País de vins, país de suro

“Si volem vins que parlin del paisatge, els hem de tapar amb una porció d’aquest paisatge”
Josep Pitu Roca

L’Institut Català del Suro celebra 25 anys i entre els objectius per commemorar l’efemèride està guanyar visibilitat. Probablement per aquest motiu el seu director, Albert Hereu, va ser ponent a les VI Jornades d’Enoturisme organitzades per FIVIN a Alella. Està clar que el sector del vi coneix i reconeix la tasca ingent de la indústria surera del país, gironina principalment, perquè ha d’embotellar el vi i l’elecció del suro és determinant perquè se’n conservin les qualitats organolèptiques i es garanteixi una evolució correcta. Però la majoria de mortals, estic convençuda que no és coneixedora d’aquesta realitat.

Allò que no s’explica no existeix, i la potent indústria surera que tenim al país la volem conèixer bé. Jo, sincerament, no la vaig descobrir a les aules cursant els estudis de sommelier professional, sinó al llibre de Rafael Nadal “Quan en dèiem xampany”, publicat per Columna Edicions. Vaig tenir la sort d’entrevistar-lo a la llibreria La Capona de Tarragona durant la presentació de la que aleshores era la seva segona novel·la, i m’explicava: “El suro és noble, atractiu, té una particular bellesa més enllà del material mateix i és el fil conductor d’una història de llums i ombres, a Cassà, on la terra és duresa, i a Reims, on les bombolles són glamour”. En recomano molt la lectura.

Cada any s’elaboren a Catalunya 2.700 milions de taps de suro; 1.300 milions són per a cava i/o champagne i representen el 60% de la producció mundial, mentre que els 1.400 milions de taps restants són de vi i representen un 10% de la producció al món. En global, s’exporta el 50% de la producció, segons dades de l’Institut Català del Suro. Unes xifres que trasbalsen: demostren el dinamisme econòmic del sector però alhora ens alerten de que cal una gestió forestal sostenible, per bé que part del suro emprat a Catalunya no prové dels boscos catalans.

“Els boscos de sureda catalana tenen una biodiversitat especialment alta i un valor socioeconòmic i cultural que cal aprofitar”, s’insisteix des de l’ICS, al mateix temps que s’apunta: “A l’institut ajudem al desenvolupament de productes turístics i a establir vincles entre el territori i les empreses i la societat per potenciar el turisme industrial tot aprofitant les sinèrgies amb l’enoturisme”.

Catalunya no només produeix i elabora vins i caves de gran diversitat, riquesa i qualitat, sinó que també disposa d’una indústria complementària, tan necessària com imprescindible, que cal identificar i valorar. I vincular als projectes enoturístics existents. A l’Empordà ho tenen fàcil per la proximitat geogràfica. I des de l’ICS hi posen tota la voluntat. Aquest ha de ser un any d’expansió i de portes obertes per a escolars, professionals i m’atreviria a dir, per a enoturistes en general. Perquè el turisme del vi és turisme cultural i el suro forma part del paisatge i el paisatge és part del vi – com bé afirma Josep Pitu Roca a la frase de l’inici.

Crec profundament que hem de començar a apreciar el tap de suro i a veure’l com un producte amb DO catalana. Hem d’aprofitar l’oportunitat que ens brinden els 25 anys de l’ICS per conèixer el seu potencial i la seva aposta per la recerca i la innovació que, sembla, aquest any donarà interessants resultats. Per exemple, el programa Life Ecorkwaste que estudia l’ús dels residus de suro per generar electricitat i tractar aigües residuals, o l’ENCORK que cerca crear un nas electrònic per detectar aromes… El turisme del vi ha d’incorporar el suro en el seu corpus. I si sumem al nostre discurs enoturístic la potència d’aquesta indústria, encara posarem més en valor el que som, el que tenim, el que fem i el que podem avançar amb l’aposta per la investigació en els propers anys. Som país de vins, som país de suro.