Gota malaia

IMG_20130414_151148Promocionar un territori, donar-lo a conèixer, planificar i gestionar accions i campanyes de difusió sempre és una tasca complicada i ningú té la fórmula màgica perquè funcioni i que, de cop i volta, es converteixi en un revulsiu immediat que atregui les masses a un territori. A la Conca de Barberà ja fa alguns anys que disposem de tres grans “marques” que han atret els visitants aquests darrers temps, com són: la Ruta del Cister, la Setmana Medieval de Montblanc i l’Espluga de Francolí amb la seva oferta variada de Coves, el Museu de la Vida Rural, etc. Per sort, hem disposat d’aquests tres pols potents, que han fet una gran feina d’atracció i que han donat a conèixer la comarca i aquests pobles arreu del món.Però aquest model té diverses limitacions; alguns dels exemples són actes puntuals, que no tenen una continuïtat al llarg de l’any, o bé són accions que no estan connectades entre elles, o això és el que sembla des de fora. No hi ha un pla conjunt i global de difusió i de promoció dels diversos elements, agents, pobles, actes, festes, etc. Fa la sensació que moltes activitats i projectes han funcionat aquests anys de forma aïllada, cadascun fent el seu camí, però sense un nexe d’unió conjunt de comarca i de marca de territori que les distingís a totes elles.

A més a més, s’han anat fent accions, promocions, actes, targetes i vídeos des de les institucions i les empreses privades, que han intentat atraure visitants, donar a conèixer la comarca, promocionar els productes diferenciats que tenim, fer fires de diversos tipus… Alguns més reeixits que altres, amb més projecció o menys. Tot suma, és interessant i imprescindible, però fa falta un visió global, continuada. Accions al llarg del temps que vagin penetrant en la ment dels habitants de la Conca i en els potencials turistes, amb un objectiu definit i planificat. Que sapiguem on volem arribar i com. No fer accions sobre la marxa sense un destí prèviament pensat i definit. Hem de fugir d’accions puntuals que no reportin un retorn del tipus que sigui o d’accions que poden seguir modes, però que no van més enllà d’un moment puntual i es queden obsoletes molt aviat o mortes en qualsevol calaix.

Per sort, a la comarca es duen a terme moltes més iniciatives, tenim molta gent que organitza activitats, publica llibres, edita estudis i un grapat d’associacions que celebren múltiples activitats de forma desinteressada, que treballen pel territori i que tracten d’arribar al màxim de persones arreu del món. És necessària l’acció conjunta, coordinada i amb objectius concrets i comuns de tots aquests agents. Les institucions i les empreses privades haurien de prioritzar tot allò que aporti un valor afegit a mig i llarg termini, coses que tinguin una continuïtat, que persisteixin en el temps. Haurien de donar més suport a tot aquest teixit social que treballa en favor de la comarca amb pocs recursos, molta voluntat  i molts cops en favor d’empreses privades. Cal aprofitar aquest treball, aquest esforç. I encara més important, és necessari mantenir-lo viu, potenciar-lo, ajudar-lo en la mesura del possible per no malgastar esforços, ni perdre voluntats i feines que són vitals per la comarca.

Hem de planificar i organitzar tot el que tenim, ajuntar-ho, expandir-ho i convertir les accions que es porten a terme a la Conca de Barberà en una autèntica gota malaia al llarg de l’any, a través de tots els pobles, amb l’ajuda de tots els mitjans i arribant a tots els públics per tal d’atraure més visitants i posicionar la comarca dins del món de l’enoturisme. Les institucions i les persones responsables del turisme a la comarca, juntament amb les empreses que es dediquen al turisme, han d’agafar el timó i organitzar tots aquest elements i dotar-los d’un sentit, d’una finalitat clara. Hem de ser atrevits, agosarats, no quedar-nos amb les eines ni les accions típiques de comunicació ni d’atraure turistes. Hem d’actuar com qualsevol territori del món, sense por, ni cap complexa i tots ens hi hem de posar, cadascú de nosaltres pot ser una gota malaia en favor de la Conca i el seu desenvolupament.

[Leandre Romeu]