Mala llet

Fa vint anys que els ramaders de vaques de llet a Catalunya cobren la llet al mateix preu. Mentrestant els costos de producció no han fet més que enfilar-se: la llum, l’aigua, l’alimentació, la mà d’obra… Aquesta situació ha portat a Catalunya a ser una de les regions més eficients en la producció de llet, és a dir, hem sabut produir llet a un molt baix cost. Però com ho hem aconseguit?

Tenint animals molt productius, alimentant els animals amb llavors i farratges d’alta qualitat, augmentant el número d’animals per granja per tal de diluir els costos fixes de producció (energia, aigua..), no invertint en noves instal·lacions, no fixar-se un sou mensual…

I tot i els esforços de produir la llet amb un cost més reduït aquests han estat envà i les xifres fan por: el 2000 a Catalunya hi havia unes 1650 granges de boví lleter, actualment en queden 394. El cens però d’animals ha disminuït molt poc, això vol dir que les granges cada vegada són més grans, per com dèiem aconseguir diluir els costos,  i això ha portat a una polarització desmesurada del sector: mentre que el 49.9% de les granges tenen un cens inferior a les 100 vaques, tan sols el 7.6% dels productors (30 en total) produeixen el 45.3% de la llet de vaca a Catalunya. Això fa que el 63.5% dels productors existents (uns 250 productors) lliuren només el 18.9% de la llet produïda a Catalunya.

Actualment es paga al ramader una mitjana de 0.34€/L i el cost real de producció és de 0,40€/L. Podríem pensar que amb la disminució del consum de llet l’oferta és més alta que la demanada  però aquest no és el cas ja que Catalunya i Espanya són deficitàries en llet i la indústria actualment porta llet de fora i spot (llet de ramaders que no tenen contracte amb cap indústria) comprant-la a 0.42€/L per tal de contenir els preus del mercat intern i no haver de pagar més per la llet catalana. Quan varies empreses fixen el preu d’un producte de forma il·legal per eliminar competència s’anomena cartel i és exactament el què està fent la indústria a casa nostra i ho admeten de forma oberta. Saben també que si un ramader els denuncia per pagar-los la llet sota preu de cost la sanció serà menor (uns 3000€) al què li hagin deixat de pagat per la seva llet.

Per altra banda tenim la distribució, que controla els preus de la llet als lineals i la utilitza com a producte reclam, és a dir, la venen sota preu de cost per tal de quan anem al supermercat a comprar la llet acabem comprant altres productes on ells hi tenen un marge de benefici més alt. Actualment el 55% de la llet líquida es ven en forma de marca blanca, d’aquest 55% Mercadona en ven el 50% per tan Mercadona té una quota de mercat del 33% de la llet líquida venuda a un preu ridícul de 0.60€/L i aquest acaba marcant el preu del mercat, un preu que no cobreix el cost de producció.

I finalment tenim els polítics que no fan política. Saben la situació del sector, les males praxis de la indústria i de les distribuïdores i no fan res al respecte. Fa poc ha sortit una nova llei de la cadena alimentària la qual prohibeix comprar els aliments sota preu de cost al productor, però feta la llei feta la trampa ja que arran de pressions de la indústria i la distribució (sobretot Mercadona) ha esdevingut una llei descafeïnada la qual no protegeix el sector enfront d’aquest abusos.

Les granges catalanes de boví lleter porten 20 anys en estat de supervivència, fent el possible per no tenir que plegar, esforçant-se al màxim, posant-hi hores, suor i moltes llàgrimes i ens trobem amb un mercat podrit on la indústria fixa el preu sense tenir en compte el cost de producció de la llet. No, segur que no ho hem fet bé del tot, que podríem haver fet les coses diferents però hem intentat sobreviure a una lluita en desavantatge des del primer moment on grans indústries han buscat la forma de guanyar a costa dels nostres pagesos, pagesos ara emocionalment malalts, cansats, desmotivats i obligats a continuar per tal de poder pagar tots els seus deutes.

És normal que no hi hagi relleu generacional, quin pare voldria que el seu fill passés per tot això? Quin pare li desitjaria a la seva filla que treballés per generar deutes? Tinguem-ho clar, si queden ramaders de vaques de llet és per la seva passió cap aquest ofici. I si com a consumidor els vols ajudar …

  • No compris llet de marca blanca
  • Compra si pots llet pasteuritzada ( la que trobaràs a les neveres)
  • No paguis mai menys de 0.85€/L de llet
  • Assegura´t que la procedència de la llet és catalana

Continuaran plegant més ramaders, continuarà arribant llet forana i es continuarà buidant el món rural. Necessitem polítiques valentes i encarades a arreglar aquest desastre i això passa per què es pagui un preu just per la nostra llet ja!