Les garnatxes que parlen

“Per ser indispensable un ha de buscar ser diferent” o “Els petits detalls marquen la diferència”. Amb aquestes frases cèlebres definiria com em van conquistar les quatre Nits de les Garnatxes.

· Perquè em cridava aquest vi? Per la curiositat d’anar embolicat d’un còmic. on explica que quatre vins de la mateixa varietat de raïm tenien diferents sabors, perquè provenien de sòls diferents.

· Conclusions després de saber la història i fer el tast: Sorpresa! En comprovar que, el territori pot arribar a expressar tanta diferència i personalitat en vins elaborats de la mateixa manera.

· Recomanació personal: fer un tast de les quatre varietats a la vegada.

La nit de les garnatxes “la línia taller de terroirs” del Celler Capçanes, neix arran d’una festa anual que celebra el Celler Capçanes i que ja compta amb 13 edicions. On els assistents poden gaudir de gastronomia, vins i música en directe. La festa va començar com una excusa perquè la gent pogués tastar, per separat, els quatre sòls diferents d’on procedien els vins que elaboraven al celler; treballats amb la garnatxa negra com a varietat principal. Aquesta festa i els seus vins van tenir tanta aclamació, que fa uns anys van decidir embotellar-los i comercialitzar-los perquè tothom els pogués tastar.

Donant, així, l’oportunitat de conèixer quatre vins elaborats amb el mateix procediment i la mateixa varietat de raïm, la garnatxa negra. Però que expressen la seva màxima identitat, per separat, gràcies als seus terrenys: panal, argila, calissa i llicorella.

· El panal, de sòl sorrenc a partir de la pedra calcària erosionada. Un vi fàcil de beure i entendre, un plaer apreciable per a tothom.

· L’argila, de sòls que han anat sedimentant per la presència d’aigua. Un vi complex amb cos, de colors intensos, un vi salvatge, com diuen al Celler Capçanes.

· El calissa (calcària), sòl de roca fragmentada. Un vi complex, fi i seductor d’aromes subtils i florals, fresc i molt persistent.

· El llicorella, de sòl pissarra fracturat i laminat per temperatures extremes. Un vi complex, fort, intens, amb cos i volum. És la garnatxa més mineral.

Aquesta personalitat tan pròpia ha d’explicar-se i plasmar-se en algun lloc, perquè pugui arribar a tothom, devia pensar Jürgen Wagner (export manager i enòleg del Celler Capçanes) quan va idear el contingut del còmic que, amb paper, envoltaria les botelles de vi; acompanyant l’etiqueta. Es tracta de quatre còmics diferents, on expliquen la història del sòl i de la vinya en què es troben i en funció d’això, el caràcter que ha agafat cada vi.

Parlo de Videntitats amb La nit de les garnatxes, perquè la manera de comunicar i fer arribar les seves característiques als públics, m’ha semblat molt captadora i original. Així doncs, està a l’abast de tothom conèixer la història que envolta, mai millor dit, aquest vi. Un plaer més enllà del paladar poder tastar petits trossos de territoris, que s’expressen d’una manera tan intensa i saber de les seves històries.