
El Most 2023 celebra la filosofia slow en el món del vi i de la gastronomia en la seva 12a edició
El Most Festival Internacional de Cinema del Vi ja té apunt la seva 12a edició, que tindrà lloc durant aquest mes de novembre (del 2 al 12 al Penedès i del 22 al 26 al Priorat). La cita anual que uneix la cultura del vi amb l’audiovisual, aposta aquest any per la filosofia slow aplicada a la viticultura i mira també cap a la gastronomia i l’alimentació a través de la cuina de proximitat.
La 12a edició del Most Festival Internacional de Cinema del Vi obrirà les seves portes el proper dijous, 2 de novembre, al Kubrick Cinema de Vilafranca del Penedès amb una gala presentada pel periodista Jordi Eroles. Com a pel·lícula inaugural, s’hi projectarà per primera vegada a Catalunya El mestre que va prometre el mar, de Patricia Font, que assistirà al Most per presentar el film. La commovedora història real d’un mestre de Tarragona (interpretat per Enric Auquer) destinat a un poble de Burgos abans de la guerra civil. Un relat sobre la memòria i l’oblit que també compta amb Laia Costa al seu repartiment.
La gala de cloenda del festival, diumenge 12 de novembre, anirà a càrrec del periodista Xavier Graset i inclourà el lliurament dels Premis Most als millors treballs de les seccions Collita i Brot, i la pel·lícula Blind Ambition, documental del vi firmat per Warwick Ross i Robert Coe (Austràlia, 2021) sobre quatre refugiats de Zimbàbue que es van convertir en prestigiosos sommeliers.
Tornaran les seccions competitives Collita (cinema del vi) i Brot (curtmetratges), així com les sessions Gran Reserva -amb preestrenes d’alguns dels títols més esperats de la temporada cinematogràfica-, els tastos, el cinema als cellers i altres activitats. Enguany destaca l’estrena de la MosTeca, un cicle anual que servirà per a reflexionar des de la pantalla a l’entorn de l’alimentació, la gastronomia i el futur de l’agricultura. Una delegació de Slow Wine Itàlia serà l’encarregada de donar el tret de sortida a aquesta iniciativa.
El festival va presentar la imatge d’aquesta nova edició ja fa unes setmanes, creada per l’estudi barceloní Els catalans, amb un disseny que es basa en una obra de l’artista alemany Josep Beuys: “El Festival Most 2023 és una cita amb la cultura del vi i en aquesta dotzena edició especialment també amb la gastronomia. Ens fem nostra la dita italiana sobre el vi com a producte «buono, pulito e giusto». A partir d’aquests atributs ens encoratja la possibilitat que el Most contribueixi a una presa de consciència alimentària: què mengem i bevem? D’on prové? Què implica?
El Festival Most 2023 convoca la figura de l’artista alemany Joseph Beuys a través del país convidat, Itàlia, concretament la regió d’Abruzzo, on l’artista va embotellar el seu propi vi l’any 1983: F.I.U. Difesa della Natura.
La imatge del cartell reprodueix una obra de Joseph Beuys, una safata de cartró cal·ligrafiada, i s’apropia d’una frase seva: “M’alimento malgastant les meves forces”. La cita deixa constància del compromís polític, social i ecològic de Beuys. És un aforisme, un bucle tancat, una reflexióque sembla una provocació. Beuys introdueix la idea de menjar com a acte polític, alimentar-se és un affaire col·lectiu.”

Una secció Collita diversa i compromesa amb la passió pel vi
El comitè de selecció del festival ja ha fet la seva tria pel que fa als treballs que competiran a la secció Collita, dedicada al món del vi i de la vinya. Seran 46 treballs procedents de tretze països (Argentina, Austràlia, Canadà, Espanya, Estats Units, França, Israel, Itàlia, Japó, Portugal, Regne Unit, Suïssa i Ucraïna), sumant més de 1.200 minuts de metratge. La producció catalana representa el 20% dels treballs presentats, amb novetats tan destacades com l’estrena de La contra etiqueta, el que es veu i el que es beu, la nova pel·lícula de Clara Isamat, realitzadora i sommelier catalana que ha estat premi Most els anys 2016 i 2018.
