La vitalitat dels vins d’antologia

Família Torres presenta les noves anyades de la gamma de vins més icònica, les cinc referències que redoblen el compromís amb la qualitat, la identitat i la sostenibilitat.

Els vins d’antologia de Família Torres són un convit a beure’s el bocí de paisatge on neixen. La seva història comença fa 50 anys amb la quarta generació i es consolida amb la cinquena, que ha ampliat la gamma de vins icònics a cinc referències, incloent Mas de la Rosa, a la DOQ Priorat. Són vins que reflecteixen el diàleg íntim entre varietats i terrer, expressió d’una voluntat i d’un temps, d’un paisatge carismàtic, a on hi ha el pes de la història i del patrimoni natural i arquitectònic que els envolta. La col·lecció reivindica la mà esforçada de l’home, ja sigui al pla ocult del Penedès, entre muralles a la Conca de Barberà o en costers vertiginosos al Priorat. En els últims anys, en tots ells hi ha el segell del compromís amb la sostenibilitat i particularment en dos d’ells l’accent de la viticultura regenerativa, que ha de repercutir clarament en la frescor, l’equilibri i la consistència del vi.

Miguel A. Torres comença la col·lecció de vins icònics ara fa mig segle però l’esperit d’expressar l’efecte anyada i d’amplificar la vessant hedonista del vi es manté, avui, impertorbable. “Són vins d’estil mediterrani que conviden a gaudir-ne millor amb el pas del temps; tindran més complexitat aromàtica amb la criança en ampolla”, reconeix el sommelier Sergi Castro, responsable de relacions del celler amb l’alta restauració des de 2012. “La nostra obsessió més gran amb aquests vins és respectar l’expressió de la vinya i de l’anyada. Hem evolucionat a poc a poc per trobar un bon equilibri al vi i potenciar la seva frescor natural i el seu caràcter varietal. Els elaborem amb mínima intervenció perquè amb aquests vins estem convençuts que menys és més”, dirà el director general de Família Torres, Miguel Torres Maczassek.  I afegeix: “Representen la nostra obsessió per mostrar l’expressió d’un lloc determinat amb vins capaços d’explicar la seva història i parlar del seu paisatge, que hem de preservar. Neixen en vinyes singulars, finques històriques o s’elaboren amb varietats de raïm recuperades”.

Hi ha una presentació simultània de vins d’antologia a Barcelona, Londres i Nova York. Auditori divers a cada espai i ciutat, però les ganes de descobrir les noves anyades són compartides. A Barcelona, l’acte té lloc al Petit Celler, que n’és distribuïdor. Calen 152 anys de vida per poder tenir cinc referències al mercat que són desig, que habiten la cúspide de la piràmide de qualitat del celler i del país. En tot aquest temps hi ha hagut “encerts i equivocacions, proves i errors, coneixements adquirits, atreviment, innovació, consciència climàtica i respecte per la terra”, remarca Torres Maczassek en cada presentació anual. I per això els vins són una connexió estreta amb l’entorn, la història i la cultura.

Milmanda 2019. DO Conca de Barberà

“És un dels grans vins blancs de criança de l’Estat espanyol”, dirà sense embuts Sergi Castro quan el presenta. Neix al municipi de Vimbodí, vora el Castell de Milmanda, on s’estenen les 15 hectàrees de chardonnay plantades fa 40 anys, sobre sòls profunds i argilosos. El resultat és un vi de caràcter varietal, on el chardonnay mostra tota la seva tipicitat i expressa el caràcter mediterrani, marcat per la influència marina que modulen les muntanyes de Prades. De l’anyada 2019, ressalten les notes de fruites blanques més que les tropicals. És un vi untuós però amb una acidesa vibrant, d’una anyada marcada per la sequera i amb temperatures suaus.  “Cada any fem menys fermentacions malolàctiques i reduïm la criança en roure perquè l’aportació de fusta sigui més subtil”, explica l’enòleg Josep Sabarich.  El 2019, el vi envelleix durant un màxim de 6 mesos en bótes de 300 litres, amb un 50% de roure nou francès i després passa 10 mesos amb les mares en dipòsit d’inox.

