“M’agrada que al taller hi arribin històries que es poden reparar”

Núria Hernández. 33 anys. Va néixer a Barcelona però ara ja és de Reus. Dissenyadora de moda especialitzada en reciclatge. Va fundar Numon amb el seu company Ramon l’any 2009. Bosses úniques, reutilitzades i veganes plenes d’història i carregades de segones oportunitats.

“Numon és una marca nascuda a ciutat i criada al camp amb 10 anys de vida i 19.000 seguidors a Instagram. A la Núria la idea de negoci li va sorgir passejant pels Encants, entre teles i retalls. Ara les seves bosses es creen al centre de Reus i es produeixen amb cortines florejades o texans massa estrets. A Numon Concept Store s’hi escolta jazz i el “trac trac” de les màquines de cosir que intriga i desconcerta a les àvies. A la botiga del carrer Sant Magí Alegre s’hi conserven històries que la gent no es vol treure de sobre i necessiten (com tothom) una segona oportunitat”

_______________________________________________________________________

La Núria Hernández té les coses clares i la seva marca és tota una declaració d’intencions. Bosses sostenibles, recuperades i de proximitat. Fa uns anys reciclar era una necessitat però avui dia és també una tendència estètica. “Ara reciclar ven. Abans si volíem apostar per aquest tipus de materials havíem de fer que no ho semblessin”.

La Núria, la Gemma i la Carla cusen motxilles amb Els Texans (en majúscules) que ja no li passen o bosses amb la faldilla de l’àvia que ja no és a casa.  Numon fa possible la necessitat de reinventar-se sense perdre els orígens i de passar pàgina sense caure en l’oblit.

“No fem rebaixes ni comencem temporades. No crec en la caducitat i el meu client tampoc. Prefereixo que les coses durin i que quan es facin malbé es reparin o reconverteixin”.

Numon ven 250 bosses al mes, tarda una hora en exhaurir la nova motxilla que ha penjat a xarxes i el seu compte d’Instagram ja supera els 19.000 seguidors. El  més fascinant és que mai ha invertit ni un cèntim en publicitat.En un temps d’algoritmes traïdors i d’excés de marques competint entre elles per ser més visibles, el cas de Numon és un clar exemple que ser pioner et permet posicionar-te.  “Vam començar amb Instagram fa set anys, quan tothom qui et seguia et veia. La nostra comunitat és antiga i fidel”

Tot i que la idea de negoci va sorgir a la capital, Numon és un projecte del Camp de Tarragona. La ruralitat podia haver estat un fre pel seu creixement, però  la història d’una noia jove que deixa la ciutat i aposta per emprendre un negoci a un mas al mig del no res, és un valor diferencial que la Núria sap comunicar amb gràcia. “la història atrau a la gent i si les bosses transmeten històries, també és important explicar la meva”.

En un món digitalitzat sembla que la presència és més necessària que mai i que els espais creen aquesta porta d’accés al món real, tangible i permanent.A la botiga de Reus, oberta fa un any, pots veure a la Núria i a la Carla cosint al ritme d’Ella Fitzgerald, una de les artistes que les germanes Hernández escoltaven amb el seu pare de petites.

Diuen les àvies que la gent jove ja no cus, però les de Reus tenen la sort de tenir a prop una finestra al passat, i perquè no, al futur. Numon és una petita esperança al fast fashion i una aposta per la compra conscient, independent, personalitzada i de proximitat. Les tires de cotó que compra la Núria són de La Selva del Camp i les tapisseries fetes amb samarretes antigues triturades i botelles de plàstic les porta d’Alacant. “Si jo vull vendre proximitat, he de comprar proximitat”.

Amb una dècada de projecte, un any de Concept Store i quaranta punts de venda arreu del món sembla que les coses a la Núria li van bé. El seu naixement i creixement ha sigut fluid i tranquil. S’ha fet gran a un ritme pausat i conscient que li ha permès gaudir del que fa i ser fidel als seus valors.

La Núria té la immensa sort de viure del que li agrada. El seu somni és crear un taller social, però a curt termini vol consolidar la botiga i créixer amb algú extern que l’ajudi a dir que sí a tots els encàrrecs que rep i no pot atendre.

Diu que si tornés a començar aprendria a dir que no, tornaria a anar molt a poc a poc i a deixar-se portar per la intuïció. Malgrat no saber sempre què fer ni cap on anar, creu que la perfecció pot arribar a ser un impediment per avançar. “Abans no hi havia coachs ni consultors i els projectes tiraven milles. Ara mai estem prou preparats i això ens pot portar a la por i l’estancament. Per un assessor de màrqueting mai ho faràs prou bé ni ho tindràs tot a punt. És estressant haver de ser un súper emprenedor i tenir-tot controlat. Sóc més d’anar fent a pas de formiga”.

És cert que cadascú ha de ser fidel als seus ritmes i el projecte de la Núria funciona perquè creix amb la dosi correcta per fer-la sentir còmoda. “No és un negoci a cinc anys vista, és un projecte de vida. Triomfar no és el meu objectiu, perquè després què? La meva intenció és anar fent i gaudir del camí per on em porta Numon”