
Entrevista a la propietària d’El Brogit, l’agència de viatges que fomenta la descoberta interpretativa del Baix Camp
“La meva família és d’origen pagès, d’Horta de Sant Joan i de la Franja. A través de la meva iaia he conegut la connexió amb la terra i amb la gent i amb el que et dona la natura. Aconseguir que els visitants connectin amb el territori i amb les persones que l’habiten i el treballen és la nostra principal motivació”. Meritxell Omella és biòloga de professió i guia turística. L’any 2007 crea una empresa de senderisme interpretatiu que el 2013 es transforma en El Brogit, una agència de viatges que és un imprescindible per resseguir i comprendre els paisatges del sud, tot i que el seu radi d’influència el traspassa. “Vam començar fent activitats per transformar en ofici una afició que era sortir a la muntanya i resseguir els camins ancestrals que fins fa quatre dies eren les grans autopistes que connectaven pobles, fonts, ermites, masos… Des de sempre que m’ha preocupat la transmissió de coneixement i la connexió entre persones”, afirma. Ni de broma podia imaginar fa 16 anys que arribarien a crear un projecte tan sòlid i divers com el que avui tenen entre mans, que va és enllà dels guiatges i la descoberta curosa del paisatge. Hi han sumat la consultoria turística, l’estructuració de la xarxa de camins i la gamificació d’espais. “Són projectes innovadors que abans ni es contemplaven”, matisa.
La dèria del Brogit és oferir “experiències complertes treballant amb companyies de guies i transfers locals i allotjaments i restaurants acollidors”, explica Meritxell Omella. “Els visitants agraeixen que no fem un passeig superficial pel territori ni els fem visitar quatre coses desconnectades, sinó que hi ha una immersió total, perquè el coneixem a fons i perquè hem creat una xarxa de proveïdors amb qui interactuem i formem una gran família, perquè estem arrelats al territori. Mostrem la seva autenticitat i treballem plegats per respectar-lo, per preservar-ne la tradició i la cultura i lluitar contra totes les amenaces que se’l puguin carregar”, resumeix. El Baix Camp és una de les regions geogràfiques on niuen algunes de les seves propostes. “Encara costa que el públic local valori la feina d’un guia professional. El públic estranger reconeix més el cost que té i el que aporta. Però sí que hem fet passes endavant en els últims anys; el turista català ha anat apreciant més els nostres serveis com també la mirada que afegim envers un territori que potser ja ha conegut pel seu compte. No som un GPS, hi ha més valor en el nostre guiatge”, reconeix Omella.

El ventall de propostes d’El Brogit al Baix Camp és ampli. “Passejarem pels voltants de l’Argentera mentre coneixem i aprenem a identificar les herbes mediterrànies i en descobrim les seves aplicacions i llegendes”, diu una de les activitats s’endinsa en el patrimoni etnològic i convida a aprendre de les plantes. “Recorregut per conèixer la roureda de roure reboll a Prades, una comunitat vegetal d’especial interès per ser l’única existent a Catalunya, tot caminant sota l’ombra de les seves capçades”, apunta l’altra. “El Camí de Mestral ofereix una combinació espectacular de mar i muntanya amb panoràmiques infinites a les Terres de Mestral; petits pobles d’interior i costa que conserven una ruralitat ben viva, ideal per a senderistes contemplatius”, una tercera.
En paral·lel a les rutes de camins, l’ecoturisme i el guiatge, una de les dèries d’El Brogit és donar a conèixer els productors del Camp. “No només ens fixem en l’oli i el vi, també en l’avellana, el formatge… Oferim l’activitat ‘Un dia fent de pastor’ a Capafonts, visitant l’ermita de Barrulles i caminant vora el riu Brugent, amb tast de formatges artesans. Posem èmfasi en activitats de conscienciació, del valor de les pastures contra els incendis, ara que la gestió del bosc és tan crítica”, ressalta Meritxell Omella. Més enllà del guiatge i el senderisme, s’obren pas també activitats de gamificació com l’escape room surrealista ‘Miró oníric que té lloc al Mas Miró, a l’aire lliure. “Tothom qui descobreix l’activitat al·lucina. Amb Ludi Artist, que és la suma d’El Brogit i Fix the History, hem creat una forma diferent d’aproximar-se a l’artista universal, entre quadres i cavallets, proves i interaccions amb la natura. És una proposta trencadora i emocional; que permet conèixer millor l’obra pictòrica de Miró i el context del mas, a Mont-roig”, ressalta Omella.

