Vi biodinàmic, orgànic i ecològic

El vi biodinàmic, i sobretot el vi orgànic i el vi ecològic, són cada dia més ben valorats pels consumidors europeus, el que demostra que hi ha una tendència lenta, però clara, cap el respecte del consumidor al medi ambient i a la sostenibilitat de l’agricultura i de la producció en general. 

La Conca de Barberà és una comarca productora de vi per excel·lència, però els consumidors de la comarca, crec que ens costaria definir i diferenciar un vi biodinàmic, d’un orgànic, i d’un ecològic. Per aquest motiu, d’una manera un tant imprecisa, i partint de les definicions i informacions que un mateix pot cercar per internet, vinc a explicar per sobre aquests tres mètodes de com tractar una explotació agrícola.

Començant amb l’agricultura biodinàmica, crec que és aquella agricultura més conscienciada en la necessitat de mantenir una correcta relació entre l’home i la terra, procurant assegurar la salut del sòl i les plantes.

Els adobs que s’utilitzen són fabricats amb un sistema propi i especial basat en l’alquímia i la geomància. Dit d’aquesta manera, potser sembla una mica esotèric, però a al cap i a la fi, crec que deu ser una mica el que ens explicaven els mestres a l’escola sobre com fer-se un compostatge amb els propis residus que generem, a la vegada que s’utilitzen algunes tècniques una mica més estranyes, però sempre amb l’objectiu d’obtenir la transformació natural i harmònica dels elements.

El desenvolupament del vi biodinàmic es basa en la interrelació entre els sòls, les plantes i els animals com un sistema d’autonutrició, tenint en compte la lluna, el sol, les hores del dia, o les estacions, i intentant no tenir entrades de l’exterior per produir un producte el més genuïnament bo, únic, natural i respectuós amb el medi. En l’elaboració, s’ha d’utilitzar el raïm més natural, no s’utilitzen sulfits, ni coure, ni llevats ni productes de síntesi per accelerar la fermentació alcohòlica, ni bacteris per conduir la fermentació malo-làctica.

En canvi, el vi orgànic es tracta l’explotació agrícola d’una manera ecològica, i l’elaboració és força exigent en quan la manca d’additius, no poden usar anhídrid sulfurós ni cap intervenció en l’elaboració que distorsioni l’expressió del seu raïm en el vi.

Finalment, els vins ecològics es limiten al cultiu ecològic del raïm, en el que exclouen i limiten l’ús de productes químics com fertilitzants, herbicides o antibiòtics, però no tenen les exigències que tenen els vins biodinàmics o orgànics en la seva elaboració enològica.

[Josep Saperes]