Rosat d’Àmfora 2017, identitat de Capmany

Avui parlo d’un vi rosat, elaborat amb raïms de la varietat autòctona de la zona de l’Empordà, la Carinyena Roja. Aquest vi que us deixarà enamorats, procedeix de ceps vells d’uns 80 anys. Situats a la zona més plana del terme de Capmany, a uns 100 metres del nivell del mar, on el terrer està format per còdols, llims i sorra.

Elaborat pel celler Vinyes d’Olivardots, un petit celler al nord de Catalunya, fet des de la inquietud, de dues de les dones del vi més importants del panorama vinícola català, on la unió familiar i la passió pel seu treball, formen un gran equip. Em pregunto si són d’aquesta planeta i on han estat fins ara? Fins a l’any 2002, que inicien el projecte, amb la il·lusió d’elaborar grans vins amb la màxima expressió del seu terrer. Fixeu-vos si ho han aconseguit, ja que en molt pocs anys tothom parla d’elles, a part que han guanyat un 1r premi en els Premis Vinari, amb un vi blanc.

fotos botellasÉs un vi rosat, que permetrà compartir somnis, desitjos, expectatives, visions, taula i amics, durant tot l’estiu. En boca és elegant i amb el caràcter d’un raïm empordanès, però per a molta gent, desconeguda.

M’agradaria que els poguessiu tastar, ja que la Carlota Pena i la Carme Casacuberta practiquen una viticultura tradicional amb el màxim respecte per la natura, enfocant els esforços per obtenir un raïm, que expressi la identitat i el caràcter empordanès. És el primer vi que fan juntes les reines de copes, com a creació conjunta. Tenen una vinya vella de Carinyena Roja i han volgut experimentar com s’expressava aquesta varietat que desconeixen.

La idea de fer un Rosat va ser de Carlota, buscant una maceració en fred de 7 dies amb les pells per extreure el magnífic color de la seva pell, el color del vi, un color ceba, brillant. I un cop va començar a fermentar, ho van premsar i baixar a les àmfores, a on després de la fermentació, el vi va passar una criança de 4 mesos.

Van apostar per l’àmfora, ja que les utilitzaven per altres grans vins que elaboren i després de comprovar amb el Groc d’Àmfora, que l’àmfora és un material que respecta moltíssim la identitat varietal i ressalta la mineralitat que és un toc, que al vi li queda magnífic. Amb la primera anyada han elaborat 1.490 ampolles. Una producció limitada que només els més ràpids podran gaudir. Estic molt feliç perquè el duo femení d’aquest celler han escoltat l’equilibri de la naturalesa, per això el resultat d’un gran vi.

___________________________________________________________

Amb la col·laboració de:

enopenedes