Malgrat que el dossier d’activitats és divers i transversal, també hi ha temps per a l’assessorament i la planificació; ordenar i nodrir els fonaments del territori i promocionar-los. Un de substancial són els camins. “Sobre els camins pots muntar rutes. Al Baix Camp hi ha una riquesa brutal perquè hi ha diferenciats quatre ambients: Pratdip-Colldejou amb la Serra de Llaberia, la Baronia d’Escornalbou compartida amb la regió del Priorat, el paisatge de l’avellana – cal recordar que tenim la superfície contínua d’avellaners més gran de tota Europa -, i les Muntanyes de Prades. Tot això no està prou explicat i encara cal sumar-hi la franja costanera i el seu potencial”, constata Omella. El Brogit va contribuir, fa uns anys, a estructurar la xarxa de camins que connecta els diferents pobles del Baix Camp, conjuntament amb el Consell Comarcal. N’ha treballat la seva senyalització amb Dilart i ha creat idees de viatge per transitar-los. També ho ha fet en municipis com Reus, Vinyols i els Arcs i Mont-roig de Camp. “Les nostres carreteres són relativament joves. Hem funcionat per la xarxa d’autopistes antiga durant molts anys. Fem rutes sobre camins que tenen un sentit i una lògica molt importants.

Però no només és valuós recuperar la xarxa i les rutes, cal inventariar-les primer, perquè se’ns acaba la memòria oral amb la gent gran. I cal dotar-les d’activitat”, insisteix la propietària d’El Brogit. “No només és un tema econòmic, també de voluntats. Municipis com Capafonts han fet l’esforç però ens en falten molts d’altres. Antigament tot passava per aquests camins. Hauríem de conservar-los i desenvolupar-hi una mobilitat sostenible, enlloc d’ampliar i asfaltar com es fa en alguns casos. Cal afavorir el trànsit segur, a peu o amb bicicleta. Els camins tenen una vessant històrica molt important, més enllà de l’ús recreatiu que els donem avui. Ens permeten un consum sense contaminació i fer salut. Reporten beneficis físics i els metges en prescriuen el seu ús. I té tot el sentit del món perquè el que ens passa és que estem massa tancats, davant de pantalles i amb poca llum. Els ambients interiors ens apaguen. Fer activitat a l’aire lliure fa treballar el cos i la ment. Hem vist que el gest de caminar activa parts substancials del cervell i hem llegit que molts filòsofs han dit que poden pensar quan caminen”, reflexiona en veu alta Meritxell Omella.

Transitar camins és energia per a cos i ànima. El Brogit ho té clar i troba que el seu treball d’anys de descoberta i cura del paisatge ara suma la prescripció d’aquest nou benefici. “Amb una riquesa tan gran com la que hi ha al Baix Camp, és un crim estar tancat. El podem transitar de moltes maneres i gaudir d’una diversitat molt àmplia de mirades. La natura ens ajuda a estar presents al lloc on som, a interactuar-hi i a desconnectar de la resta”, afegeix. “M’agradaria aconseguir fer més visible aquest territori i atraure un públic que no ha de ser massiu però sí que ha de ser capaç de valorar els recursos del Baix Camp i anar més enllà de la descoberta d’un espai, perquè hem estat capaços de vincular tots els que el componen”, resumeix Meritxell Omella. Des del Brogit hi seguiran contribuint, però creuen que l’administració hi ha de posar més recursos encara per revertir “el forat negre que som entre Barcelona i les Terres de l’Ebre. Hi ha d’haver més inversió i una aposta més valenta, perquè el sud de Catalunya té una riquesa bestial”, confirma Omella. Al Brogit els mou crear una visió holística: “Creiem que som un quadre complert del que és el territori. Tot està íntimament lligat i ens esforcem per mostrar-ho des de la vessant interpretativa que és que provoca l’aprenentatge del visitant”, resoldrà.
______________________________
Contingut publicat amb el suport l’Àrea de turisme del Consell Comarcal del Baix Camp-Muntanyes de la Costa Daurada.