Riubombori, una oportunitat pels músics, un concert pels nostres pobles i un record per Jordi Francolí

El Festival de música i cantautors de La Conca, el Riubombori 2016, celebrarà la sisena edició el pròxim 2 de juliol. Està previst que per l’escenari del Jardí dels Francolins de l’Espluga hi actuïn vuit formacions i cantautors, i la col·laboració especial en format de col·loqui de Roger Mas. Les actuacions musicals es combinaran, per primera vegada, amb dansa, circ i poesia.

Dansa, circ i poesia

Any rere any, el Riubombori s’ha convertit en punt de trobada d’autors i formacions musicals i en una porta oberta per descobrir nous talents. En aquesta aposta decidida en pro de la cultura, el Riubombori 2016 fa un pas més enllà introduint la dansa, el circ i la poesia. Es podran veure coreografies de Jèssica Estadella, malabars de foc amb Cris Bonet, i creació poètica amb Benjamí Heras.

Cartell_Riubombori_A3Grups i cantautors

Els tambors els Diables Kids de l’Espluga seran els encarregats d’obrir el festival. La percussió donarà pas a altres ritmes, des de folk tradicional a pop rock, passant pel rock&roll i la cançó d’autor. Participen al Riubombori 2016: Cotés, Daniel Sáez, Elena Volpini, Jordi Pèlach, Oriol Casals, Rodamilans, Sara Oriol, Xavier Miró. La clausura  anirà a càrrec dels Dj’s Soul Rebels.

El Riubombori 2016 comptarà amb diversos espais diferenciats que inclouen des d’una zona infantil a una terrassa per sopar, servei de bar i sopars amb productes ecològics, locals i comarcals. També la l’oportunitat de tastar vi DO Conca de Barberà. En aquesta edició, la decoració de l’entorn adquireix més rellevància, valorant aspectes de sostenibilitat i reutilització.


La historia del Riubombori, un festival homenatge a Jordi Francolí

_MG_9224Després de la desaparició del jove cantautor espluguí Jordi Francolí, el 2009, els seus amics i familiars  van sumar esforços per tal de fer un concert d’homenatge dies després de la seva pèrdua. El concert es va fer al parc fluvial de l’Espluga de Francolí, on hi van participar diversos cantautors i grups musicals, la majoria amics d’en Jordi, vinguts d’arreu del país, inclús de fora. La resposta per part del poble va ser molt bona, la vora del riu Francolí es va convertir per un dia en una plaça major de la música del país. Des dels més menuts als més grandets van voler acompanyar als amics i familiars del cantautor per tal d’escoltar plegats el llegat que en Jordi Francolí ens ha regalat.

Després de l’èxit d’aquest concert d’homenatge es va organitzar un segon concert, el 2010, de format més reduït. Però un cop constituïda l’Associació Cultural Jordi Francolí, els membres de l’entitat decideixen recuperar el format inicial del concert d’homenatge i convertir-lo en festival de música del territori. El 2011 aquest ja pren el nom de Riubombori, que torna al riu Francolí, bressol del festival. Des de l’edició del 2013, el festival s’emplaça al Jardí dels Francolins.

Cada primer cap de setmana de juliol, l’Espluga de Francolí ret homenatge al cantautor desaparegut, Jordi Francolí. L’homenatge en forma de festival de música del territori, en el que podem trobar cantautors i grups musicals de la Conca de Barberà i comarques del voltant. Una oportunitat pels nostres músics, un concert pels nostres pobles i un record pel nostre  amic Jordi Francolí.

Riubombori_3L’objectiu del festival Riubombori és proporcionar als cantautors i grups musicals un escenari, un lloc on poder compartir la seva música amb el públic. Un espai on hi cap tothom, des de grups novells fins a grups ja consolidats. Un lloc obert on hi tenen cabuda tots els estils musicals de qualsevol formació de la comarca i territori, on es valora la creació de música pròpia. Amb una convocatòria de participació regulada per uns criteris de selecció.

També és un espai per donar a conèixer el producte local i comarcal del nostre territori, oferint al servei de barra i de sopar producte de proximitat, vins de la DO Conca de Barberà. Amb un treball escrupolós en la gestió de tots els residus produïts.

Aquest any 2016 arriba la sisena edició del Riubombori, volent consolidar-lo com a referent a tot el territori. Un punt de trobada per a músics, promotors culturals i públic en general.

Buscar noves fórmules de finançament per a propostes culturals allunyades dels models tradicionals. Aquest és un dels objectius que persegueix l’organització del Riubombori des del 2014. El Festival de grups i cantautors de La Conca, proposa un model basat en la complicitat amb el públic, una nova experiència de consum cultural i un component militant i de mecenatge. Per aquest motiu, continuen la campanya de venda de samarretes de l’anterior edició que duen l’eslògan “Sense Pressa” i il·lustracions de Joan Turú.

La campanya vol aconseguir que el nombre més gran de persones possible, portin la samarreta els dies previs i el mateix dia Festival com a element promocional. Com a fil conductor proposem un hashtag que servirà perquè tothom pugui penjar una seva foto a les xarxes acompanyada de les etiquetes #jolaporto i la ja tradicional #riubombori16. Preu de la samarreta: 10 euros. Les samarretes es vendran durant el festival.

El festival és gratuït pel públic, però hi ha moltes despeses a sufragar. És per això que donem l’oportunitat als negocis i establiments del nostre entorn de poder col·laborar econòmicament amb el Festival. Des de la nostra associació valorem de manera molt positiva comptar amb el suport del teixit empresarial  local i comarcal per poder continuar oferint aquest Festival.

La Cultural Jordi Francolí, és l’entitat promotora d’aquest festival de música autòctona. El mateix Jordi Francolí, i les persones properes a ell, ja van fer les primeres passes per forjar una nova associació a l’Espluga de Francolí. La Cultural és una entitat que neix el gener de 2011, quan amics i germana del nostre enyorat Jordi ens reunim per posar les bases d’un projecte que busca dinamitzar el poble en els àmbits social, cultural i musical i que vol crear lligams amb el nostre territori i entorn natural.

El Riubombori d’enguany tindrà lloc el dissabte 2 de juliol de 2016 als Jardins dels Francolins. Començarà a les 7 del vespre amb un seguit de propostes musicals. A l’espai hi trobarem un punt informatiu de l’entitat La Cultural, tallers infantils, servei de barra i servei de sopar. El festival s’allargarà fins a la matinada.

El Festival Riubombori, és un espai de trobada, obert, natural i tranquil. Un escenari ideal per acollir aquest festival d’estiu. Una oportunitat pels nostres músics, un concert pels nostres pobles i un record pel nostre  amic Jordi Francolí.

Podeu seguir totes les novetats i la programació musical del Riubombori 2016 a:
Blog: www.laculturaljordifrancoli.wordpress.com
Facebook.com/riubombori
Facebook.com/laculturaljordifrancoli
Twitter.com/laculturaljf