Jo li poso gasosa al vi!

El 18 de maig del 2016, la Denominació d’Origen Catalunya presentava el projecte Vinòmics que es definia com un projecte col·lectiu, on-line i periòdic format per 7 relats gràfics fets amb els colors del vi.

Una aposta de la DO Catalunya per tal de difondre la cultura del món vitivinícola a través del còmic, un gènere literari poc utilitzat pel sector del vi.

En l’Espai Literari de La Conca 5.1, havíem parlat fins ara de novel·les, clàssics, guies, contes infantils, etc. però els còmics no havien estat encara presents, tot i que David Carabén en el seu article Ningú ha après res! va citar ja el projecte creat per la DO Catalunya.

La primera temporada de Vinòmics va concloure amb la publicació de 7 còmics de la mà de vuit autors: El mateix vi d’Albert Monteys, Blanc ingràvid de Deamo Bros (Danide i Raúl Deamo),  Una vida inexperta de Manel FontdevilaEl vi de l’Emperador d’Oriol MaletRound about Midwine de Sagar Fornies, L’esperit del vi de Maribel Carod i Bohèmia de David Morancho; tots ells coordinats per Raúl Deamo.

La DO Catalunya defineix Vinòmics com una combinació de gèneres narratius i estils gràfics que formen un original i deliciós maridatge de còmic i vi que el públic poden degustar mensualment (el tercer dijous de cada mes). Els vinòmics es poden llegir en català, castellà i anglès.

Empesos per l’èxit de la primera edició, el passat 25 de maig es presentava al Palau Robert de Barcelona l’inici de la segona temporada plena de nous artistes: Miguel Gallardo, Jaime Martín, Bea Tormo, Raule, Roger Ibañez, Àlex S. Roca, Andrés Palomino, Martín Tognola, Jorge Carrión i Anna Belén Rivero. En l’acte, el president de la Denominació d’Origen Catalunya, el Sr. Xavier Pié va avançar la futura publicació dels Vinòmics en paper. També va voler mostrar la seva sorpresa davant del fet que l’Ajuntament de Barcelona havia denegat el permís a la DO Catalunya per penjar banderoles als carrers de la ciutat per tal de promocionar la segona edició de Vinòmics ja que el consistori considerava que les banderoles fomentaven el consum de begudes alcohòliques.

Polèmiques a banda, el mateix dijous 25 apareixia ja a la pàgina web de la DO Catalunya la primera de les historietes d’aquest nou cicle: El que jo sé sobre el vi de Miguel Gallardo, reconegut il·lustrador i autor de còmics que ha rebut el Premi Nacional de Catalunya de Còmic arran de la seva obra Maria i jo.

Miguel Gallardo confessa en una entrevista de la DO Catalunya que participar en el projecte Vinòmics va ser l’ocasió ideal per aprendre alguna cosa, diu ell, sobre el vi.

Gallardo ens ofereix una historieta que descriu en clau d’humor tot allò que envolta la cultura del vi i que segurament arrencarà més d’un somriure a tots aquells especialistes del món vitivinícola que no podran evitar veure’s reflectits en alguna de les vinyetes. Al mateix temps, aquesta historieta ens apropa a la base del món vitivinícola i ens dibuixa amb quatre pinzellades els conceptes més bàsics.

L’autor d’aquesta historieta comença el seu còmic amb un inici impactant que no pot deixar a ningú indiferent!

Jo, amics, m’he de confessar… jo… jo…

Jo li poso gasosa al vi!

Vinòmics és doncs, un maridatge de vi i còmics que també podreu gaudir en primera persona a la biblioteca Armand Cardona Torrandell de Vilanova i la Geltrú on la DO Catalunya exposarà (del 24 de maig al 23 de juny) amb motiu de la fira Temps de vi algunes de les portades de la primera temporada.