En aquesta sèrie de sis articles que vaig titular “Patrimoni cultural, paisatge natural i ciutadania: el territori” he provat d’anar desbrossant alguns dels diferents aspectes que conformen la protecció del patrimoni cultural construït en relació amb el territori que l’acull i del qual en forma part. Donat que el territori el conformem la ciutadania que…
Llegir MésArticles de
Àgora 5.1
Aquesta branca del projecte pretén obrir la web a totes aquelles persones interessades en el món de la viticultura, l’enoturisme, el territori, el desenvolupament local, el món rural etc. A través d’articles d’opinió o reportatges de persones que no són col·laboradors habituals del mitjà.
Patrimoni cultural, paisatge natural i ciutadania: el territori (V). La participació ciutadana en la gestió del patrimoni construït
La participació ciutadana és un concepte que ha passat de resultar ignorat a ser esmentat tot sovint i a tenir certa nomenada en l’afer polític en els darrers anys. És defensada i proposada per tota una sèrie de col·lectius i entitats ciutadanes com a eina de gestió i planificació d’allò comú. Es basa en l’assumpció…
Llegir MésEl “Hub” de Catalunya, la futura infraestructura pel sector audiovisual
El projecte Catalunya Media City vol comprar-se amb les millors d’Europa apostant per les noves tecnologies i l’increment exponencial dels continguts audiovisuals El projecte Catalunya Media City, es vol convertir en el hub de l’audiovisual i els videojocs més ambiciós de Catalunya i el sud d’Europa. Aquest projecte impulsat per Clúster Audiovisual de Catalunya i…
Llegir MésLa novena edició dels Premis Internacionals Ramon Llull guardona la promoció internacional de la llengua i cultura catalana
La Fundació ha premiat a tres persones que, fora del domini lingüístic, han defensat, potenciat i treballat per promoure el català El passat 26 de novembre, la Fundació Ramon Llull va celebrar a l’Auditori Nacional d’Andorra, la novena edició dels Premis Internacionals Ramon Llull, destinats a reconèixer persones o institucions de fora del domini lingüístic…
Llegir MésPatrimoni cultural, paisatge natural i ciutadania: el territori (IV). El patrimoni construït
El territori s’expressa en un paisatge. Aquest paisatge es conforma del paisatge natural i del paisatge cultural, així com de la percepció que les persones que habiten i fan ús del territori tenen d’aquest paisatge -Conveni Europeu del Paisatge, (Consell d’Europa, 2000). Ja n’havia parlat temps enrere, en el primer article d’aquesta sèrie (https://www.laconca51.cat/patrimoni-cultural-paisatge-natural-ciutadania-territori), aportant…
Llegir MésLa sostenibilitat: aquella fantasia animada d’ahir i d’avui
Lliçons apreses durant la pandèmia (V) “Sostinc que una petita rebel·lió de tant en tant és quelcom que està bé, i són tan necessàries en el món polític com les tempestes a la natura” (Thomas Jefferson) Sóc d’aquells utòpics que creuen que la rebregada que hem viscut ens havia d’alliçonar, però veient algunes notícies d’aquests…
Llegir MésPer un autèntic equilibri territorial
Accions a favor del repoblament i l’equilibri territorial, expressions i paraules que van lligades i que sembla que queden bé en boca de molts polítics de casa nostra i d’Espanya. Tot plegat, de moment, fum. Fa anys i panys que la tendència a la pèrdua de població en els entorns rurals i a les comarques d’interior ha…
Llegir MésLliçons apreses durant la pandèmia (IV)
Sobre allò diví i humà “Madurar és perdre algunes il·lusions per començar a tenir-ne d’altres”. (Virginia Woolf) Mentre estava en ERTE tres amics em van animar a presentar-me com a candidat a Director de Turisme d’una destinació vinícola molt important. Confesso que si no hagués estat atractiva la proposta i no m’hi sentís capaç no…
Llegir MésLes biblioteques públiques de Reus, epicentres de cultura als estius a Reus
Un any més i ja en van uns quants les biblioteques publiques de Reus han programat vàries activitats culturals i diversos cicles culturals per tots els públics durant els mesos de juliol i agost Les Biblioteques Municipals de Reus presenten com a novetat principal d’aquest estiu un Casal per a infants de 6 a 12…
Llegir MésLliçons apreses durant la pandèmia (III)
Tercera part| “La innovació no és per covards, és per pescallunes?” Potser una de les paraules més escoltades els darrers mesos, a part de la paraula pandèmia, és possiblement la d’Innovació, un concepte íntimament lligat a les empreses i als emprenedors ja siguin interns o externs, però que està estès a molts camps de la…
Llegir Més