Postals rurals

Davant dels dies de confinament que se’ns venien al damunt vaig pensar en alguna manera de distreure’m. Com que porto anys fent fotografies sobre l’arquitectura i el patrimoni rural resulta que tinc un extens arxiu fotogràfic i rebuscat sempre trobes coses força interessants. Així doncs vaig decidir publicar una selecció d’aquelles fotografies en format “postal” acompanyant-les d’un curt text explicatiu. Ho faria diàriament, una postal cada dia.

A l’hora de seleccionar les fotografies ho vaig voler fer buscant diferents temàtiques per tal que no fos tan sols construccions de pedra seca.

Evidentment, el fet de publicar-les al Facebook, era per divulgar entre totes les meves amistats alguns aspectes destacats de les construccions, elements o tradicions i costums rurals.

De totes aquestes “postals rurals” publicades fins ara algunes han tingut més ressò o acceptació que d’altres i han sobrepassat el cercle de les meves amistats, perquè han estat compartides vàries vegades i per tant han arribat a molta més gent, fet que em satisfà, doncs la idea sempre és la de divulgar i donar a conèixer aquest ric patrimoni rural que tenim a la Conca.

Aquí us deixo una mostra, les cinc postals que han tingut més acceptació, han estat més comentades i més compartides. Si voleu veure-les totes accediu a: https://www.facebook.com/manel.martinez.902

La “postal rural” número 30, publicada el 11 d’abril de 2020 ha estat fins ara la més popular.

Bassot, enjub o cossiol de grans dimensions amb una cúpula de falsa volta immensa i de perfecta construcció. Aquest tipus de construcció per aprofitar l’aigua de la pluja són típiques de les terres de secà i molt abundants pel centre de la Conca històrica. A Solivella.

La segueix la “postal rural” número 16, publicada el 28 de març de 2020

Safareig de Savallà del Comptat abans de fer-ne la restauració. Està situat a una distància d’un quilòmetre del poble. Imaginem-nos a les dones la caminada que havien de fer carregades amb la roba per anar a fer la bugada. A Savallà del Comptat.

La tercera “postal rural” és la número 26, publicada el 7 d’abril de 2020

Vista des de l’interior d’una de les galeries del mas d’en Xup. Aquest mas és un dels més macos de la comarca i actualment es troba en un estat molt deplorable, és una llàstima veure com es perd el patrimoni rural. A L’Espluga de Francolí.

La quarta “postal rural” és la número 28, publicada el 9 d’abril de 2020

Seguer del corral del Rata. Un seguer és una curiosa construcció utilitzada anys enrere en l’apicultura tradicional (aquí a la Conca és força habitual a Vimbodí i Poblet). Podia ser d’un sol armari o d’un conjunt d’armaris com en aquest cas. Les abelles feien les bresques dins de l’armari que estava tancat amb una porta de fusta per on accedia l’abeller per extreure les bresques. A Vimbodí i Poblet.

I la cinquena “postal rural” més popular és la número 10, publicada el 22 de març de 2020.

Balcó a la façana de la solana del mas de Dalt. A Vimbodí i Poblet.

________________________

Fotografia de portada: Escales de marge. Un senzill enginy pensat per poder accedir d’un bancal a un altre sense tenir que donar tot un tomb al marge. Les escales de marge són habituals en els llocs de vessants abancalades amb margues. A Solivella.