Per un Nadal vermuter

Som pràcticament al Nadal i les cases vermuteres s’afanyen a presentar propostes atractives per incentivar el consum de vermut més enllà del convencional aperitiu. En el món del vi cal ser atrevit i curiós. I, a més a més, la infidelitat està permesa.  Sorprendre, gaudir i compartir amb un got de vermut és el que proposen  Chappó i Miró per aquestes festes.

Roial Kir BcnEl vermut més mariner, del Maresme, es reivindica dins i fora del plat:

  • Un còctel d’aperitiu. Rojal Kir Barcelona. 2 parts de vermut Chappó Daurat, 1 part de Crema de Cassís de Dijon i 4 parts de Cava Brut.
  • Un plat principal: Capó rostit al vermut. Substituïm el vi/ brandy de la recepta per vermut blanc controlant que no s’assegui. Es va afegint vermut Chappó blanc a la cocció per assegurar-nos que quedi ben melós.
  • Unes postres: Fruits deshidratats, macerats i hidratats amb Chappó Blanc i Daurat en funció del color del fruit. Per agilitar el procés, cal fer el buit als fruits banyats en vermut. Es poden emprar prunes, panses de raïm, albercocs, dàtils, gerds, coco i pinya. Un cop hem emplatat, es decora amb fals caviar de vermut esferificat i s’acompanya amb galetes de xocolata.

Torró d'aperitiu 2Les harmonies de Miró, com sempre, van molt més enllà del beure:

  • Torró d’aperitiu “salat” per tastar abans de dinar amb un vermut Miró. Creat per Christian Escribà i Lucio Colombo, aquesta idea “tradinnovadora”, com l’han batejat, proposa assaborir un torró amb pols d’ametlles salades, olives verdes i tomàquet liofilitzat, amb oli d’oliva VE i pols de vinagre balsàmic. Un torró salat que no deixarà de sorprendre a ningú.
  • IMG_5999Torró de postres “dolç” elaborat per la Pastisseria Huguet de Reus. Les postres clàssiques de Nadal s’apunten a la moda del vermut. I d’aquesta manera ho manifesta l’emblemàtica pastisseria Huguet de Reus, traient al mercat el torró de vermut, elaborat amb una base de xocolata blanca, l’aperitiu Miró Reserva i una camisa de xocolata negra al 60%, amb l’objectiu de generar sensacions que ens recordin a les aromes d’aquesta beguda.
  • Còctel o copa de cava amb les perles de Miró a dins, o toc de distinció per acabar d’amanir un plat. Sabors autèntics del vermut Miró Reserva en un format innovador. Diversió i color assegurats a la copa i al plat.
  • Les perles de Miró s’imposen al raïm. 12 unitats per celebrar l’entrada al 2016. No cal patir per les llavors. Aquesta vegada la textura que trobarem en boca serà molt més sorprenent. Aroma i gust de vermut assegurats. El cava haurà d’esperar per a una altra celebració.
  • Per cert que la felicitació de Vermuts Miró per aquestes festes és un vídeo que homenatja els castellers tot recordant que el 2016 sortirà al mercat el vermut dedicat a les colles. Fins a l’actualitat, un total de 15 propostes de disseny s’han presentat al concurs convocat per l’empresa reusenca i la coordinadora de colles castelleres de Catalunya per il·lustrar l’etiqueta del nou vermut, que es donarà a conèixer coincidint amb la Diada de Sant Jordi. Fins el proper 29 de febrer està obert el termini per presentar propostes al concurs. El jurat, format per cinc professionals de la comunicació i de les colles castelleres, deliberarà en funció de la creativitat dels dissenys i es lliuraran 300 euros en metàl·lic al guanyador a més del seu pes en vermut. El disseny seleccionat, per altra banda, s’incorporarà a la imatge del nou vermut on hi figurarà també el nom de l’autor. Les vendes del vi aromatitzat dels castellers beneficiaran directament la es colles i a la coordinadora.

