Objectiu: teixir una xarxa enoturística a Catalunya des de la formació

El sector de l’enoturisme a Catalunya està més viu que mai i la professionalització de les persones que s’hi dediquen s’ha convertit en una inquietud creixent que reclama, al seu torn, una oferta formativa més àmplia i que garanteixi una bona especialització.

Aquesta inquietud troba grans aliats a l’antiga Estació Enològica de Vilafranca del Penedès, on hi tenen la seu la Wine Business School (WBS), l’Escola d’Enoturisme de Catalunya i l’Institut d’FP d’Enoturisme. La WBS va obrir portes com a escola de negocis vinculada a la gestió i la direcció d’empreses i entitats vitivinícoles; l’Escola d’Enoturisme ho va fer amb l’objectiu de professionalitzar el sector enoturístic català a través d’una formació continuada; i l’Institut, posant l’enfoc en els cicles formatius i donant gran protagonisme a les pràctiques que l’estudiant fa directament en empreses del seu àmbit de formació.

Ester Garcia, directora dels tres centres, explica que l’oferta vol cobrir les necessitats de tots els perfils professionals del món del vi. Vinguin d’on vinguin, independentment del temps que hi puguin dedicar, i fins i tot, a cost zero quan el preu pugui esdevenir una barrera. “La nostra tasca és identificar necessitats i donar-hi resposta, oferir l’acompanyament que fa falta als futurs professionals del sector”.

Dit i fet. Cada any sumen noves ofertes formatives i donen la benvinguda a nous perfils entre el professorat, que són “els millors experts en la seva matèria”, en paraules de la directora. A més a més, si una de les necessitats -tot i la joventut del projecte-, era arribar a un públic més ampli, la decisió ha estat apropar les formacions al territori. “Ja no fa falta que les persones interessades es desplacin a Vilafranca perquè poden participar en els cursos que s’impartiran prop de casa seva”, diu Garcia.

I és que a dia d’avui col·laboren amb vint-i-un centres d’arreu de Catalunya, estan en negociacions amb deu DO i tenen presència a catorze comarques catalanes. Precisament fa pocs dies es va signar un conveni de col·laboració amb el Celler de Capçanes i l’Associació Priorat Enoturisme, per tal d’oferir tres cursos 100% subvencionats:  d’“Informació i Atenció Turística en anglès”; de “Sommelieria i maridatge”, i el de “Formatges per a restauració” [Es pot trobar més informació sobre dates i inscripcions, seguint aquest enllaç].

Catalunya, referent internacional en enoturisme

Amplia varietat de cursos. Tutors i professors experts. Formacions gairebé a domicili i amb totes les facilitats possibles. I tot plegat amb la mirada a un objectiu un pèl més ambiciós: “Si volem que Catalunya sigui un referent internacional en enoturisme, hem de tenir els millors professionals que ho facin possible”, diu Ester Garcia. “I aquí hi entrem nosaltres, la nostra tasca és la de formar prescriptors perquè rebin, acompanyin i ofereixin la millor experiència als visitants. Si marxen contents, parlaran bé del destí i probablement repetiran”.

En aquest sentit, continua la directora, “és absolutament cabdal que tothom tingui accés a aquests cursos, perquè els enoturistes s’han d’endur la mateixa impressió si visiten el Penedès, l’Empordà o la Terra Alta. Volem experts, coneixedors del territori, persones que es vulguin reciclar o aprendre noves maneres d’entendre l’enotursime”.

El perfil de persones a qui es dirigeixen els cursos és tan ampli com professions vinculades al món del vi i l’enoturisme. Sommeliers, comunicadors, guies turístics, administratius, community managers…; també els mateixos propietaris de cellers, o els restauradors i dependents de botigues especialitzades. “Com més coneixes, millor expliques”. L’important, recorda, és “teixir una xarxa enoturística a Catalunya des de la formació”.

DETALL DELS CURSOS

Formació continuada pel territori amb el suport del Consorci de la Formació Continua de Catalunya:  Barcelonès, Vilafranca del Penedès, Vegueria del Penedès, Alella, Pla de Bages, Costers del Segre, Montsant, Priorat, Terra Alta i Empordà).

Temàtiques:

 • Cocteleria
 • Desenvolupament de productes turístics
 • Eines pel guia turístic: de l’autònom a l’empresa de serveis turístics
 • Formatges per a restaurants
 • Gestió d’establiments de restauració
 • Informació i atenció turística en llengua estrangera: anglès
 • Informació i atenció turística en llengua estrangera: francès
 • Informació i atenció turística en llengua estrangera: alemany
 • Presentació de vins i begudes
 • Reputació online: gestió i millora de la reputació en plataformes de gestió
 • Servei del Vi: Nivell avançat
 • Sommeleria i Maridatge Avançat
 • Tapes, canapès i pinxos

Dates: de febrer a juny del 2019, a territori i 100% subvencionada.

Informació detallada dels cursos, en aquest enllaç.

Canvi climàtic: riscos i oportunitats del sector vitivinícola

Inici: 22 de març 2019

Exportació: com començar a exportar

Inici: 6 de març de 2019

Exportació: nivell avançat

Inici: 3 d’abril 2019

Postgrau interuniversitari en Gestió d’empreses vitivinícoles

Inici del curs 18 d’octubre de 2019

 • INSTITUT FP d’Enoturisme

Cicle Formatiu Guia, Informació i Assistència Turística, especialitzat en enoturisme. Modalitat Dual. Inscripcions obertes a partir del 25 de maig 2019.

Per a més informació i inscripcions:

https://escolaenoturisme.vilafranca.cat/inici

https://thewinebs.vilafranca.cat/inici

O bé trucant al telèfon 931 694 102 .

___________________________

Fotografies cedides per Mª Rosa Ferré .