La varietat de procedències dels treballs seleccionats aporta una visió àmplia i rica de la diversitat d’origen i de gènere que també defineix la cultura del vi mundial del segle XXI, mostrant realitats allunyades com les del Japó, Canadà, Austràlia, Israel o Zimbàbue. Diversitat d’orígens, elaboradors amb mínima intervenció, sensibilitat biodinàmica, i noves generacions emergents del vi sense un patrimoni heretat configuren una mirada afinada a l’actualitat global del vi. La pantalla del Most 2023 posa llum a la progressiva democratització -i dessacralització- que està experimentant als darrers temps el sector de la vinya i del vi.
El Brot creix amb més minuts i més sessions
Enguany la secció Brot creix i passa a tenir quatre sessions de curtmetratges arribats d’arreu de l’estat. Un 25% de la trentena de treballs seleccionats son de producció catalana, mentre que els treballs signats per dones representen una cinquena part dels curts presentats. Amb un total de més de 320 minuts, l’edició d’enguany veurà aparèixer noms consagrats del cinema català i espanyol com Karra Elejalde, Emma Vilarasau, Ariadna Gil o José Sacristán.
Premis Honorífics Most 2023
La secció Collita s’inaugurarà el divendres 3 de novembre amb la projecció de La contraetiqueta, el que es veu i el que es beu, de Clara Isamat (Catalunya, 2023). L’acte, presentat per la periodista Laia Paretas, comptarà amb la presència de l’equip del film i inclou el lliurament dels Premis Honorífics Most In memoriam a Xavier Gramona, mestre del cava, vicepresident de l’històric celler Gramona i impulsor de Corpinnat, i Carlos Esteva, fundador del celler Can Ràfols dels Caus d’Avinyonet del Penedès i gran defensor dels vins del Garraf.
En el marc de la tercera sessió de curtmetratges de la secció Brot, dimecres 8 de novembre, el festival lliurarà un Premi Most Honorífic a l’actriu Nora Navas, en reconeixement a la seva carrera professional. Navas -guanyadora de dos Premis Goya i dos Premis Gaudí- ha treballat amb grans noms del cinema com Agustí Villaronga (Pa negre), Mar Coll (Tots volem el millor per a ella), Pedro Almodóvar (Dolor y gloria) o Cesc Gay (Historias para no contar), a més de sumar una llarga trajectòria televisiva.
Gran Reserva
La secció de preestrenes del Most Festival arriba aquest any carregada d’alguns dels títols més importants de la temporada. La Palma d’Or del Festival de Cannes, Anatomía de una caída, de Justine Triet, serà al Most després del seu pas per la secció Perlas del Festival de Sant Sebastià. Una misteriosa mort als Alps francesos donarà pas a un thriller psicològic i judicial que ha conquerit la crítica d’arreu.
Itàlia és el país convidat d’aquesta edició del Most i no podia faltar una de les veus cinematogràfiques més personals i interessants del panorama actual, Alice Rohrwacher. Amb el seu últim film, La chimera, la directora italiana va commoure Cannes, cinc anys després de guanyar el premi al millor guió per Lazzaro felice. Una història situada a la Toscana i protagonitzada per Isabella Rossellini.
L’última proposta de la directora catalana Isabel Coixet, Un amor, també serà a la secció Gran Reserva. La pel·lícula adapta la reconeguda novel·la de Sara Mesa, una de les escriptores actuals de més renom en llengua castellana, i està protagonitzada per Laia Costa i Hovik Keuchkerian, que va guanyar la Concha de Plata a la millor interpretació de repartiment en el passat Festival de Sant Sebastià.
