Aproximació sobre l’agricultura a la Conca

Cellers-Domenys-i-Secció-de-Crèdit-Rocafort-de-Queralt-cropDe les primeres visualitzacions del documental de la Conca 5.1 es poden traçar unes pinzellades sobre la situació del vi i l’agricultura a la Conca de Barberà, el turisme, la gastronomia, els petits productors, l’administració i la societat segons l’opinió dels seus autors i persones entrevistades. En aquest article es fa un petit resum de les principals idees sobre l’agricultura a la comarca que es treballaran en propers articles d’opinió.

Sobre l’agricultura es pot dir que hi ha una opinió general de què tot i la nova maquinària la feina al camp no és fàcil. Cada dia hi ha menys pagesos, el preu que es paga pel raïm és baix, i sobretot, que la majoria del raïm que es cull serveix per fer vi base cava que s’embotella fora de la comarca. Aquest fet provoca que s’embotelli poc vi amb el segell de la DO Conca de Barberà la qual cosa fa que no es conegui gaire. També es fa palès què les històriques cooperatives agràries que havien tingut un paper imprescindible en moments clau, en l’actualitat no exerceixen aquest protagonisme, i que sovint la terra no es conrea pel rendiment que se’n treu, sinó per la subvenció que es cobra per part de la Unió Europea.

En positiu, es reconeix sense cap dubte que la Conca de Barberà posseeix una cultura mil·lenària en el conreu de la terra, així com una llarga tradició i història vitivinícola que ha anat passant de generació en generació, i sobretot, que té un gran potencial en quan a la producció de vi de qualitat. La comarca té unes condicions peculiars en quan a la seva orografia i clima molt òptimes per conrear i elaborar vins de qualitat, vins amb cos i vins frescos amb una molt bona acidesa, fet que no trobem en altres DO. Per això, es dóna un gran protagonisme els nous elaboradors de vi i els joves agricultors que es dediquen el conreu de la vinya tenint com objectiu la producció d’un raïm de qualitat per elaborar el seu propi vi, els quals encara poden aprendre molt del immens coneixement que la gent gran de la comarca posseeix.

Es destaca de forma important l’evolució en positiu que està tenint aquest sector, així com l’oportunitat que s’obre davant d’aquells que tenen ganes d’obrir un nou celler a la Conca de Barberà. És evident que hi ha una necessitat mútua en la creació de cellers que elaborin vi de la Denominació d’Origen de la Conca de Barberà, ja que hi ha molt raïm que marxa de la comarca sense fer comarca i sense treure’n un valor afegit que fàcilment podria generar llocs de treball i rendes sostenibles en el territori.

A partir d’ara i en consonància amb el documental, s’aniran desenvoluparan aquestes idees juntament amb altres de relacionades, que permeten fer un estudi en conjunt dels principals sectors que intervenen en la promoció d’aquest engrescador món de l’elaboració del vi de qualitat i la seva promoció.

http://laveujovetv.cat/blog/?p=8450#&panel1-10

[LA CONCA 5.1]