
L’Observatori del Paisatge del Paisatge de Catalunya el passat 15 d’abril, va organitzar les Jornades: Els Micropobles, paisatge, urbanisme i identitat territorial.
Per les jornades van encarregar-me una ponència, sobre el tema Estratègies de repoblament als pobles petits a partir d’activitats vinculades al món de l’art i la creació. En la ponència vaig posar els exemples de diferents regions franceses, en que els ajuntaments, promouen i faciliten instal•lacions de tallers de artistes i artesans com a estratègia de creixement.
En molts casos fent de pont entre propietaris d´habitatges i els nous veïns; i en d’altres, l’ajuntament mateix, que sent el propietari promociona els artistes i artesans faciliten, l’obertura de tallers i espais per seminaris i altres activitats relacionades amb l’art i la creació.
El parlar de la nostre experiència a Senan, vaig recordar que en el llibre publicat any 1995 sobre la historia de Senan, escrit per Ernestina Vallverdú, en el capítol que parla de l’antic forn de vidre, va ser un clar exemple de creixement. Comença l’any 1764 en la construcció i obertura del forn de vidre. La industria degué créixer ràpidament ja que només dotze anys més tard, el 1787 en el cens del comte de Floridablanca, ja es compten set fabricants de vidre a Senan. Com cita l’autora del llibre, el forn va oferir uns ingressos suplementaris a les famílies del poble, que treballaven indirectament, portant la palla, la llenya i altres.
Doncs mirant enrere, en el cas de Senan, l’experiència va ser positiva.
En l’actualitat, cal emmirallar-nos en els tres projectes d´aquestes regions franceses.
Pont Scorff
La commune de Pont-Scorff accueille plus d’une vingtaine d’artisans d’art: potiers, sculpteurs, souffleurs de verre, peintres, créateurs de bijoux…..
Rablay sur Layon
Créée en 1987, l’association “Village d’artistes” est un lieu unique dédié à l’art contemporain et aux métiers d’art, par le biais d’une galerie d’art, d’une boutique métiers d’art et d’une artothèque installées dans un bâtiment du XV° siècle. L’ensemble se répartit sur 12 salles de façon distincte, entre la galerie aux 2 étages supérieurs et la boutique au rez-de-chaussée.
La Bastide-Clairence :
Un pôle d’artisans d’art et de créateurs
Les créateurs d’Arkua, élaborent des produits de qualité: uniques, sur-mesure et hors du temps.
Venez les rencontrer dans leurs ateliers, à La Bastide-Clairence, village classé parmi les plus beaux de France.
En aquesta comarca que no fa massa va apostar per el celler de viveristes de Barberà de la Conca que ha donat uns fruits molt bons i positius per el nostre territori.
Crec que facilitar habitatges i espais de treball, el que els francesos anomenen Oficis d’Art i de Creació, en els nostres municipis, podria ser un camí de futur, a part d’ augmentar la població, donar un valor afegit i crear sinergies amb la cultura en general.