Olave, l’atractiu dels vermut vintage

“Cada any busquem un producte singular per oferir a la terrassa Pool Up. El 2014 vam seleccionar infusions ecològiques per maridar amb el gintònic i aquest any, amb la moda i la popularització del vermut, buscàvem una referència que fos especial i poc coneguda”, explica Helena Gracia, subdirectora del Silken Gran Hotel Havana de Barcelona. I afegeix: “Hem trobat un vermut que ens ofereix aquest punt de diferenciació. Estem molt contents de la col·laboració amb Olave que mantindrem durant tota la temporada d’estiu”.

10849042_1609449816006148_7686342125123114961_o (1)En els temps que corren, ser una marca de vermut nova i, per tant, encara poc coneguda, és més una oportunitat que un handicap. Olave Vermouth neix el 2014 però en poc més d’un any ha sabut posicionar-se, per exemple, a la terrassa amb vistes panoràmiques de la capital catalana del Gran Havana, situat en un edifici històric de 1872. L’hotel de quatre estrelles de la Gran Via de Barcelona ofereix als clients durant els mesos de canícula la possibilitat de fer el vermut, però no només el beure.

11402432_1609449832672813_8671112746284227152_oEl Gran Vermouth inclou una ampolla de vermut, sifó, patates xips, filets d’anxova i truita de patates amb maionesa de ceba per 18 euros. El Petit, per 6 euros, el mateix acompanyament gastronòmic però enlloc d’ampolla, una copa d’Olave. Està pensat per a una persona. La proposta, disponible des del migdia fins ben entrada la nit, s’acompanya d’una campanya potent a les xarxes socials que demana al client caracteritzar-se amb l’atrezzo disponible al Pool Up i compartir l’experiència de prendre el vermut amb l’etiqueta #VermouthTime #HavanaBarna. Cada mes se sortegen vins d’Olave i un cocktail and swing.

11289457_10153265531138654_261302187947744705_oL’enòloga Montse Nadal, professora de la Facultat d’Enologia de Tarragona i presidenta del concurs de vins de la mateixa DO, descriu l’Olave Vermell com “un vermut ben harmònic. “Bon equilibri entre la dolçor del caramel i el buquet de les herbes aromàtiques i els punts d’amargor. En boca, té una bona persistència i un final llarg i intens”, descriu. L’Olave Vermell ha estat guardonat amb el Vinari de Plata en el concurs convocat pel diari digital www.vadevi.cat. S’han premiat les millors referències de vermut del panorama català. “Els petits tenim més a guanyar, ens en podem beneficiar més dels concursos”, explica Oriol Abellà, propietari d’Oratvin l’empresa que gestiona la marca Olave. “No es fa un producte per anar a guanyar un premi, però està clar que el fet d’obtenir-ne un fa que el producte es diferenciï de la resta i et dóna empenta en el marcat a més de donar-te anomenada entre els professionals del sector”, comenta amb la satisfacció d’haver recollit fa poques setmanes el premi.

Olave Vermell s’elabora amb 80 herbes aromàtiques macerades durant mesos amb vi blanc, negre i licor de sucre. “El vermell s’elabora seguint els mètodes tradicionals amb dos mesos de maceració. El procés continua durant tres mesos més en bocois de roure”, s’explica al web. El blanc és molt aromàtic i té molta personalitat en nas i en destaquen els sabors “especiats, amb amarg retrogust i la intensitat”. Es recomana acompanyar-lo d’aperitius i tapes. Olave Blanc macera el vi blanc amb un total de 78 herbes. En aquest cas, no només s’aconsellen els aperitius sinó també formatges per harmonitzar.

11357775_892712864148210_813501935_nL’empresari Oriol Abellà recorda que el seu avi, nascut a França, va instal·lar-se al Penedès i va obrir una fàbrica de licors, on ell hi va treballar durant 13 anys. Ha dedicat la seva vida professional a la distribució i exportació de productes licorosos, en cases vermuteres de sòlida trajectòria. Fa uns mesos enceta una nova etapa professional aprofitant coneixements i contactes de les anteriors. “Elaborem les dues referències d’Olave al Morell, al Celler Sort del Castell, però són productes completament diferents i que res tenen a veure amb les marques més conegudes que embotella aquesta empresa”, sentencia. El 2014 surten al mercat les primeres ampolles d’Olave Vermell i Negre i el proper 2016 hi ha revist estrenar el Reserva. “Vivim un boom a Catalunya, també a l’exterior però no de la forma amb què prenem aquí el vermut”, explica Abellà. Malgrat que el primer any de vida ha estat positiu, Abellà reconeix que crear-se un mercat sempre és complicat: “Partim de la base d’implantació del producte. Tenim més coneixement del mercat però hem d’aconseguir que el vermut es mantingui definitivament en la realitat d’aquest mercat, sinó la moda serà una flor en ple estiu”.