La dimensió internacional del vermut català

olaveEn paral·lel a la campanya de Nadal, la febre vermutera segueix el seu camí i comença a mostrar evidències de consolidació. Olave, per exemple, s’ha obert mercat a l’estranger. A Amsterdam s’estrena la primera vermuteria dels Països Baixos i la direcció del restaurant Olof’s ha confiat en la referència que s’elabora al Camp de Tarragona. Se serveix vermut català i italià amb tapes des de les 17h a les 19h. L’ampolla amb imatge vintage d’Olave comparteix taula a l’establiment d’estil pop up amb pernil Joselito, olives arbequines i anxoves i bonítol “del norte”.  Per tastar-los, però, no cal anar tant lluny. A Barcelona a Vermuteria Olivia és un MUST anar a fer el vermut i vinil. Els trobarem, segur.

“El vermut és patrimoni de Reus i això s’ha d’aprofitar”, afirma Joan Tàpias, empresari  i gerent del Museu del Vermut de Reus quan explica que la capital del Baix Camp acollirà entre el 16 i el 18 de setembre de 2016 la I Fira Internacional del Vermut. Serà a la plaça de la Llibertat en un espai que ja s’inunda de vi al juny per la Reus Viu el Vi.  “Hi ha interès de cases estrangeres de França i Itàlia per ser a Reus”, explica Tàpias. I afegeix: “Volem aprofitar el bon moment que viu el fet de fer el vermut i especialment la beguda, no només d’aperitiu sinó per a diferents moments del dia”.

naciodigital.cat
naciodigital.cat

Es treballa amb la idea de reunir una cinquantena de fabricants i distribuïdors de vermut del país i de fora, amb jornades per a professionals i per a públic final des de divendres 16 a diumenge 18 a la tarda.  Expo Vermut vol que Reus esdevingui un punt de referència de la cultura gastronòmica que envolta l’experiència, per això també hi haurà al certamen fabricants i comercialitzadors d’altres productes com les olives, les conserves, les patates chip i els fruits secs. Tot allò que estigui relacionat amb el món de l’aperitiu.

La fira serà gratuïta i s’hi accedirà amb un tiquet que permetrà degustar tres vermuts i tres tapes. I, per fer-la més atractiva, es nodrirà d’activitats paral·leles per ressaltar la part més lúdica de la beguda, des d’actuacions musicals a actuacions teatrals o un concurs fotogràfic. Expo Vermut Reus compta amb el suport del Patronat Municipal de Turisme de Reus i la Cambra de Comerç de la capital del Baix Camp.

__0328Mentre es prepara aquesta cita, l’establiment Vermuts Rofes de Reus ha estat reconegut amb els premis Reus Turisme 2015  per la seva contribució a la promoció turística de la capital del Baix Camp. El jurat ha valorat “la iniciativa que ha tingut la família Rofes de rehabilitar l’antic celler dels Vermuts Rofes, convertint-lo en un restaurant tematitzat a l’entorn del món del vermut”. Amb aquest guardó es reconeix l’esforç de la propietat per obrir un espai patrimonial i històric al turisme.  La quarta generació de la família regenta l’establiment i manté viva l’empresa Vermuts Rofes creada el 1890 per Marcel·lí Rofes Sancho i dedicada a la compra i l’elaboració de vins, vermuts i aiguardents. La proximitat a l’estació de tren de Reus i les línies del port de Tarragona i Salou van ser clau per internacionalitzar el vermut de Reus.

Més novetats editorials

pasajeslibros.com
pasajeslibros.com

El periodista Toni Monné enceta el llibre “La hora del Vermut” publicat per Editorial Aguilar en castellà i Cossetània Edicions en català, referint-se a la metonímia de la paraula. I abans d’endinsar-se en 150 receptes suculentes de tapes, platillos, pinxos i mossets per acompanyar el vi aromatitzat, ressalta el paper que ha tingut al llarg de la història: “El vermut, con su mosaico de gamas herbáceas, dulces y amargas, pasa a ser un ingrediente indispensable de la coctelería más sofisticada. Después de la Segunda Guerra Mundial, el vermut conquista Hollywood y se reafirma como la bebida cosmopolita con más glamour. Ahora ha vuelto”. El receptari de Monné posa l’accent en com s’ha adaptat el beure als temps que corren i ha trobat en Yzaguirre Vermouth, amb més de 130 anys d’història, un bon partner per posar-ne exemples.

