El pagès a la gran pantalla

És el Most Festival. L’Auditori de Vilafranca s’omple. És ple de cares conegudes i representatives del món del vi i el cava al Penedès. És la Gala del Vi, la projecció que dona inici a les sessions Collita del Festival Internacional de la Vinya i el Vi. Una gala que, amb vuit edicions, s’ha postulat com la cita imprescindible del Most per aquells del ram, el moment on fer-se veure, deixar-se anar davant la gran pantalla i conversar després, amb una copa de vi i uns formatges, la pel·lícula.

Es projecta ’40 hectàrees. La Terra i el Pagès’, un documental del realitzador i documentalista penedesenc Pep Puig en el qual hi treballa des del 2003. Una obra que es va poder veure ‘fragmentada’ en una exposició a Vinseum i que posa el focus en el pagès. En el pagès del Penedès.

Catifa vermella. Es tanquen els llums de la sala. Comença la presentació del documental a càrrec de Xavi Nadal, de Caves Nadal. És contundent: “al Penedès som experts en elaborar grans vins i caves, però també ho som en queixar-nos i no actuar conjuntament”. Segur que més d’un s’ha mogut incòmode a la butaca.

Most18 3949

I aleshores arrenca la màgia. Setanta-vuit minuts plens de sensibilitat. Setanta-vuit minuts on, a gran pantalla, t’enamores de nou del teu Penedès, del paisatge canviant, de la vinya, dels detalls, dels sons. I et reconcilies amb la teva terra i fuges d’aquell tòpic ‘de què mai estem contents amb el que tenim’. I allà, a l’Auditori, no mires el teu paisatge de cada dia, sinó que el veus perquè t’hi fixes. “I que n’és de bonic, el Penedès”, penses.

Però són sobretot setanta-vuit minuts de converses agafades al vol, de persones que es desviuen per la terra i, malgrat els entrebancs, allà segueixen, resistint amb orgull i convicció. Setanta-vuit minuts on el pagès (i també les pageses) prenen protagonisme (per fi). Una pel·lícula on deu pagesos ens expliquen el seu dia a dia, la seva relació amb la terra, amb el seu ofici. Deu visions diferents de com treballar la terra, de com ser pagès de la vinya.

Un documental que neix al 2003, quan hi havia les majors reivindicacions del pagès per un preu digne del raïm, però amb la voluntat d’anar més enllà i fugir del tòpic del pagès que només surt a la televisió en moments de verema per parlar de com de malament li paguen el raïm. Es parla d’això al documental? Sí, però també de dignificar la feina del pagès a través de diferents perfils i formes de pensar: des del pagès que ho és perquè a casa seva ho ha estat tota la família, al jove que ha acabat Ciències Polítiques i que vol dedicar-s’hi plenament sense tenir cap antecedent. Des del pagès que treballa de forma extensiva, amb treball mecanitzat; al que porta el raïm a la cooperativa; fins al que, amb moltes poques hectàrees, aposta per la biodinàmica i elabora el seu propi vi.

40-hectarees-eudald-planella-most018-1

Deu pagesos diversos entre sí, però amb un denominador comú: persones que estimen la seva terra, que s’hi dediquen amb cos i ànima, que hi són perquè no veuen cap altra feina més plena i satisfactòria que la que fan: la de tenir cura de la terra per a obtenir-ne un bon fruit. Feina que es fa amb el cap, el cor, i sobretot amb les mans. Un documental que s’ha ben merescut el Premi Vi Català del Most Festival 2018.

Gràcies Most per projectar obres com aquesta en pantalles de cinema. Veure aquest documental a la gran pantalla és especial, per la fotografia, el so, però sobretot perquè la màgia del cinema fa que s’obrin tots els porus del teu cos i t’emocionis amb aquests pagesos que et fan pensar i, a voltes, també somriure. Amb aquesta gent sàvia que té una connexió amb la natura especial, única. Perquè si no posem en valor la feina de qui treballa la terra, el pagès, desapareixerem tots. I faig d’spoiler i us explico el final:

“Jo no he usat mai la paraula pagès en sentit distint del literal que té en la nostra llengua. Un pagès és un home que treballa cultivant la terra i viu de la terra. En aquest sentit ésser un pagès és un honor molt elevat”.
Josep Pla

+ informació

Si no heu tingut oportunitat de veure ’40 hectàrees. La Terra i el Pagès’, teniu una nova cita al Most Festival.
Aquest cop al Priorat, a l’Artesana de Falset, demà a les 19:30h
http://www.mostfestival.cat/programa/