El repte més important

foto4Vivim immersos en una situació econòmica molt delicada que comporta grans dificultats a una bona part dels ciutadans i dels territoris. La Conca de Barberà tampoc s’escapa de la recessió general. Però tenim uns recursos dels quals altres zones no disposen i unes oportunitats que ens situen en una posició privilegiada per intentar construir un futur més pròsper i per crear riquesa al nostre entorn. Unes oportunitats que ens plantegen un repte molt important per tota la ciutadania aquests propers anys.

A part del sector industrial, molt important i imprescindible per a la comarca en aquests moments, disposem d’altres sectors i recursos que ens permeten albirar un present i un futur esperançador per la Conca i que ens han de permetre diversificar la nostra economia i consolidar, finalment, sectors que ara són emergents i que han d’esdevenir sectors clau, generadors d’ocupació i revitalitzadors del territori. Estem parlant de paisatge, de vi, d’enoturisme, d’agricultura, de patrimoni arquitectònic, de patrimoni rural, de productes autòctons, del sector serveis,  de la cultura, de fires i festes, de boscos, del sector comercial…

Però no es farà sol. Necessitem la implicació, la voluntat i la dedicació de tothom per tirar-ho endavant, per tal de fer realitat els diversos projectes que ens poden convertir en un territori sostenible. Alguns exemples poden ser la creació d’una Carta del Paisatge de la Conca de Barberà, el bon posicionament dels productes agroalimentaris que produïm –com el vi i els productes agroalimentaris–, potenciar l’enoturisme, incentivar la creació de serveis al voltant del turisme, el paisatge i la seva revitalització, el territori o la generaració i la incentivació de l’economia al voltant dels boscos i les energies alternatives i sostenibles com la biomassa.

A la Conca de Barberà, tot i que a vegades no ho sembli o des de fora es pugui pensar el contrari, existeix una diversitat d’iniciatives públiques i privades per tal de dinamitzar el territori i de promocionar-lo, no només a nivell cultural sinó també associatiu i empresarial. Si ens en volem sortir haurem d’anar més enllà del nostre celler, del nostre restaurant, allotjament o hort. Hem de sortir a escoltar, a aprendre, a implicar-nos i a participar de les diverses iniciatives que es duen a terme. És el moment d’anar més enllà; més enllà de posar un vi a l’ampolla, de servir un plat, de cultivar unes terres, de governar un ajuntament, de ser membre de… Hem d’actuar com a ciutadans, responsables d’un territori, que entre tots hem de fer prosperar i créixer.

Uns actors fonamentals en aquest procés són les empreses del sector de l’enoturisme a la comarca, les associacions empresarials, les entitats i les administracions públiques com els ajuntaments i el Consell Comarcal. Totes elles han de fer de motor, de cadena de transmissió d’aquest canvi i d’aquest treball conjuntament amb la resta de la societat. És el moment de fer l’aposta que s’ha fet en comarques veïnes com el Priorat, que està a punt de declarar el seu paisatge Patrimoni de la Humanitat i ja fa anys que gaudeix de la Carta del Paisatge i d’una imatge i d’una reputació mundial.

Tots hem de posar el nostre gra de sorra per donar a conèixer la comarca fora, però, primer de tot, cal fer-la viva internament més enllà dels grans esdeveniments o les grans dates. El repte, els reptes són enormes i els ciutadans hem d’estar a l’altura. No podem esperar que ens ho facin tot. Hem de fer un pas endavant i implicar-nos. Si no, després no ens podrem queixar ni demanar responsabilitats als altres.

La comarca es construeix dia a dia, passa a passa i entre tots els pobles i entre totes les persones. I si complim i ens activem per fer bé això no hi haurà res que no puguem assolir. Treballar dia a dia, amb constància, amb voluntat de canvi i amb les idees clares del model de comarca i la complicitat i la cooperació entre tots i totes.

Aquest és el repte més important que tenim davant. Serem capaços de comprometre’ns amb la comarca, participar d’ella en tots els sentits i dedicar-hi els esforços i el temps per fer un pas endavant considerable?

[Leandre Romeu]