La pel·lícula escollida per França com a candidata a l’Oscar a la millor pel·lícula internacional, A fuego lento, també serà al Most. Un delicat drama romàntic ambientat en el món de la gastronomia i dirigit pel cineasta vietnamita Tran Anh Hung, qui fa 30 anys es va donar a conèixer per El olor de la papaya verde. Amb dos dels rostres més populars del cinema francès, Juliette Binoche i Benoît Magimel.
Tastos, Most als cellers i Most als municipis
El Most ofereix l’oportunitat de viure el festival a través de cinc tastos. El primer estarà conduït per Xavier Roig de Cal Feru, que proposa descobrir els vins francesos protagonistes de la pel·lícula Cata de Vinos. La zona vínica italiana de l’Abruzzo serà la protagonista d’un tast únic emmarcat en el país convidat d’aquesta edició. El dijous tindrem la sort d’entrar en l’univers dels formatges i dels vins italians de la mà de Xerigots. Per la seva banda, el celler de Jean Leon acollirà una vetllada especial dedicada al documental A Life in Wine: Gérard Basset, the World’s Favourite Sommelier, sobre el sommelier més guardonat de la història.
Per últim, la sommelier i directora Clara Isamat permetrà conèixer alguns dels projectes protagonistes del seu nou documental, La contra etiqueta, el que es veu i el que es beu. La programació del festival es completa amb les activitats Most als cellers, que es duran a terme a Jean Leon i Pardas en aquesta ocasió. També hi haurà activitats Most als municipis penedesencs de Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles, Santa Margarida i els Monjos, Olèrdola i Avinyonet del Penedès.
Cinema italià i recuperació de clàssics
A més de l’últim film d’Alice Rohrwacher, La chimera, el Most també oferirà una aproximació al cinema italià amb la projecció d’una tria de films que presenten cinc moments d’una llarga cinematografia: Caro diario (Nani Moretti, 1993); el curtmetratge Omelia contadina (Alice Rohrwacher i Jean René, 2020), Teorema (Pier Paolo Pasolini, 1968), i Rupi del vino (Ermanno Olmi i Giacomo Gatti, 2009).
Com ja és habitual, el festival celebra els aniversaris de títols emblemàtics del setè art i aquest any recupera un títol mític del gènere de terror, El exorcista, de William Friedkin (1973), que commemora el seu 50è aniversari. La projecció també serà una manera immillorable de celebrar els 55 anys del Cineclub Vilafranca.
________
Les propostes de la Collita 2023
Viticultors d’Ucraïna i de l’Etna, sommeliers de Zimbàbue, la realitat del vi natural i de les denominacions d’origen, entre les propostes de Collita 2023
La secció Collita del Most, dedicada a les produccions internacionals més recents en matèria del vi, tractarà aquest any un ampli ventall de temàtiques. Les obres presentades a concurs ofereixen una mirada diversa i transversal a la cultura mundial del vi i conviden al debat posterior, acompanyat d’un tast per gentilesa dels nostres cellers col·laboradors. La funció que desenvolupen actualment les denominacions d’origen, les pràctiques ecològiques i la consolidació del vi natural, l’impacte de la guerra d’Ucraïna en els seus viticultors, la cultura enòloga israeliana, el vi que es produeix al volcà més gran d’Europa, o la proesa d’un grup de sommeliers de Zimbàbue, són alguns dels temes que es plantegen, entre molts altres.
En total, 46 obres procedents de tretze països diferents competiran pels Premis Most, que seran el resultat de la deliberació d’un jurat format per experts en el món del vi i el cinema: Carolina Astudillo, realitzadora, professora, periodista, i membre de la Academia de Artes y de las Ciencias Cinematográficas de España; Miquel Hudin, filòleg d’anglès, periodista del vi, i autor de diferents llibres sobre vins d’arreu del món; Ivan Pintor, Doctor en Comunicació Audiovisual, assagista, professor de la UPF i guionista; Josep Sucarrats, periodista especialitzat en gastronomia, director del projecte editorial Arrels; i Eva Vicens, periodista i sommelier, directora de Vadevi.cat -publicació digital de vins-.
