Cada dia obrim la nevera i els armariets de la cuina per seleccionar els aliments que farem servir pel dinar i sopar. Un cop exhaurides les existències hem de tornar al super o al mercat a fer la compra. I això, una setmana rere l’altra… Aquesta activitat tan quotidiana i necessària és una baula més…
Llegir MésArticles de
Apunts ambientals
Espai d’articles relacionats amb el medi ambient, el canvi climàtic, la geografia, el territori, el paisatge i tot el que envolta aquests sectors. Amb Gina Güell, Pilar Rodríguez, Susana Pascual, Mercè Jané, Dolors Ballart, Gemma Nohales, Ana Villagordo, Silvia Casorran, Assumpta Farran, Anna Pérez Català, Margalida Ramis i Carla Roca.
Bossa? No, gràcies!
Aquest cap de setmana ha estat ventós. De fet al Baix Penedès el mestral hi és present força sovint. I quan bufa, hom pot observar com els camps, les vinyes i gairebé per tot arreu, les bosses de plàstic fan acte de presència. Algunes es queden ben enganxades a les branques dels arbres durant força…
Llegir MésEl fenomen del Niño i els seus efectes
El fenomen de El Niño és, ha estat i tot apunta que en els pròxims mesos seguirà sent un dels principals protagonistes de l’escena climatològica a escala local i global. El Niño és la fase positiva o càlida del que es coneix com a patró climàtic del Pacífic equatorial denominat El Niño- Oscil·lació sud, ENSO…
Llegir MésEconomia circular: Zero residus
Cada vegada més es parla de l’economia circular com a nou paradigma que substituirà l’actual model lineal basat en “produir, utilitzar i llençar”, sistema que genera cada any uns 11,2 bilions de tones de residus a nivell mundial (UNEP, 2011) dels quals uns 2,5 bilions són produïts a Europa (Eurostat, 2012), generant un elevat impacte…
Llegir MésLa COP ha acabat
Ara ja fa un mes que la COP va acabar. Després de les Festes de Nadal més caloroses que recordo, i d’haver vist per la “tele” imatges de gent en calça curta pels carrers de Nova York, us escric aquestes línies amb un recull d’idees i valoracions postCOP. Sis anys després de Copenhaguen… la COP…
Llegir MésEco-marketing: sostenibilitat o rentat d’imatge
Amb el recent escàndol per les emissions de CO2 provocat per l’empresa Volkswagen, diverses qüestions queden a l’aire respecte a l’ús d’etiquetes com Eco, Bio o Environmentally-friendly al món del màrketing i la publicitat. Què és l’eco-marketing? Una moda passatgera llegat dels anys 70? Una manera d’aprofitar l’abast dels mitjans de comunicació per conscienciar i…
Llegir MésCOP 21
En les últimes setmanes he pogut participar d’activitats que tot tipus d’organitzacions (administració pública, organitzacions privades, entitats sense afany de lucre, etc.) porten a terme per informar, per debatre, i fins i tot, per dissenyar accions de mitigació i adaptació pel canvi climàtic. Tothom en parla… el sector ambiental en va ple! La COP21 és aquí!…
Llegir MésEducar en verd
L’HORT COM A EINA D’EDUCACIÓ AMBIENTAL La nostra és una societat que es basa en els serveis i la tecnologia. De fet, majoritàriament ens dediquem al sector terciari. Menys del 10% de la població activa ho fa en el sector primari (agricultura, ramaderia, etc.), i si d’aquests ens centrem en el sector agrícola, observaríem que…
Llegir MésEl sòl, un bé comú desconegut
Nacions Unides ha declarat aquest 2015 com l’any del sòl amb l’objectiu de conscienciar sobre la necessitat de gestionar de forma sostenible el sòl. http://www.fao.org/soils-2015/es/ Si fem memòria del nostre pas per l’ESO, recordarem que els llibres de text defineixen el sòl com la capa superior de l’escorça terrestre, format per minerals, matèria orgànica, aigua…
Llegir MésNatura vs desenvolupament: Les dues cares del Japó
Recordo perfectament la fascinació que em va provocar la primera vegada que vaig veure una de les pel·lícules de Hayao Miyazaki, mestre japonès d’animació i responsable de films de gran qualitat com “El viaje de Chihiro” o “Mi vecino Totoro”. A mesura que vaig anar coneixent les obres d’aquest autor em vaig adonar, a part…
Llegir Més