
Coca i Fitó reivindica els maridatges musicals amb indicacions a les etiquetes que redoblen el valor cultural de l’ampolla.
“Quan es tanquen portes, se n’han d’obrir de noves”. Ho diu sense rastre de resignació Miquel Coca, director comercial del celler Coca i Fitó i soci fundador de LaCoop.online, un espai digital però també físic de venda de vins mediterranis i atlàntics i experiències. Fa quatre mesos que han obert al públic un local al 117 de Roger de Flor, a Barcelona, per apropar-se al consumidor, ara que hi ha més restriccions que mai a bars i restaurants degut a la pandèmia del Covid-19 i el beure vi s’ha traslladat a les llars. Ha estat un viratge necessari. D’oficina comercial amb tastos per a professionals a botiga de vi amb propostes per al públic final. “És una extensió dels cellers ara que ho tenen més difícil per fer-se visibles i vendre, amb l’exportació molt tocada i la restauració a mig gas. El mercat s’ha fet petit perquè els canals habituals estan tancats”, comenta. Miquel Coca afirma que la venda de vi a les botigues especialitzades ha crescut durant la pandèmia, com també a les grans superfícies, però els vins de petits elaboradors com els que hi ha a LaCoop, no hi son en aquests últims linials.
Miquel Coca, que té una llarga experiència en el món de la comercialització, n’ha estat l’impulsor. Inicialment en formen part 9 cellers. “Son projectes familiars i petits viticultors elaboradors de vins de qualitat amb una identitat molt marcada pels seus orígens. Elaborats de manera orgànica amb predomini de les varietats locals”, comenta Miquel Coca. A LaCoop S’hi poden trobar caves de Canals Nadal i vins del Celler Cooperatiu de Gandesa de la DO Terra Alta, Clos Galena a la DOQ Priorat, Lagar da Costa a DO Rías Baixas, Plana d’En Jan a la DO Penedès, Coca i Fitó a la DO Montsant, Tocat de l’Ala a la DO Empordà, Tolo do Xisto a Ribeira Sacra i Samsara a la DOQ Priorat. Tant l’espai físic com el digital busquen “arribar al consumidor d’una manera més directa, dinàmica i enriquidora explicant qui hi ha darrere de cada ampolla”, afegirà Coca. El local de Barcelona obre de dimarts a divendres en horari de tarda i els dissabtes, de matí. És un espai ideal per a grups de tast bombolla, però també s’ofereixen experiències a domicili amb els vins que representen. És el moment d’atendre noves demandes i adaptar-s’hi.

I de diferenciar-se. D’això també en té experiència Miquel Coca. Abans de començar el projecte enològic Coca i Fitó amb el seu germà Toni Coca l’any 2006 al Masroig, dirigia una petita empresa de distribució de vins: “El que hi ha a dins de l’ampolla ha de reflectir-ho la imatge, el disseny. Cal explicar coses que no es veuen. No tots els clients m’escoltaven, aleshores. Per tant, quan vam tenir el projecte propi i aquesta decisió va passar a ser responsabilitat meva, vaig tenir clar que ens havíem de diferenciar ja des de l’etiqueta” dirà. Coca i Fitó Negre va ser probablement el primer vi amb motius florals a l’etiqueta per representar que és un vi molt aromàtic, floral sedós, de sensacions com les d’un bouquet de peònies, amb molta sensibilitat. Avui en dia n’hi ha molts que les estampen, però aleshores va ser una revolució. Discretament, també hi van sumar a l’etiqueta un maridatge musical que encara perdura i que ara fan valer més que mai perquè és també un signe de distinció i de valor diferencial. “M’agrada l’art i la música i quan tastava els vins, escollia la música que hi anés bé. Sempre vaig anar més enllà de la clàssica i del jazz que són els ritmes que sovint s’han relacionat amb el tast del vi”, comenta Miquel Coca. I va tenir la voluntat i la virtut de suggerir tantes peces musicals com vins han creat. Als inicis, fins i tot, cada nova anyada tenia una proposta nova.
Coca i Fitó disposa d’una llista a Spotify amb els maridatges musicals per als seus vins. Hi ha gairebé 50 temes d’estils molt diversos com també són les expressions de cada varietat de raïm i l’accent de cada referència segons la regió on elaboren: la DO Montsant, la DOQ Priorat, la DO Empordà i la DO Ribeira Sacra. La llista encavalca temes simfònics i instrumentals amb veus inconfusibles com Nina Simone, Frank Sinatra, Paul Desmond o Etta James. I abraça estils clàssics i contemporanis, universals i intimistes, des Yann Tiersen, Ludovic Einaudi a Arianna Savall. “En la definició dels maridatges em va ajudar molt, als inicis, la sommelier Glòria Ruiz. Amb la cuina de xefs com Ferran Adrià i Joan Roca s’ha fet la llum. Només cal imaginar-ho i crear-ho. I això ens ha donat ales a tots els qui hi hem estat a prop i hem seguit i après del seu lideratge a la restauració i al món del vi”, explica el director comercial de Coca i Fitó. “Hem de confiar en altres ritmes per acompanyar el vi. Quan tastem una mateixa varietat elaborada en diferents regions els accents també son molt diversos”, afegirà.

