Llevats en fermentació

Imatge de llevats en un most en fermentació. Els llevats són fongs, unes simples cèl.lules, pertanyents a diferents espècies, la més corrent: Sacharomyces Cerevisae, la mateixa que fa la cervesa i el pa.

El most és un medi molt ric en nutrients, sobre tot sucre, que els llevats consumeixen compulsivament, amarats d’abundància, excretant al medi –el most- un producte de rebuig del seu metabolisme –l’alcohol-, que els pot dificultar el final de fermentació a causa de la seva toxicitat. Quan el sucre s’acaba el llevat mor o queda en letàrgia acabant-se així el frenesí que ha representat la fermentació alcohòlica, la qual podríem equiparar a una carrera cega per consumir tot allò que es té a l’abast.

Us sona això? Una espècie del planeta Terra que consumeix recursos de manera compulsiva i expulsa al medi productes contaminants que li poden perjudicar l’existència? Creieu que Homo sapiens serà més previsor que Sacharomyes Cerevisae en la seva manera d’utilitzar els recursos a l’abast?…

Oi que no? Jo penso el mateix que vosaltres, però cal tenir en compte que darrera aquest comportament hi ha motius biològics molt forts. El cervell humà, una de les creacions més prodigioses de l’univers conegut no és prou potent per vèncer la biologia més primigènia.