Els plaers que només són nostres

Beure vi, llegir, escoltar música,… qui ens en pot ensenyar?

Les biblioteques i llibreries són espais atractius plens de llibres de tot tipus. Novel·les, poesia, assaig, en català, castellà, italià, anglès, edició de butxaca o de tapa dura. Diversitat, riquesa i moltes històries i visions del món per descobrir. En una primera visita ens podríem atabalar, o bé sentir que trobar una lectura interessant és força semblant a la troballa de l’agulla en un paller. Però el cert és que des de que aprenem a llegir, cadascú de nosaltres anem sembrant una experiència pròpia. Recordem l’abans i el després de llegir aquella novel·la que ens va atrapar, o de conèixer aquella filòsofa que va ser capaç de reconnectar pensaments i reflexions pròpies fins a sentir emoció i canviar-nos la forma de viure i veure el món. Així, a l’hora de comprar un o altre llibre, ens acabarà guiant o bé el propi neguit per retornar a l’autora que tant ens fa gaudir, o bé els consells de l’amic o el llibreter que ens coneix i sap quins són els nostres llibres de capçalera. Per als lectors addictes sempre els quedaran els clubs de lectura on compartir reflexions i interpretacions per anar més enllà del que diu el paper.

I la música,… quants estils existeixen i quanta n’hi ha d’inclassificable? Música per escoltar al cotxe o al sofà de casa, música que ens fa ballar o bé plorar, música que ens accelera o ens relaxa. Davant el cercador de l’Spotify podem sentir-nos perduts i atabalats de tanta oferta. Però segurament cadascú de nosaltres tenim a disposició milions de minuts de música per ser escoltada, i n’incorporarem de nova quan surti un nou treball d’aquell grup que seguim des de l’adolescència o de l’orquestra que ens va emocionar en el darrer concert. Per als melòmans sempre els quedarà comprar-se un abonament de l’auditori o anar al festival de música amb l’oferta més suggerent.

El món del vi, com el dels llibres i les cançons, és divers, ric, immens. En una botiga de vins, una vinateria, un restaurant o una fira, fàcilment ens podem sentir aclaparats per la seva diversitat. Però com la lectura i la música, si ens agrada beure vi no ens serà difícil recordar aquell vi blanc que vam triar en aquell sopar especial, o el gust del vi novell que comprem a la cooperativa pel sopar popular. Fàcilment descobrirem que tenim els nostres vins de capçalera i moltes copes de vi begudes. Vaja, que en sabem més del que ens pensem. Gaudir d’un vi, com la lectura i la música, és obrir els sentits i connectar-se amb el present, antídot imprescindible en un món on tot s’accelera supèrfluament. Per gaudir-lo no ens cal ser-ne uns entesos, és un camí que, depenent exclusivament dels nostres sentits, cal fer-lo autodidàcticament i en llibertat.