Nadal… pensar… i fer

Nadal… estic de visita a casa de ma mare i observo la meva ex-habitació. És plena de coses… coses meves (apunts de la uni, material escolar, joguines, cds, cassettes, etc.) i coses d’altres que s’hi han anat afegint, com un calaix de sastre de la casa.

I penso… què curiós que hagin utilitzat el nom de Diògenes, un filòsof que va renunciar a totes les seves possessions, per anomenar la malaltia que implica, entre d’altres coses, l’acumulació de més possessions de les que pots necessitar, el Síndrome de Diògenes. El primer pas és adonar-se que l’acumulació innecessària s’està produint. La tècnica de gestió japonesa 5 “eses¨, pot ser de gran ajuda per posar-hi remei:  classificació, ordre, neteja, estandarització i disciplina.

I faré… neteja i endreça de la meva habitació a casa de ma mare durant el proper mes.

Nadal… temps de donar i rebre regals de les persones més properes a nosaltres: “Regals, regals, regals, obsequis, obsequis, obsequis… no ens deixéssim ningú, no ens deixéssim ningú!”, cantàvem, entre accelerats i entusiasmats, en els pastorets del Teatre Claret cada Nadal.

I penso… en l’estat de benestar en el que visc, i amb la tradició de fer regals… i com acumulo coses a cada any que passa. Potser per aquest motiu fer la carta als reis, al Pare Noel o al Tió pot ser de gran ajut, i si volem mantenir la sorpresa, podem innovar plantejant l’amic invisible, i d’aquesta manera només donar i rebre un regal, que inclogui criteris de sostenibilitat, km 0 i educació en valors… o fent un amic invisible de pongos (dícese d’aquells objectes als que no els hi trobes una utilitat a la teva llar i/o en la teva activitat), doncs el que no és útil per a tu, pot ser de gran utilitat per a una altra persona.

I faré… un amic invisible de “pongos” d’aquí 3 dies.

Nadal… temps de bons propòsits.

I penso… en L’impacte ambiental del núvol, article de l’Ana Villagordo que conclueix que el balanç global ambiental d’internet és posititu però que m’inspira fer un ús més conscient d’internet per les dades que hi exposa. Dades com saber que a Espanya s’ubiquen el 3,5% dels servidors de tot el món; els llargs recorreguts que fan les dades per arribar a la nostra pantalla després de fer una recerca a l’explorador; que de les emissions globals del sector de les TIC, el 61% prové del consum final dels nostres dispositius digitals i només un 17% prové dels data centers o que l’impacte d’un correu electrònic implica l’emissió de 4 grams/CO2 i si porta adjunt un arxiu pesat emet 50 grams/CO2.

I faré… gestió i endreça dels correus electrònics cada setmana per evitar superar els 50 mails pendents a la Safata d’entrada.

Nadal… I penso… feliç 2018…