
Maridatge d’art i vi – Part 1: les etiquetes.
Com els éssers vius, l’art està compost per moltes arrels i sempre apel·la els sentits i les emocions. El vincle entre els elements: art i vi, sempre ha sigut un maridatge perfecte que combina els cinc sentits i genera sentiments. Tastar un vi normalment forma part d’una experiència, una creació que t’apropa a una història, un territori, unes persones. Més o menys com l’art, on les persones busquen les eines per a poder expressar les seves inquietuds, a través de diferents llenguatges artístics.
Des del meu punt de vista, el vincle entre l’art i el vi són les persones, els seus ideals i les seves arrels. Per això em venia de gust parlar d’aquesta magnífica combinació i com aquesta crea una simbiosi que va més enllà del simple consum. L’art és molt més que una expressió, sovint també té per objectiu la inclusió, la comunitat i la teràpia, entre altres. El mateix passa amb el vi, les persones que el componen guarden històries, anècdotes i característiques que fan que cada glop es manifesti d’una manera singular.

Actualment, són molts els cellers que tenen històries de desenvolupament humanitari i mediambientals amb una funció social, a través de certs serveis. Hi ha moltes maneres de manifestar les arrels socials de l’art, i en el vi en trobem algunes en forma de projecte artístic d’intervenció social. Aquest treball social crea connexions entre persones, d’un mateix territori o per una mateixa causa, que no haurien col·laborat si no fos per un projecte col·lectiu.
Una eina que a la vegada realitza una tasca de dinamització i treball sociocomunitari amb el territori. El concepte de projecte artístic d’intervenció social s’entén com una metodologia per a la transformació i dona com a resultat la participació activa dels artistes durant el procés de l’obra i en la transmissió de valors.

Les etiquetes del vi social
Les Gallinetes és un vi social del Celler Mas Foraster, que té com a finalitat crear a partir de la participació i el treball dut a terme; intentant transformar la realitat social que ens envolta.
El celler etiqueta cada anyada del seu vi negre Josep Foraster – Les Gallinetes amb el disseny d’un dels nois del servei ocupacional d’Aprodisca (Associació Pro Persones amb Disminució Psíquica de la Conca de Barberà). A més, per cada ampolla comercialitzada, el Celler Mas Foraster fa una aportació econòmica a l’entitat. Els artistes s’inspiren amb la relació entre el vi i els animals, per a fer l’etiqueta i el resultat va més enllà de donar suport a l’associació, i és que dona l’oportunitat de visibilitzar la feina d’aquest col·lectiu, promovent la seva qualitat de vida i inclusió social.
També trobem altres projectes artístics solidaris i socials en el món del vi. El Vi Solidari del Masroig, n’és un altre exemple. Un projecte que va néixer de set cellers amb la voluntat d’implicació del territori i de responsabilitat social del sector amb una causa solidària.
Un vi fet amb raïms de les varietats autòctones que predominen en el municipi dels cellers Orto vins, Coca i Fitó, Dit Celler, Cellers Can Blau, El Vi a Punt, Celler El Masroig i Mas de l’Abundància. Les diferents etiquetes estan fetes pels alumnes de diferents escoles, amb l’objectiu d’implicar-los i sensibilitzar-los en els valors de la solidaritat, i la conscienciació per la causa. La iniciativa aporta els beneficis per a la recerca en càncer infantil que es desenvolupa a Sant Joan de Déu de Barcelona.
Tots podem aprendre de l’art i el vi, dos elements creatius i culturals que en aquest entorn social tenen efectes realitzadors en les persones, gràcies a la participació i les accions positives.
Llegint sobre art social i comunitari per a poder escriure aquest article, em trobo amb el documental ‘Art i Part’, un programa de creació artística comunitària als barris de Barcelona, que convida els veïns i les veïnes de la ciutat a prendre part en una proposta comunitària en la qual actuen com a persones creadores. En el documental parlen que l’obra va més enllà de la posada en escena, ‘l’obra és el procés’ diuen. Procés que s’ha dut a terme per a conscienciar a la gent, a l’artista i a l’usuari d’una transformació social. Així doncs, vehicular nous projectes artístics de base social en el món del vi hauria de ser un maridatge imprescindible per a tots nosaltres, per fomentar la inclusió social, establir més relacions i mantenir viu el territori.