Mas La Plana, 2018. DO Penedès

És el més veterà de la col·lecció perquè la primera anyada que es va elaborar va ser el 1970 i va guanyar a les Olimpíades del Vi de París el 1979. El triomf va ser decisiu per donar valor al cabernet sauvignon plantat el 1964 al Penedès i per apostar-hi, quan el país es decantava per l’ull de llebre. Mas La Plana “és un cupatge molt meticulós de molts lots diferents de cabernet sauvignon de fins a onze parcel·les, veremades en diferents moments i vinificades en tres tipus de dipòsits diferents, roure, acer i ciment, en funció del que s’hagi de potenciar en cada cas”, descriu el sommelier de Família Torres. Els ceps vells de cabernet sauvignon (29 hectàrees) plantats a a subzona Turons de Vilafranca, entre el riu Foix i la riera de Llitrà, produeixen vins equilibrats i fluids. El 2018 és un any plujós, de temperatures normals i estiu càlid. El vi és delicat i carnós, amb un pH revelador, de 3.6, que n’assegurarà la seva longevitat a l’ampolla. Mas La Plana és avui un ecosistema ple de vida on s’ha implementat la viticultura regenerativa. Es treballa per recuperar la fertilitat del sòl, evitar-ne l’erosió i la degradació i fomentar la biodiversitat, amb la idea que es pugui fixar el diòxid de carboni al terra, enlloc d’alliberar-lo, i pal·liar la crisi climàtica. 

Reserva Real, 2018. DO Penedès

Quatre hectàrees amb sòls de pissarres del silurià, un terroir excepcional al Penedès, per elaborar un vi d’estil bordelès que cada any varia el seu cupatge en percentatges, però s’elabora sempre amb cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot. La finca Les Arnes està relativament a prop de Mas La Plana i és l’origen d’un vi d’estil clàssic i producció molt limitada, que en l’anyada 2018 demostra maduresa i finor. Va ser un any plujós, sobretot a l’inici i al final del cicle vegetatiu, de temperatures normals exceptuant un estiu càlid. El caràcter mineral del sòl permet que els raïms de cabernet i merlot tinguin un desenvolupament molt poderós. “És un vi amb força, taní, frescor i acidesa”, resumeix amb precisió Sergi Castro. Envelleix durant 18 mesos en barriques noves de roure francès.

Grans Muralles, 2018. DO Conca de Barberà

“És un vi molt fidel a l’anyada, fresc i amb un perfil clarament mediterrani”, apunta el sommelier de Família Torres. Neix en un paisatge bucòlic, en vinyes a banda i banda de les muralles del Monestir de Poblet. És, tanmateix, el primer exponent del projecte de recuperació de varietats ancestrals catalanes del celler. El cupatge de carinyena, garnatxa negra i monestrell, inclou la garró i la querol en percentatges petits però decisius. La vinya creix en sòls de graves de pissarra que són profunds, donant caràcter a un vi que té una identitat molt definida, on ressalten l’austeritat i saviesa dels avantpassats. De les 32 hectàrees de la finca, 6 es destinen al Grans Muralles i, com a Milmanda, la Serra de Prades les protegeix de la influència marítima.  L’anyada 2018 és plujosa, amb temperatures normals durant la primavera. El percentatge de carinyena és 2 punts superiors al de garnatxa, el que permet allargar la tensió i la frescor del vi. La vinificació de cada varietat és diferent, amb dipòsits, capacitats i temps de criança que varien. Alquímia enològica amb envelliment final de 18 mesos en bótes de roure francès. El resultat, una tast delicat i profund del paisatge històric que representa.

Mas de la Rosa, 2019. DOQ Priorat

“Aquí arribem a l’essència, ens despullem de la tècnica, com deia Pablo Picasso”, comenta el sommelier Sergi Castro. Manlleva les paraules que fa servir l’enòleg de Torres Priorat, Jordi Foraster. Garnatxes i carinyenes que creixen en vinyes velles de coster, sobre pissarres negres, vermelles i sorrenques, en un paratge d’extrema bellesa i dificultat de cultiu. Un vi de vinyes venerables de 90 anys plantades en vas, que es vinifiquen per separat, que es mesclen després i que donen com a resultat un vi aeri, elegant, subtil, amb moltes capes i profunditat. “No hi ha res a fer, només deixar que el raïm s’expressi, amb maceracions curtes i suaus, no hi ha cap maquillatge enològic”, insistirà Castro. El 2019 és un any poc plujós, de temperatures normals i d’un estiu no molt càlid. El vi és vellutat i creixerà amb el pas dels anys a l’ampolla. Hi ha bellesa, naturalitat i coratge a la copa, la de les mans que han treballat incondicionalment aquesta finca d’1,9 hectàrees situada en un turó, al terme municipal de Porrera.   

Les noves anyades dels vins d’antologia de Família Torres demostren vitalitat i una capacitat d’adaptar-se a la contemporaneïtat del gust, tot i que el perfil està definit des de fa anys. Són vins que s’afinen, s’aprimen, es fan més aeris i bevibles, però segueixen advertint que amb els anys estaran més complerts per captivar. L’auditori de Barcelona s’entreté a retastar algunes de les copes. No cada dia hi ha l’oportunitat de tenir els cinc vins a taula i de celebrar la visió d’un celler amb 152 anys d’història que comparteix plaers i educa en la responsabilitat social i ambiental.