
L’enoturisme cada cop té més protagonisme en els diferents territoris vitivinícoles de Catalunya i a la resta del món. La DO Alella no vol ser-hi menys i treballa per aconseguir un lloc dins les primeres posicions. I és que de motius per ser-hi no n’hi manquen!
Integrada per 18 municipis de les comarques del Maresme i del Vallès Oriental i 8 cellers, la DO Alella es troba a tan sols 20 minuts de Barcelona. Però, no només la proximitat a la tercera ciutat més visitada d’Europa fa que sigui única, sinó que la seva essència és producte de la passió dels joves viticultors, de les creacions amb les varietats autòctones de raïm, com la pansa blanca i la garnatxa, de la riquesa d’una terra de dimensions petites, però gran en oferta gastronòmica, allotjament de qualitat, amb un munt de botigues especialitzades i el paisatge de vinya… Amb poc més de 300 hectàrees conreades, disposa de prou mitjans per esdevenir una nova destinació enoturística.
Tot i que actualment tots els cellers de la DO Alella obren les seves portes de forma regular, la majoria d’ells oferint un programa ampli i divers d’activitats al voltant del món del vi, el cert és, però, que encara queda molt camí per recórrer. Projectes com la Setmana del Vi i les Jornades Gastronòmiques del Vi DO Alella, organitzades pel Consorci de Promoció Enoturística de la DO Alella, la recent publicació de la Guia d’Enoturisme de la DO Alella, de Lluís Tolosa i Clara Antúnez, i la revista pròpia de la DO especialitzada en el món del vi, Papers de Vi, són algunes de les eines que estan portant a la DO Alella cap al bon camí.
Tot i així, cal una implicació més ferma per part dels diferents agents privats (cellers, restaurants, emprenedors que treballen projectes al voltant del món del vi, vinateries, etc.) i públics (alcaldes, regidors i tècnics dels ajuntaments) que configuren el plànol enoturístic del territori, per seguir creant noves sinèrgies i cercar noves oportunitats.
Recordo les paraules de Paul Wagner, un dels experts més prestigiosos del món del màrqueting del turisme del vi, durant la seva participació en la Jornada d’Intercanvi d’Experiències d’Èxit, celebrada a Vilafranca del Penedès el novembre de 2011, quan va dir “deixem-nos de provincianismes, o treballem conjuntament grans i petits, públics i privats o no aconseguirem res”. Hi estic totalment d’acord!!! La DO Alella és desconeguda, fins i tot pels ciutadans dels municipis que hi formen part. Ens hem de moure!
Si parlem dels cellers, és evident que juguen un paper molt important dins d’aquest projecte i el seu treball, al costat de la resta d’agents participants, farà que la DO arribi ben lluny. Separats, només seran uns més dels gairebé 600 cellers que hi ha a Catalunya, i sense tenir en compte la competència dels nostres països veïns.
Queda doncs molt camí per fer… Petita, bonica i única és la DO on visc, treballo i veig créixer els meus fills!
[Marta Ribas]