L’emoturisme

En els darrers anys he sentit a parlar en moltes ocasions de la intel·ligència emocional, el màrqueting emocional i el turisme emocional. I l’eMoturisme? Existeix com a tal? O es tracta d’una nova tendència en el comportament del turista, on les emocions i les experiències esdevenen un element més a tenir en compte a l’hora de planificar un viatge?

Anem a pams…

Per què viatgem a un lloc i no a un altre? Algunes de les classificacions que existeixen per determinar els tipus de turisme es basen en les motivacions que tenen els turistes a l’hora de triar una destinació, tot entenent aquesta no només com un municipi, una comarca o una província, sinó també com un paisatge, una ruta, un celler, un restaurant, un hotel, un museu, un circuit de motociclisme,etc. En definitiva, qualsevol espai que sigui capaç de generar una experiència que motivi un viatge.

Ens fem aquestes preguntes a l’hora d’establir les principals línies de treball en el pla de màrqueting d’una destinació turística? Crec que no sempre!

ARGENTINA NOV 2010 448Perquè, ja no només és important seguir una estratègia per conèixer el nostre client i les seves motivacions, sinó que cal saber quines emocions busca quan tria la destinació. I és aquí on entra el màrqueting emocional! El màrqueting que estableix el conjunt d’estratègies i accions per construir un vincle amb el visitant que apel·li a aquestes emocions, que converteixi la seva experiència en única i perdurable en la seva memòria.

Potser si apostem per la innovació, l’autenticitat i la diferenciació, podrem convertir el turista que fins ara només era espectador, en protagonista principal de l’experiència i aconseguir així afegir-hi una càrrega emocional relacionada amb les tradicions de cada zona, sense oblidar-nos, és clar, de la qualitat en el servei i el bon tracte!

Sorpresa, passió, felicitat o plaer? O per què no, alegria, desig, interès o curiositat!

El cert és que sigui quina sigui l’emoció que busquen els turistes quan tasten un vi, fan una ruta en bicicleta, o un descens amb caiac pel riu, és imprescindible saber com aconseguir generar en ells aquestes emocions i que l’experiència esdevingui un moment únic i irrepetible!