pocs masos o masies. De fet, la repoblació d’aquestes terres després de la reconquesta als sarraïns s’efectua a base de població en petits pobles. Però hi hagué també una important implantació de població en masies i molins fariners i si es fa un…

Llegir Més
La Cinquena Avinguda és a París!

En una de les discussions filosòfiques entre Salvador Dalí i Alexandre Deulofeu en sorgí la idea de que “Cal partir d’allò local per accedir a la universalitat”. La universalitat de la singularitat, afegiria jo. Voler ser originals i diferents és una condició humana​,​ però ara mateix sembla que per ser-ho estiguem abocats a mimetitzar-nos amb…

Llegir Més