Parlem de sensacions, parlem de gastronomia

El turisme gastronòmic s’està imposant com una tendència fonamental en grans ciutats però també als pobles petits, en destinacions que volen consolidar aquesta modalitat, que va molt més enllà de la inversió econòmica, és una injecció de moral i el reconeixement de la tasca agroalimentària tant com de la voluntat de servei.

Una tercera part del que gastem en un viatge, la invertim en allò que mengem i bevem. Aquesta és la força d’un sector on les modes van i venen molt ràpidament, on s’imposen tendències són “líquides” com diria Bauman, que arriben i marxen veloçment. És el moment de reivindicar allò que som, allà on som i  allò que fem.

10565119_1223658924329375_436878967596490932_nReivindicar més que mai el nostre patrimoni gastronòmic, defensar el que som pel que hem estat i pel que volem ser. D’aprofundir en les arrels, en l’autenticitat i en la diferenciació. És  el moment d’ensenyar i servir la nostra feina com a restauradors –sí, restaurem l’estómac -, i l’esperit. Perquè els nostres plats connecten amb les emocions més fortes, amb el record, hi ha un vincle indestructible amb el territori, amb la cuina de les àvies, amb el patrimoni gastronòmic heretat, amb la voluntat de servir d’un establiment com el nostre amb prop de 100 anys d’història… La cuina és un viatge autèntic de sensacions. Volem que a tots els comensals els condueixi a la mateixa idea, a l’essència, respirar la tradició a través de la cullera, la forquilla i el ganivet.

La transversalitat en el turisme és vital. Allò que la gent veu en el paisatge i escolta de la gent de la terra ho ha de trobar després a taula, al plat i a la copa. Només si estan carregats de veritat, el record del viatge perdura.

11889665_1112239978804604_883709584834438468_n“La cuina és el paisatge posat a la cassola”, deia l’escriptor Josep Pla. I nosaltres hi afegim que assaborir i conèixer el menjar d’un poble és conèixer la seva gent, el seu tarannà, la seva manera de fer i ser.

Busquem que l’experiència gastronòmica traspuï allò que tu, viatger, busques quan et mous i tombes pel món. Treballem perquè el turista se senti a casa, estigui ben servit… La voluntat de servei demostra que hi ha una estima per l’ofici. I volem que sempre prevalgui la qualitat per sobre de les modes i les tendències, que el client connecti amb l’essència i que trobi les nostres aromes, les nostres arrels.

A la restauració, hem de ser capaços de defensar un tarannà, un estil, allunyat a vegades d’allò que s’imposa, basat en el criteri de posem-nos als ulls del client. És  absolutament vital mostrar la nostra personalitat, la nostra i la de ningú més, perquè aquí rau la veritat i la veritat no es pot copiar ni imitar. La nostra veritat.

Deia el sommelier Josep Roca en una conferència a Girona que vam tenir la sort d’escoltar: “La cuina és la revolució sensible… Cuinar és cuidar, servir també és estimar… La tradició és l’avantguarda legitimada”. No hi podem afegir res més. Hi estem absolutament d’acord.