Per això el Coca i Fitó blanc (DO Montsant) va a ritme de Dancing Horses de la pianista Denise Young, Coca Fitó d’OR (DO Terra Alta) amb el 2Cellos de la London Symphony Orchestra, Jaspi blanc (garnatxa blanca i macabeu) amb Tell Mama d’Etta James i el Coca i Fitó d’Ambre (vi dolç de garnatxa blanca i roja) amb Sunset on M. del pianista italià Dario Faini (Dardust). “Intentem que la música parli del que hi ha a dins”, diu Miquel Coca. De la delicadesa, del caràcter, de si és vibrant o no, de la profunditat, de la senzillesa, de la complexitat, de l’extravagància, de la sinceritat… “Totes aquestes reflexions i combinacions les feia, a l’inici, a casa. I vaig pensar que compartir el maridatge musical ens permetria donar més atributs al vi i més informació al consumidor. És també una manera de tenir un altre feed-back. Hi ha qui ni se n’adona del suggeriment musical, però hi ha qui li dona valor i a més a més ens diu si li agrada o no i també fa el seu propi vincle. En resum, que hi ha gent que ho gaudeix”, comenta Coca.
“No conec cap altra experiència similar però sí que és cert que al Nou Món pots trobar productors i enòlegs que tenen llistes personals amb temes musicals que els agraden”, continua explicant. “Moltes vegades el maridatge musical no depèn només del vi, també de com em sento jo en el moment que el preparo. Reconec que amb els vins rosats soc més agosarat, perquè és el vi més viu i dona més llibertat. Coca i Fito rosat està elaborat amb syrah. És un vi del Montsant que té potència i és molt fresc. Permet maridatges que trenquin esquemes”, resumeix Miquel Coca. De fet, el rosat ha anat canviant d’acompanyament musical a cada anyada i la llista oberta que hi ha a Spotify hi harmonitza fins a 9 temes diferents, des d’Adore de Jasmine Thomson, a Tous les Garçons et les Filles de François Hardy, Time to Live de The Pepper Pots o Is This Gonna be my Lucy Summer de Tommy Dorsey. Tot i que el catàleg de Coca i Fitó és molt ell, Miquel Coca també reconeix la implicació de l’enòleg i saxofonista Joaquim Bielsa i Jaume Coca, germà seu.

L’últim assemblatge musical ha estat per al vermut Xalar, que va néixer el 2020 en ple confinament, després de temps de proves a quatre mans, entre els enòlegs Toni Coca i Sílvia Pujol. Encara que Miquel Coca mira sempre de sortir del circuit musical més comercial, era inevitable que els Stay Homas es mantinguessin al marge de la llista d’Spotify del celler. El vermut elaborat amb vi blanc i mistela de garnatxa blanca té un accent molt particular, pel matís que li donen els balsàmics com l’anís verd, el llorer i la sajolida, i les aromàtiques més convencionals com el romaní, la farigola i el fonoll. Amb un disseny modernista molt acurat, Xalar és un vermut mediterrani que reivindica l’anar per lliure. Per això van escriure a l’etiqueta que s’ha de beure mentre sona Stay Homa d’Stay Homas & Sr. Wilson.
“Si els ritmes de la música son adequats i lliguen amb l’expressió i el moviment del vi, la ment s’obre molt més durant el tast”, confirma Miquel Coca. En els maridatges musicals hi ha emoció rítmica i connexió sentimental, però segurament també hi ha vincles científics aromàtics, gustatius i sonors que ara per ara desconeixem. “El meu germà Jaume s’està dedicant a composar i no descartem que en endavant hi pugui haver un codi QR a l’etiqueta dels vins amb les seves creacions”, avança el director comercial de Coca i Fitó. El que sí que tenen clar de moment és que no abandonaran aquest camí de donar arguments culturals al consumidor, fugint de convencionalismes, i apostant per dissenys atrevits, alguns d’ells de l’il·lustrador Oriol Malet, on el color, la textura i el traçat aporten informació, a més a més, de bellesa i personalitat.
___________________________________
Article inclòs dins la sèrie PROXIMITAT amb el suport de:
