La Mola de Colldejou, la muntanya de les mil cares

Aquesta muntanya que es veu des de tota la plana del Baix Camp permet gaudir de la muntanya en família o posar a prova els més agosarats a través de les seves diverses rutes per accedir-hi

La Mola, o Mola de Colldejou com és coneguda per tothom, és un dels cims més emblemàtics del Baix Camp. Juntament amb la pujada a la Mussara, en ple cor de les Muntanyes de Prades, l’ascensió a aquesta gran massa de roca calcària que és la Mola, situada a la Serra de Llaberia, és de pràctica obligada per tots aquells que vulgui conèixer a peu les nostres contrades. A més es tracta d’una ascensió ideal per fer-la amb família a través dels itineraris més senzills i amb la possibilitat de fer-ho per ascensions més dures i complicades per aquells que no en tenen prou amb un simple passeig per la muntanya tot gaudint de la vegetació.

Vista mola del de la pista que va al coll del Guix.

La Mola de Colldejou, un tossal de 922 metres d’alçada, s’observa pràcticament des de tota la part litoral del Baix Camp. Si circulem des del Cap Salou en direcció al Coll de Balaguer, a l’Hospitalet de l’Infant, per l’AP7, l’autovia A7 o per qualsevol de les carreteres comarcals que travessen la comarca podrem observar com canvia de forma a mesura que ens hi acostem. També des de la carretera que ens condueix  de Reus a Falset, la N-420, tindrem una altra vista d’aquesta muntanya a la qual s’hi pot ascendir per mitja dotzena d’itineraris, uns de molt senzills i altres de més complicats, tot dependrà de la fortalesa, la destresa o fins i tot el sentit de l’orientació de l’excursionista.  Paral·lelament, des de la Mola o a través dels camins que la rodegen es pot enllaçar amb multitud d’itineraris circulars per la Serra de Llaberia o pels pobles de la Baronia d’Escornalbou. Per dir-ho amb una frase: la Mola no te l’acabes mai; s’hi ha de tornar tot sovint perquè sempre ofereix multitud de sorpreses. Això sí, cal prendre roba d’abric en determinades èpoques de l’any perquè a dalt de tot hi bufa el vent i hi acostuma a fer fred a l’hivern i fresqueta fins i tot a l’estiu. També cal vigilar en algunes èpoques de l’any amb l’aparició de ‘la peluda’ una boira espessa i circular que envolta la base de la Mola i que ens pot arribar a desorientar.

portell de la cova des de GR7
Portell de la cova des de GR7.

La pujada habitual

El més habitual per anar fins a la Mola és pujar-hi des de Colldejou, el petit poble del Baix Camp on hi resideixen un centenar llarg de persones i que es troba situat a poc més de 430 metres d’alçada. Abans d’arribar a Colldejou i si tenim temps per a fer-ho, sempre ens podrem desviar una estona per fer una visita fins a la Mare de Déu de la Roca, ermita que va inspirar Joan Miró i que es troba ben a prop del nucli de Mont-roig del Camp. De fet, els més avesats poden anar a peu des de la Mare de Déu de la Roca a través d’un senderó ben indicat fins al poble de Colldejou.

Però el més habitual per pujar a la Mola -com fan desenes d’excursionistes cada cap de setmana- és aparcar el cotxe al costat de l’Església de Sant Llorenç o fer-ho a la pista de terra situada a la sortida del poble. Aquesta és la ruta més senzilla, ideal per fer-ho amb petits a partir de 7-8 anys si els agrada caminar. Aquesta ruta ens portarà en poc més d’una hora i mitja fins al cim de la Mola després de seguir aquesta pista fins al Coll del Guix, una cruïlla de camins que ens permet anar fins la Miranda (també coneguda com el Molló), una altra de les muntanyes més destacades de la Serra de Llaberia (pràcticament de la mateix alçada que la Mola: 918 metres) i coronada per un vèrtex geodèsic i un radar meteorològic que s’identifica a quilòmetres de distància.

colldejou i la mola des de la carretera de mont-roig - copia
Colldejou i la Mola des de la carretera de Mont-roig.

Fins i tot si continuem pel camí principal faríem cap a Marçà, a la veïna comarca del Priorat, un itinerari ideal pels aficionats a la bicicleta de muntanya. Però el nostre objectiu d’avui és la Mola i per això al Coll del Guix hem de girar a la dreta i agafar un caminet ben marcat amb marques blaves que ens durant fins al cim de la Mola pel Portell de les Processons, tot i que els més agosarats ho poden fer per un camí més directe que passa pel Portell del Móra i pel Portell del Llamp i que ens conduirà al cim a través del Canal del Bondia. Ja a dalt, a la part central de la Mola hi trobarem les restes cada vegada més enderrocades de l’anomenat Castell de la Mola, una construcció de l’època carlina que data del segle XIX, tot i que no es pot assegurar amb certesa.

També des de Colldejou es pot pujar a la Mola des del Coll Roig. Una altra bonica ascensió que ens portarà pel GR7-3 a través del Canal del Batllet fins al Portell de la Cova, una zona que visualment ens pot recordar al Pirineu a través d’un petit circ previ al cim i pràcticament sense vegetació. Des d’aquest portell i a través d’un corriol podem fer cap a una cova de 140 metres de recorregut i a una alçada de 880 metres. Aquí els aficionats a l’espeleologia hi tindran una bona distracció ja que no és aconsellable endinsar-ho a aquesta cova si no es va convenientment equipat.

Una altra pujada a la Mola és fa des del poble de la Torre de Fontaubella, on hi arribarem continuant la carretera que ens porta a Colldejou des de la vila de Mont-roig. Aquesta pujada, la de la Canal del Mig és una ascensió directa a la Mola passant per un bosc típicament mediterrani i a través d’una tartera inicial amb una dificultat moderada ja que a la part superior cal fer unes petites grimpades. Fins i tot a la Mola hi podem pujar des de la pista que ens porta pel Coll del Guix, girant per una altra pista que surt a la seva dreta i agafant un petit corriol de caçadors que corre el perill de perdre’s i que enllaça vorejant la muntanya amb el GR7 abans comentat.

restes castell
Restes del castell carlí de la Mola.

La baixada

De baixada es recomanable sempre fer-ho per un altre camí, dibuixant una ruta circular que ens permeti gaudir de totes les vistes del Camp de Tarragona i la Costa Daurada que ens proporciona aquest tossal. Ja al poble i abans de pujar al cotxe sempre podrem fer una paradeta al cafè del poble o acostar-nos a Ca la Maria Bondia, al carrer de la Font 3, on hi trobarem els productes de la Formatgeria de Colldejou, formatge i mató elaborats per un ramader del poble, Marcel Salsench, des de fa prop de dues dècades a partir de la llet de més de 200 cabres que habitualment pots trobar-te pasturant o trescant per la Mola.

vistes cap salou
Vistes del Cap de Salou des de la Mola.

_______________________________________

Amb la col·laboració de:

banner_mcd_650x160_senderisme