Màgic

“Només s’hi veu bé amb el cor. L’essencial és invisible als ulls”
Antoine de Saint-Exupery | El petit príncep

De petita sempre havia relacionat la màgia amb el poder que mostrava algú per transformar les coses. Màgics eren l’Angelet de les dents, el tió i els Reis de l’Orient, que venien un cop l’any a casa amb regals i es cruspien les galetes que els deixàvem amb una safata perquè agafessin forces, em deia la mare. Màgia era transformar el paper de diari en figures amb l’ajuda de l’àvia i unes tisores. Fantasia i imaginació; innocència també. Més endavant vindrien Tolkien, Lewis, Lovecraft, Kipling, Stevenson, Andersen… Coneixeria el Mag Oz, el món del Petit Príncep i el de Sofia, per citar-ne només alguns… Mons on tot era possible i somiar formava part del dia a dia. La màgia me la donava –encara avui- la literatura, la poesia, la música, la pintura; la trobava en un quadre, també dibuixant i escrivint. De fet a l’escola sempre havia destacat en les matèries vinculades a la creativitat. Màgia és també un sentiment arrelat a la sensibilitat i l’empatia: emocionar-se amb una peça de música, observant un paisatge, escoltant una persona gran amb recorregut, en assolir una fita o tastant un vi.

I a la carrera de publicitat màgia es va convertir també en creativitat. A saber que tenim un pensament lateral i a descobrir que en una capsa hi tenen cabuda somnis, sentiments, muntanyes i continents, no només objectes… Màgic és ser capaç d’observar amb una altra mirada allò que vius i t’envolta, la del nen o la nena, probablement. “El que fa bonic el desert és que en algun lloc amaga un pou…”, em va dir una vegada el Petit Príncep.

Ara també associo màgia a instant i a qualitat d’únic, lligada a sentir l’ara i l’aquí, a un sentiment de felicitat i joia, de gratitud; de complicitat en forma de gest: un somriure, una mirada, una abraçada, un petó… Una qualitat també de bellesa i de seducció, humana i química. I més cap aquí, màgic ha estat també el món que m’ha obert el sector del vi i la seva capacitat d’atracció, i a entendre que dins una ampolla –com en una capsa- s’hi amaga tot un relat: vida, moments, persones, ciència, biologia, temps, història, sentiments, arrelament, un tros de territori i paisatge, una memòria d’un any… Qui sap si un vi és l’únic element capaç de retenir el temps.

Màgic és copsar aquesta realitat continguda en un vi.

Màgia és intuïció i el seu guiatge, i deixar-se seduir per tot el que és bell i vital.

Fa poc, però, n’he descobert un nou concepte que alhora integra totes les anteriors accepcions: defineix que amb ella tot és possible perquè neix des del cor, des de l’experiència viscuda d’una família que veu allò que sovint és invisible als ulls de la majoria. Màgia és –també- transformar adversitat en oportunitat i màgic és una qualitat de superació.

DSC_0059La sensació que tens quan ets a Sant Joan de Déu és que tot és màgic. Et sents acollit i en bones mans, amb un equip professional i una tecnologia increïble, però alhora amb una sensibilitat immillorable”, explica el Sergi Colet, elaborador i propietari del celler penedesenc amb el mateix nom. Al seu fill gran li van detectar leucèmia fa dos anys, quan en tenia nou: “Quan et donen una notícia com aquesta t’envaeix una gran sensació de por, perquè de cop aterres en un món totalment desconegut amb només un full en blanc a les mans”. Però m’atreveixo a dir que avui l’ha superada, aquesta por, si més no transmet la força interior que la humilia. I descobreixo també la força que dona la unitat familiar.

El Sergi em va donar a conèixer el projecte Colet Màgic fa un parell de mesos en una trobada d’elaboradors de Clàssic Penedès, després de deixar-me tastar “un dels vins escumosos de llarga criança més interessants que es poden trobar avui al mercat”, prenent les paraules d’Antonio Giuliodori, sommelier i chief buyer a Monvínic.

Em va seduir, deixar sense paraules i amb moltes sensacions: era Màgic. Vaig sentir gratitud, la que sents quan tastes un vi singular i d’anyada. I després, quan vaig conèixer el projecte, molta empatia i admiració, per la causa i sobretot per la qualitat humana que em va transmetre el Sergi. Fins i tot em vaig sentir petita, només podia mostrar-li el meu suport. El Màgic, l’escumós del 2006 i d’edició limitada, es vendria amb l’objectiu de destinar el cent per cent de la recaptació a l’Hospital Sant Joan de Déu per la investigació el càncer infantil.

M’agrada pensar que és també una millora per la nostra societat, que cada gest individual n’encomani un altre”, explica l’Olga Colet, germana del Sergi. Potser així hi veurem millor, amb la mirada del nen que un dia vam ser. L’Olga és metge per vocació però està molt implicada a Colet i en aquest projecte. “És també part de Colet. Ella i jo fem un molt bon equip, tenim una relació molt estreta”, m’explica el Sergi.

Màgic és una qualitat del ser solidari.

ampolla magicMàgic: un Clàssic Penedès irrepetible

Màgic és irrepetible perquè va néixer d’uns ceps del 1942 que ja no existeixen, ja que vam haver d’arrencar la vinya fa anys…”, indica el Sergi.

La càrrega de contingut del relat d’aquest escumós és el que el fa únic, pensant també en la seva elaboració i la qualitat del producte final. Màgic perquè no tornarà a ser: 1.468 ampolles de xarel·lo d’unes vinyes velles avui desaparegudes, que han dormit deu anys (129 mesos) i han estat degorjades aquest passat mes d’octubre per ara sortir a la llum, plenes de vida. A més, la seva vinificació, amb una primera fermentació en bótes de roure de tercer any, trenca amb la filosofia i metodologia d’elaboració emprada per la resta de vins Colet.

Màgic és una qualitat d’immortal i un paradigma d’eternitat.

He destapat una capsa que sembla un conte, el qual m’ha obert els ulls de quan era petita: amb mirada clara i fonda he vist aquell món en què tot és possible, sovint invisible a l’esguard adult: un univers finit d’infinites estrelles contingut en una ampolla de vi d’un intens groc daurat. “Em pregunto si les estrelles estan il·luminades perquè cadascú algun dia pugui trobar la seva” –ara em diu el Petit Príncep, doncs amb la màgia individual no hi ha limitacions i tot futur és possible. I sovint l’essencial és invisible als ulls.

 

DSC_0073COMPRANT EL VI AJUDES A FER POSSIBLE LA INVESTIGACIÓ. El 100% de la recaptació serà donada a l’Hospital Sant Joan de Déu per investigar en el càncer infantil, concretament en el projecte “Noves tècniques per millorar la detecció de la malaltia residual mínima en pacients pediàtrics amb leucèmia limfoblàstica aguda amb reordenament BCR-ABL1 a Espanya”. Més informació a http://coletmagic.cat/content/informe_investigacio_es.pdf

1.468 AMPOLLES • CLÀSSIC PENEDÈS • BRUT NATURE • 100% XAREL·LO • COLLITA 2006 • VINYA DEL 1942. L’ampolla de MÀGIC es presenta en un estoig individual personalitzat, té un preu de 50 €  (41.32 € + IVA) On comprar: http://coletmagic.cat/on-comprar

Més informació a: www.coletmagic.cat

_________________

Amb la col·laboració de:

enopenedes