El llibre, amb fotografies excel·lents de Xabier Mendiola, inclou receptes lleugeres i d’altres de més contundents, conegudes i sorprenents, des d’un ceviche o esgarraet  -amanida valenciana de bacallà- a carn fumada i salada amb mandarina, caneló de tonyina amb escabetx, i  ortigues de mar arrebossades o els típics calamars a la romana. Propostes culinàries fàcils i d’altres de més entretingudes en la secció de “cassoles”, com una caldereta de corder a l’extremenya, una cassoleta de faves amb comí i safrà… El vermut, ja sigui rosat, blanc, negre o reserva, és l’acompanyament proposat per al beure, però també en una secció especial se’l menciona per acabar de reblar el plat: amanida de ruca i pera amb vinagreta de vermut, pastís de rap i gambes al vermut, pollastre escabetxat al vermut amb bolets i castanyes o una refrescant pinya al vermut amb maduixes i mel.

Propostes arriscades que segueixen fent del vermut “la excusa, el hilo conductor de un acto social que está cobrando las dimensiones de un nuevo fenómeno gastronómico, auténtico ritual para sibaritas urbanos”, afirma Toni Monné.

Blocs proVermut

IMG_1545En parel·lel, les iniciatives a la xarxa no deixen de consolidar-se. Fa un any va néixer Vadevermut.com fruit de l’experiència positiva de Baresauténticos.com que Goretti Pérez i Álex de Mena van iniciar el 2010  per posar en valor els establiments amb solera que resistien a la feroç i progressiva desaparició. La iniciativa comença amb una amistat, relata Pérez: “Conocemos  y hacemos amistad con una pareja de Reus que son muy amantes del vermut y que, sospecho, han probado todos los que existen en el mundo! Son gente con mucha iniciativa y así fue como, poco a poco, se fue gestando Vadevermut, un proyecto paralelo a BaresAutenticos que pretende ahondar en todo lo que rodea al acto de hacer el vermut, o sea, el aperitivo o vermuteo”.

Pérez explica que, malgrat la moda imperant, “la mayoría de la gente no sabe qué es lo que se está tomando, que se hace vermut más allá de Reus y que existen marcas artesanas de excelente calidad”. Aquesta voluntat de divulgar els ha portat també a dinfondre “los productos que siempre han de acompañar el vermut. Existe un mercado de encurtidos, conservas y snacks aún por descubrir y, sobre todo, por crecer”. Des de Vadevermut.com volen posar llum a la tradició però promoure alhora el coneixement.

Des de la plataforma vermutera, aquest 2015 ja han organitzat en el marc de Barcelona Degusta una activitat de promoció amb 5 marques de vermut (Chappó, Olave, Amillo, St Petroni i Txurrut)  i confitats, i en preparen de noves per al 2016 que encara no poden desvetllar.

Sobre la febre vermutera, Goretti Pérez explica que “la moda ha llegado en Catalunya principalmente con mucha fuerza y muy difícilmente  volverá a quedar relegado a una cosa de viejos. Es un producto que gusta mucho y ahora se están haciendo cosas muy interesantes y de calidad”.

Sobre les propostes més atractives que ha descobert aquesta parella “amant dels bars amb personalitat i de la cervesa artesana per sobre de tot”  hi ha Senyor Vermut. Per què? “Su oferta de vermut y gastronómica es excelente y, además, los dueños son encantadores y el ambiente inmejorable”. També fan bon vermut a “bares auténticos” com els que recull el seu bloc: la Bodegueta de Cal Pep (Sants-Barcelona), la Vermuteria del Tano, el Bar Electricitat… Una ruta de clàssics imprescindibles també aquests dies festius de Nadal.