Moviment rural

Fa temps que s’escolta. Hi ha canvis. De cop ens n’adonem. Com ha estat possible estar tant de temps lluny del que és la nostra pròpia natura? Com hem pogut viure sense deixar-nos sentir, com un animal més, els impulsos, d’aquest sistema viu del que en formem part? Però no només ens hem d’exclamar de tot això, sinó de com hem deixat que s’hagin menyspreat els coneixements ancestrals vinculats a la terra, a l’habitar, a l’alimentar, al món rural?  Com pot ser, que se’ns hagi pres l’oportunitat d’aprendre per ser més autosuficients, menys dependents, més lliures?

Avui tenim deler de nous aprenentatges vinculats a allò essencial. Coneixements i valors, molts d’ells ancestrals, que es troben la majoria en els espais rurals. És un moviment que creix a la mateixa velocitat que els canvis que es produeixen al nostre voltant. Un impuls individual que passa a ser col·lectiu i que detona una necessitat de retornar a allò que realment és important. Coses senzilles que ens connecten amb lo natural, lo vivencial, amb la vida en definitiva.

De cop donem valor a qui i com produeix els nostres aliments; anem més enllà i tot! i provem. I, fins i tot, ens fem càrrec d’un petit tros de terra per fer créixer una planta, una hortalissa que després menjarem i apreciarem com cap altra. Ens tornem a interessar en les coses fetes a mà, en quines cançons o parles són d’aquell lloc. Donem valor, ja no només, a envoltar-nos d’arbres, rius o muntanyes per passejar-les, per turistejar, sinó que abracem la idea de ser-hi sempre, de conviure-hi sigui en el camp o en la ciutat.

El moviment rural no té fronteres. No comença aquí ni acaba allí. El moviment rural és una actitud i sentir de vida que s’ha de traslladar allí on visquem, sigui el camp, la muntanya, l’aiguamoll, la mar o la ciutat. Ruralitzem el planeta, ruralitzem la vida. Formem part d’aquest sistema natural, vital, que no només és el nostre recer, sinó que és l’espai que ens alimenta, que ens cura i que ens ensenya.

D’aquesta manera començarem a començar a entendre com funcionen alguns dels milions dels processos naturals, a comprendre’ls d’una manera menys superficial. De cop entenem. I quan passa això és imparable l’amor, l’estima que es desperta. Generem de nou vincles amb aquesta terra, amb aquell espai, amb els seus habitants. Llavors passa allò tan bonic que és arrelar. I quan arrelem, cuidem. I quan cuidem ens impliquem amb aquell lloc. I quan ens impliquem, el defensem davant qualsevol amenaça i, així, el transformem partint, no pot ser d’una altra manera, d’un sentiment més comunitari, més enllà de nosaltres, pel benefici de totes. Regenerem l’esperit rural.