L’enòleg saurí

No sé si l’afirmació en forma de títol és la més adequada per descriure una persona desconeguda per mi, però segurament no pel món del vi. Es tracta de Toni Sànchez-Ortiz, un organyès orgullós dels seus orígens.

Aquesta és la descripció més acotada que he trobat per descriure un enòleg, que amb la lectura de 64 pàgines en mans de Ruth Troyano. L’autora ha sabut recollir de forma precisa quina era l’essència que volia transmetre amb una conversa informal. La línia editorial que segueix és la de poder entendre el vincle amb la terra i la forma de fer vi, però també quina figura s’ha anat format d’ençà que va sortir de la facultat que el va veure créixer.

978848424406La col·lecció “Retrats de vi” vol fer un recull de converses informals amb enòlegs que han estudiat a la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i quin camí han seguit després d’aquests estudis, què els ha aportat aquesta formació i què hi aportaran en un futur.

Toni Sànchez-Ortiz era una persona forana del món viticultor, però no per aquest motiu un no pot arribar allà on es proposa. Ell ens ha explicat amb claredat que sempre s’ha de donar el màxim d’un mateix, i ho fa a través dels vins. Vins que ens podem trobar a la DO Montsant, DOQ Priorat i DO Tarragona. Tots ells descrits d’una forma clara i precisa en aquest paràgraf:

“Busco l’equilibri de la planta amb ella mateixa. Com més biològic, més ecològic, més orgànic, menys has de treballar després al celler. Si aportes nutrients, si dónes a la vinya el que li cal, no cal que ho posis després durant l’elaboració. La planta equilibrada transpira més i té més defenses a finals d’any”

SauriAquesta és la fórmula que ell utilitza per elaborar els seus fermentats, els sucs. Tot amb un punt de vista atrevit i de fer les coses diferents.

Pertanyent a una nova generació vinícola, és la primera lectura i ressenya d’aquesta col·lecció que ens farà descobrir una de les professions del món del vi.
“I’ve been searching for a long time. Still have hope I’m gonna find my way home”. Bonnie Somerville
[He estat buscant durant molt de temps. Encara espero que trobi el meu camí a casa]

_____________

Títol: Toni Sánchez-Ortiz
Autors: Text: Ruth Troyano Puig; Fotografies: Maoz Eliakim
Edició: Publicacions URV (Arola Editors)
Impressió: Gràfiques Arrels
Preu: 8€
Enllaç biblioteca pública: https://goo.gl/pGbFBH
Enllaç web de la col·lecció: https://goo.gl/VqaQhO
Twitter de la col·lecció: https://goo.gl/As29tP
Facebook editorial: https://goo.gl/f4yi8J

____________________________
Fotografia de portada: Antic laboratori de la Cooperativa de Sarral. Arxiu de la Cooperativa Vinícola de Sarral