Attachment-1L’aparició de la marca en un moment dolç per al sector ha significat haver de treballar molt acuradament el producte però sobretot atendre les necessitats reals del mercat: “Hem volgut agafar una línia més premium, una ampolla de tres quarts i una imatge vintage que està en coherència amb el contingut, un vermut més aromàtic que amargant”, explica el director d’Oratvin, Oriol Abellà. El vestit del producte convida al tast i ressalta més el nom de la beguda, el vermut, que no pas el de la marca. “Més endavant, si cal, ja invertirem l’ordre”, explica. “El vermut és jove i creiem que tot i ser un producte popular podem fer-lo premium”, afirma, de manera que s’han mogut en aquests paràmetres per introduir les noves referències. “No només comercialitzem a Catalunya i a l’Estat espanyol –on hi ha més cultura de sortir a fer un beure–, també a Austràlia, Andorra, Alemanya, Holanda, Cuba i ara estem intentant penetrar al Brasil”, comenta. Olave no té fronteres.

descarga (1)“Hem volgut fer un vermut de qualitat alta però això no vol dir que sigui per a entesos, sinó per a tots els amants de la beguda en general. Passa com amb el vi, que tothom n’opina, però en realitat només en saben quatre i nosaltres volem arribar al consumidor final, al gran públic”, reconeix el director d’Oratvin sense complexos. El primer any han embotellat 65.000 referències, un 85% de les quals de vermut Vermell que està més lligat a la gastronomia i és la tendència de futur. “El Blanc té dos segments però més minoritaris: el consumidor final i la cocteleria, principalment”, admet.

Un estudi recent de la consultora Kantar Worldpanel especialitzada en gastronomia conclou que “el vermut és el clar líder, competint amb la cervesa al centre de la península i el vi a la zona nord, per als aperitius del diumenge en família amb sis milions d’ocasions de consum a l’any”. Les dones en consumeixen més que els homes, un 17,7% davant d’un 9,2%, però no és la principal beguda de consum per a moments d’oci ni per a elles ni per a ells. El guanyen el gin, el rom i el whisky, per aquest ordre. “El vermut lluita amb un horari de consum en què s’imposa la cervesa, no amb el gintònic que és més de nit. Per això entenc que el mercat femení és el més important segons l’anomenat estudi. El vermut quan no té una alta graduació és agradable de prendre, acompanya el menjar i a les dones els agrada”, diu Oriol Abellà.

descargaMentre que a Catalunya i l’Estat espanyol el vermut és la beguda per fer l’aperitiu i cada vegada es pren més fora d’hores, el propietari d’Olave assegura amb coneixement de causa que als EUA aquesta beguda no s’entén sense la cocteleria”. “Diria que un 95% del vermut se serveix als còctels. A Nova York hi ha ampolles amb dosificador de vermut per a la cocteleria als bars i val a dir que el preu del producte és un factor limitant per al seu consum. Prefereixen un còctel que és més assequible econòmicament i complex en el tast, que no només una copa de vermut amb el cost elevat que té”, explica.

La capacitat inversora en publicitat de Martini ha fet bé al conjunt del sector, a totes les cases de vermut. Oriol Abellà ho ratifica i reconeix que els anuncis de l’elaborador italià els beneficien, principalment a les empreses petites i mitjanes empreses que no tenen recursos suficients per destinar a la difusió del fet vermuter. “Fa temps teníem problemes perquè el vermut no es coneixia però la feina d’altres l’aconseguit posar de moda ja fa anys i ara el repte és que la gent s’acostumi a tastar i a triar la referència que més li agradi. Tastar és l’acte més senzill perquè les persones decideixin després si volen o no consumir el vermut”, explica Oriol Abellà, avesat també a l’acció comercial.

11402767_1609449749339488_1006217599056588956_nOlave busca aconseguir entre els consumidors i clients l’efecte sorpresa, altrament dit, l’efecte wuao. Oriol Abellà recorda en aquest sentit que l’any 2002-2003 elBulli servia Vermut Reserva Yzaguirre per sorprendre els clients que busquen noves experiències gastronòmiques. Aleshores la moda no era la d’avui. El restaurant Taller de Cuina de Tarragona acaba d’incorporar Olave Vermell a la seva carta de vins. “La intenció és descobrir als nostres clients el vermut que s’elabora a l’àrea de Tarragona. Al Taller de Cuina estem convençuts que hi ha un moviment que convida a estar plegats, a gaudir del sol a la terrassa, de la tranquil·litat… I que ha d’anar lligat a una beguda mediterrània com és el vermut. I més que la beguda, que també, el que volem és donar a conèixer la tradició, la cultura”, explica Òscar García, sommelier. En referència a l’elecció d’Olave comenta que es van decantar per aquest vermut perquè els agrada “l’aposta per la imatge vintage com la dels vermuts Cinzano dels anys 30, però també perquè en el tast és sorprenent”. García afegeix que Olave “no té tanta matèria colorant com altres vermuts i ressalta que és molt més aromàtic”. Creu que la incorporació de la marca al Taller de Cuina és un valor afegit i reconeix que va exportar la idea del Priorat: “Em va agradar l’aposta de la companya Marta Domènech a l’Hotel-Hostal Sport amb el vermut de Falset i vaig pensar que l’havíem d’introduir també a Tarragona i amb una referència que tingués molt a veure amb nosaltres”.

11392828_1603050459979417_7539568355121210712_oA Platja d’Aro tots els caps de setmana fins a l’octubre, Olave promou La Ruta del Vermut. Tapa i vermut als establiments de primera línia de mar, al migdia, per guanyar visibilitat entre el públic local i els turistes. Amb la mateixa idea s’ha plantejat la col·laboració amb Gran Havana de Barcelona que ha distribuït informació entre els veïns de l’edifici de Gran Via perquè gaudeixin de la terrassa i del vermut, encara que no siguin turistes ni clients de l’hotel.

Olave es ven com l’aperitiu perfecte. I malgrat que són diferents els ritmes de consum aquí a Catalunya, a Madrid i al nord (on, segons Oriol Abellà, és molt elevat), la seva aposta és intensiva arreu, amb més de 50 distribuïdors al conjunt del país.

“Qui arriba a pujar a la terrassa i prova el vermut, repeteix”, explica la subdirectora del Silken Gran Havana. “Si ets honrat amb el que poses a dins”, li respon Oriol Abellà, “es nota al final”.