Un tast de Collita 2023
La contra etiqueta, el que es veu i el que es beu (Clara Isamat, Espanya)
Una reflexió actual sobre el paper de les denominacions d’origen. Clara Isamat ens apropa a una altra realitat del món del vi que reivindica l’artesania com una mirada diversa del territori que enriqueix el panorama vitivinícola, més enllà de les regulacions estancades en el temps de les denominacions d’origen.
Crush: Message in a Bottle (Maya Gallus, Canadà)
Un retrat cinematogràfic d’un any en la vida d’enòlegs i viticultors artesanals seguint, molt de prop, els reptes que s’han de superar per produir una ampolla de vi excepcional. El gran vi comença a la vinya, i Crush explora un moviment creixent a la indústria, en el qual enòlegs i viticultors es dediquen a pràctiques ecològiques o sostenibles a la vinya i tècniques de baixa intervenció al celler.
Wounded Land (Roman Zajac, Estats Units)
Viatjant per l’Ucraïna devastada per la guerra, s’expliquen les històries de viticultors i agricultors ucraïnesos que, contra tot pronòstic, continuen produint activament durant la guerra i protegeixen el seu país. Ajuden com a voluntaris o lluiten com a soldats mentre defensen la seva terra, que les forces armades russes estan destruint. Abans de la invasió, alguns estaven construint el seu negoci, però avui es veuen obligats a treballar encara més per mantenir viu el seu esperit emprenedor.
Holy Wine (Snow R. Shai, Israel)
Un documental revelador sobre la cultura israeliana i els enòlegs que la fan. El vi d’Israel, ric en història antiga, comença a la Mediterrània oriental. Però a l’era moderna, tota una indústria s’ha convertit en captiva de les seves arrels profundes i el seu patrimoni cultural.
Mentre els enòlegs lluiten per construir una nova cultura del vi, s’adonen que hi ha una força interior entre ells, que obstrueix l’abast mundial dels seus vins aclamats per la crítica.
La révole nature (Aline Geller, França)
Primer va ser només una anècdota, limitada a un grapat de viticultors i un grup selecte de consumidors iniciats, però poc a poc, dins el mercat, el vi natural s’està tornant més democràtic. Actualment es percep com un mètode de producció i consum respectuós amb la natura i les persones. Està inspirant noves vocacions i torna a encantar i sovint desacreditar el món agrícola. Des d’estrelles fins a pioners i neoenòlegs, La révole nature es proposa descobrir l’home i la dona que hi ha darrere dels vins naturals actuals.
I vigneri (Elisabetta Cinà, Itàlia)
El documental explica la història dels viticultors autòctons de l’Etna, de la seva tasca centenària com a pagesos, constructors i custodis de vinyes i paisatges als vessants del volcà més alt d’Europa. A Catània l’any 1435, es va establir la Maestranza dei Vigneri que després de 500 anys és una realitat, encara avui dia a l’Etna i a l’est de Sicília, que salvaguarda les tradicions mil·lenàries, protegeix la biodiversitat i respecta la dignitat del treball humà. El resultat? Vins amb ànima, vi humà.
Blind Ambition (Robert Coe i Warwick Ross, Austràlia)
Després d’haver escapat de la fam i la tirania a la seva terra natal de Zimbàbue, quatre refugiats han vençut les dificultats per convertir-se en els millors sommeliers de Sud-àfrica. Impulsats per un optimisme implacable, la passió pel seu ofici i l’orgull nacional infrangible, formen el primer equip de tast de vins de Zimbabwe i posen la mirada en el cobejat títol de “Campions mundials de tast”. Des del moment en què arriben a França per competir, aquest equip d’inconformistes capgira un establiment de privilegi i tradició.
Per a més informació, consulteu la programació completa aquí.